„Lăutarii”, pe prima poziţie în topul orchestrelor de muzică populară

Concertele susţinute de Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii” pe 19 şi 20 decembrie, cu prilejul celor 40 de ani pe care i-a împlinit colectivul condus de Nicolae Botgros, au constituit evenimente remarcabile în viaţa noastră culturală, eclipsată de turbulenţele politice. Admiratorii orchestrei au umplut până la refuz sala Palatului Naţional, omagiindu-i pe instrumentiştii din „Lăutarii” şi aplaudându-i pe interpreţii care au participat la aniversarea celebrei formaţii. În seara de 19 decembrie, orchestra a fost decorată, prin decret prezidenţial, cu Ordinul Republicii, „în semn de înaltă preţuire a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţie remarcabilă la propagarea valorilor naţionale şi la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume”.

Distincţia a fost înmânată de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, care a menţionat: „Orchestra Lăutarii, dirijată cu iscusinţă de maestrul Nicolae Botgros, reprezintă mândria cântecului popular românesc. Adunaţi grămăjoară de cântecele bravilor noştri lăutari, neamul nostru a reuşit, în vremuri deloc uşoare, să-şi păstreze limba, tradiţiile, portul nostru naţional. Artiştii din Lăutarii sunt cei care ne-au încălzit atunci când ne era frig şi ne-au bucurat atunci când ne era trist. Dle Botgros, să ne trăiţi şi să cântaţi mulţi ani înainte. Să ne cântaţi tare atunci când nu ne înţelegem. Poate va ajunge şi la noi. În alianţă trebuie să fim ca într-un cor”.
În cadrul aceluiaşi concert, interpreţilor Irina Loghin şi Cristian Pomohaci li s-a conferit titlul onorific de Artist al Poporului.

Duminică, 19 decembrie, a fost de asemenea dezvelit monumentul lui Nicolae Sulac de la mormântul neîntrecutului rapsod al cântecului popular. Pentru acest monument, orchestra „Lăutarii” a adunat bani pe un cont special al Ministerului Culturii.

Amintim că orchestra de muzică populară „Lăutarii” a fost înfiinţată în 1970, iar Nicolae Sulac a fost întemeietorul ei.

Nicolae Botgros a devenit în 1978 conducător artistic al „Lăutarilor”. Bogata experienţă scenică îi permite dirijorului Nicolae Botgros să menţină „Lăutarii” într-o formă impecabilă. Orchestra a evoluat în Grecia, Italia, Germania, Franţa, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia. Lăutarii sunt invitaţi la cele mai importante festivaluri muzicale şi spectacole folclorice din România.

Maestrului Nicolae Botgros, prim-dirijor al Orchestrei Naţionale „Lăutarii”, i-a fost acordat, cu ocazia aniversării a 40-a de la fondarea acesteia, titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău”.

I.N.

The following two tabs change content below.