Lăutarii renunță la business? // Gardul care îngrădea terenul repartizat gratuit de către Guvernul Tarlev lui Nicolae Botgros pentru ridicarea unor blocuri locative a fost demontat

Militantul civic Victor Chironda a scris pe Facebook că Iurie Dârda și Nicolae Botgros au renunțat la planurile lor de construcție a două blocuri locative în zona verde a Palatului de Cultură al Feroviarilor pe un teren repartizat de Guvern în 2007 Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” pentru construcția unui obiectiv cu menire culturală. Pe acest teren se planifică ridicarea a două blocuri cu apartamente cu nouă etaje și unul cu şase, cu menire socială. Proiectul clădirilor a fost postat pe site-ul Primăriei Chișinău.

„Cel puțin, gardul este demontat până la clarificarea situației, este încă o victorie mică în lupta pentru apărarea spațiului public din oraș”, a scris Victor Chironda. Potrivit acestuia, în timpul apropiat va scrie un demers către prim-ministrul Pavel Filip, în care va solicita anularea hotărârii de guvern și va fi identificat alt spaţiu pentru construcția blocurilor de locuit pentru membrii ansamblului.

„Iar, în paralel, vom ajuta administrația Palatului de Cultură al Feroviarilor să replanteze arborii defrișați și să amenajeze spațiul respectiv cu bănci, teren de joacă pentru copii și alte utilități pentru a-l transforma într-un spațiu verde pentru oameni”, a mai scris în postarea sa Victor Chironda.

Amintim că pe terenul atribuit în 2007 de Guvernul Tarlev pentru construcția unui obiectiv cu menire culturală se planifică ridicarea unor blocuri cu locuințe în zona verde a Palatului de Cultură al Feroviarilor. Maestrul Nicolae Botgros a declarat că pe terenul repartizat în 2007 Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” se va ridica doar un complex cultural, care nu va depăși patru etaje.

Fostul arhitect-șef al Chișinăului, Anatoli Gordeev, susține că în această zonă trebuie exclusă orice construcție de acest tip, deoarece se încalcă nu doar aspectul zonei verzi, ci și coridorul ecologic ce este fundament al planului general al Chișinăului”.

The following two tabs change content below.