Lăuzele care nășteau la Institutul Mamei și Copilului erau obligate să plătească pentru „servicii” foto și video

Institutul Mamei și Copilului. Foto: Nadea Roșcovanu

După cazul fetei de 19 ani, care a fost nevoită să avorteze de una singură într-o toaletă a Institutului Mamei și Copilului, sute de femei s-au plâns pe rețelele sociale de experiențele și traumele trăite în maternitățile din republică. Acestea au lansat la începutul lunii ianuarie o petiție online prin intermediul căreia solicită un plan de acțiuni pentru îmbunătățirea serviciilor medicale perinatale. Autoarele petiției au înaintat o serie de apeluri către prim-ministru, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național Anticorupție, personalul medical și alte instituții.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Guvernul în general au ignorat declarațiile femeilor și spun că nu vor acționa în baza petiției depuse de către acestea. „Ministerul şi Guvernul nu vor acţiona în baza petiţiilor. Noi avem un plan de guvernământ şi politici pe care trebuie să le implementăm”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Boris Gîlcă.

A fost instituită o linie verde

Între timp, în cadrul Institutului Mamei și Copilului a fost instituită o linie verde la numărul 022 781296, unde pacienții vor face sesizări referitor la asistența medicală primită în cadrul tuturor subdiviziunilor IMSP Institutul Mamei și Copilului, inclusiv la Clinica „Emilian Coțaga”.

Femeile care au depus petiția spun că vor lupta mai departe. „În declarație este indicat termenul de 14 zile, așteptăm. Nu lăsăm noi așa, vom lupta”, insistă Alina Andronache, femeia care a depus petiția.

Pe internet a apărut o nouă platformă – „Rupem tăcerea: mamele au voce”, unde femeile vor discuta despre violența obstetrică. Inițiatoarea platformei, Elena Druță, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că o femeie însărcinată aflată în travaliu sau care abia a născut este disprețuită în Republica Moldova. „Îmi propun în primul rând să nu lăsăm ca acest subiect să dispară. Dacă o să mai îndrăznească cineva să susţină că fenomenul nu există, o să îi facem trimitere la pagină, să citească istoriile”, susține Druță.

Cadou de la Minister

Odată cu istoriile de groază despre nașteri şi avorturi, apărute în mediul online, femeile s-au plâns și despre faptul că, la externare, erau forțate să plătească pentru „serviciile” foto și video. „Am născut la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 în 2012, la externare am fost obligată să trec printr-o cameră special amenajată, unde am fost fotografiată și filmată, fără ca să vreau, apoi mi s-au cerut vreo 300 de lei și, pentru fiecare poză, câte 30 de lei”, povestește Corina, din capitală.

O altă mamă care a născut în 2017 spune că animatorii au forțat-o să plătească 2.000 de lei pentru poze cu noul-născut. În urma relatărilor, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-au autosesizat și au stabilit că aceste „servicii” au fost instituite la cererea părinților.

Ministerul a cerut tuturor conducătorilor centrelor perinatale să amenajeze un spațiu special, care va fi oferit gratuit părinților pentru organizarea individuală a evenimentului de externare.