Lăsaţi în voia separatiştilor

27 aprilie 2013. La memorialul din oraşul Tighina un fotograf le strigă invitaţilor unei nunţi: „Ruki v verh!” (Mâinile-n sus!)

Eroismul locuitorilor din satul Varniţa se ciocnesc de indiferenţa celor de la Tighina

„Am cedat Tighina, nu vom ceda şi Varniţa”, ne spun la unison locuitorii satului Varniţa, raionul Anenii Noi, care în noaptea din 26 spre 27 aprilie au dat dovadă de eroism, curmând iniţiativa militarilor separatişti de a instala un nou punct de control la intrarea în cartierul de nord al oraşului Tighina, numit Severnîi. Primarul satului Varniţa, Alexandru Nichitenco, susţine că a aşteptat o reacţie mai promptă din partea autorităţilor de la Chişinău.

A doua zi după ce locuitorii satului Varniţa în frunte cu primarul au curmat iniţiativa separatiştilor de a instala două posturi noi de control, spiritele în localitatea din dreapta Nistrului mai sunt încă aprinse. Altercaţiile din noaptea de 27 aprilie i-au făcut pe locuitorii satului să-şi amintească de războiul de pe Nistru din 1992. Aceştia susţin că nu-şi doresc soarta Tighinei, care, aflată în dreapta Nistrului, a fost cedată separatiştilor. Primarul satului Varniţa, Alexandru Nichitenco, s-a arătat nemulţumit de faptul că intervenţia autorităţilor de la Chişinău s-a lăsat aşteptată.

Situată pe malul drept al Nistrului, strada din marginea satului Varniţa îndeamnă la „Pace”

Pe de altă parte, ministrul în exerciţiu al Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat pentru JURNAL: „Nu era şi nu este o problemă de a aduce grupurile de intervenţie rapidă din cadrul Forţelor de menţinere a păcii sau câteva grupe speciale militare de la Chişinău, sau poliţia specială. Ce ar fi dat acest fapt decât escaladarea situaţiei? Militari din partea lor, militari din partea noastră, s-ar fi putut produce vărsări de sânge. Cui îi trebuie aşa fel de soluţionare a unui incident? Cu regret, partea rusă, care pretinde a fi mediatorul şi garantul de bază al păcii în zona de securitate, nu a fost prezentă pentru a soluţiona acest incident”.

Aşa-numitul „incident” a fost o adevărată luptă pentru locuitorii din Varniţa. „Separatiştii iarăşi îşi fac de cap. Nu este pentru prima dată când încearcă să instaleze posturi de control. În 2004, am avut o situaţie asemănătoare. Nu am cedat şi nu vom ceda. Avem exemplul Tighinei. Întrebaţi-l pe Snegur de ce am rămas fără acest oraş? Ruşine!”, este de părere un locuitor al satului Varniţa pe care l-am întâlnit chiar în faţa primăriei discutând aprins cu un alt consătean despre evenimentul din noaptea de 26 spre 27 aprilie la care a luat parte.

„Nu ne dorim soarta Tighinei”

Tighina se construieşte, oamenii se transnistrizează

Mergem în oraşul Tighina pentru a sonda stările de spirit ale populaţiei privind potenţiala strămutare a capitalei autoproclamatei rmn de la Tiraspol la Tighina.

E linişte. Un oraş care pare a fi amorţit şi uimeşte printr-o curăţenie practic sterilă. În curţile blocurilor de locuit vedem copii vorbitori de limbă rusă şi nici un sunet în limba română. „Îmi amintesc, când eram mică, ne împărţeam în două tabere, ruşii şi moldovenii. Probabil, era un ecou al războiului de pe Nistru. Treptat, tabăra de copii moldoveni s-a împuţinat, până când nu au mai rămas”, îşi aminteşte Ludmila, absolventă a Liceului „Alexandru cel Bun” din or. Tighina, unica instituţie de învăţământ cu predare în limba română din acest oraş.

Nu reuşim să le adresăm câtorva localnici întrebarea, că ne şi pomenim cu reacţii contradictorii de la zâmbete până la insultări: „Cum adică capitală? Tighina e situată în dreapta Nistrului!”, spune indignată Natalia. Femeia este printre puţinii părinţi din acest oraş care a ales să-şi dea copilul la o şcoală cu predare în limba română. Un alt cuplu pe care îl surprindem ieşind din magazinul „Şerif” spun că strămutarea capitalei ar putea duce la o majorare a preţurilor care şi aşa nu sunt mici.

„Poşla na hren v svoiu Maldovu!”, urlă un bărbat când află că suntem jurnalişti de la Chişinău. Un oraş frumos, unde o bună parte din locuitori se numesc deja „transnistreni”. Deşi oraşul se renovează pe zi ce trece, rămâne neatins blocul aşa-numitei administraţii a oraşului Tighina pe care încă sunt văzute urmele de gloanţe din timpul războiului din 1992. Urmele au rămas şi în sufletele celor care şi-au pierdut apropiaţii, dar care peste ani se resemnează. „Noi suntem moldoveni. Dar copiii noştri învaţă în şcoală rusă”, ne spune un bărbat care începuse iniţial 1să discute cu noi în limba engleză. Nu-i vine să creadă că jurnalişti din Chişinău au venit în oraşul-„sperietoare” în care reprezentanţii mass-media din dreapta Nistrului riscă să fie arestaţi, fiind acuzaţi de spionaj.

Tighina. Aici ar trebui să fie o şcoală cu predare în limba română. Construcţiile au fost stopate cu puţin timp înainte de începerea războiului pe Nistru

„Aţi fost la Tighina? Acum înţelegeţi de ce nu ne dorim soarta acestui oraş?”, ne spune un poliţist din Varniţa. De la acesta aflăm că primarul Alexandru Nichitenco este la punctul de pacificatori de lângă satul Gura Bâcului. Şi aici separatiştii au instalat două containere, şi acestea au fost evacuate.

 OSCE condamnă acțiunile separatiștilor

„Condamn ferm incidentele care au avut loc în Zona de Securitate și fac apel pentru reducerea tensiunilor între părți. Descurajez partea transnistreană de a întreprinde alte acțiuni unilaterale care ar putea destabiliza situația”, a declarat ambasadoarea Jennifer Brush, şefa Misiunii OSCE în Moldova.

Ministerul Apărării califică acţiunile separatiştilor drept provocare la un nou conflict armat

„Sunt o serie de provocări din partea organelor separatiste în ultimele două luni. RM vrea să soluționeze conflictul în mod pașnic, prin metode civilizate, și nu prin intermediul forțelor militare în urma cărora ar avea de suferit mulți oameni. Acţiuni militare nu au fost și nu vor fi, vrem ca aceste probleme să fie soluționate pașnic. Este implicat Biroul de Reintegrare, au fost informate ambasadele din formatul 5+2, OSCE este în teritoriu, se face tot posibilul ca să fie soluționat acest conflict”, a declarat ministrul în exerciţiu al Apărării, Vitalie Marinuța.

Biroul pentru reintegrare aplică mecanismele existente (!)

„Drept urmare a acestui incident, autorităţile competente de la Chişinău au pus în aplicare mecanismele existente pentru monitorizarea situaţiei şi menţinerea ordinii în Zona de Securitate. Despre incidentul produs au fost informaţi reprezentanţii partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare; la faţa locului s-au deplasat observatorii militari din partea Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, Ucrainei, ai regiunii transnistrene, precum şi delegaţia moldovenească din Comisia Unificată de Control şi angajaţii Comisariatului de poliţie din mun. Bender.

În urma tuturor acţiunilor întreprinse, două din vagoanele respective au fost eliminate. În acest context, facem apel către responsabilii de la Tiraspol să renunţe la acţiuni care ar îngrădi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sau care ar tensiona ordinea publică şi ar crea noi impedimente în calea liberei circulaţii a populaţiei”, informează Biroul pentru Reintegrare prin intermediul unui comunicat.

 

Iana Zmeu

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)