Lăsaţi în voia separatiştilor II

Primarul de Varniţa, Alexandru Nichitenco: „Ne aşteptăm la acţiuni mai dure din partea autorităţilor de la Chişinău. Pentru noi fiecare moment este decisiv”

Parlamentarii se vor întruni la o şedinţă extraordinară pentru a discuta situaţia din regiunea separatistă abia pe 20 iunie curent. Amânarea şedinţei a fost motivată prin faptul că președintele Nicolae Timofti şi premierul Iurie Leancă nu se află în R. Moldova. Amintim că, luni, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a promulgat aşa-numita „lege cu privire la frontiera de stat” a regiunii separatiste. Deşi se află sub jurisdicţia Chişinăului, satul Varniţa s-a regăsit în lista de localităţi ale pretinsei republici nistrene. „Provocările abia încep şi vor continua”, a declarat pentru JURNAL primarul de Varniţa Alexandr Nichitenco.

Pentru locuitorii satului Varniţa săptămâna a început cu o veste proastă. „Separatiştii iarăşi ne pun beţe în roate”, ne-a comunicat primarul de Varniţa Alexandru Nichitenco. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a stabilit „graniţa”, promulgând o aşa-numită lege cu privire la frontiera de stat, prin care a inclus în rmn raioanele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Slobozia, Râbniţa, oraşele Tighina, inclusiv satele Varniţa, Gâsca şi Proteagailovca, Tiraspol şi Dnestrovsk.

„Guvernul va veni cu o atitudine foarte promptă și punctuală față de această decizie care sub nicio formă nu se înscrie în dialogul pentru o zonă de confort și încredere între cele două maluri și între cetățeni”, a declarat marţi premierul Iurie Leancă. La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a regretat decizia luată de autorităţile separatiste pe care a numit-o una unilaterală: „Nu au existat consultări sau discuții prealabile la acest subiect. Este un act adoptat unilateral, ce nu poate fi considerat constructiv. Consecințele sunt imprevizibile. Se produce o tensionare a situației din regiune. Evident că niciun fel de recunoaștere a acțiunilor din stânga Nistrului nu poate să aibă loc”, a declarat Carpov.

Papagalii docili ai Kremlinului

Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană,susţine că autorităţile de la Chişinău se prefac că ar fi surprinse de aşa-zisa lege care stabileşte „graniţa” la Varniţa. „Ceea ce se întâmplă astăzi este un scenariu de escaladare a conflictului prin diferite acţiuni în perspectiva Summit-ului de la Vilnius. Acţiuni gen comportamentul unei oarecare Nina Ştanski la masa de negocieri, ideea năstruşnică de a muta aşa-zisul soviet suprem la Tighina, care are un regim special de securitate, şi această pretinsă lege cu privire la frontiera de stat, care a fost discutată demult, numai că ne prefacem că e pentru noi o surpriză. Noi suntem nepăsători şi nu vrem să aflăm ce se întâmplă acolo”, a punctat Nantoi.

„Revenim la constatarea banală că aşa-zisa Transnistrie este o unealtă prin care Rusia doreşte să menţină controlul asupra întregii RM. Greşim grav atunci când considerăm că ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului este determinat de autorităţile separatiste. Această regiune falită din punct de vedere economic este întreţinută de Federaţia Rusă. Şevciuk este o nulitate, împreună cu o oarecare Nina Ştanski. Ei sunt nişte papagali docili ai Kremlinului care execută ceea ce li se ordonează. Sunt suficiente argumente pentru a crede că, în perspectiva Summitului din noiembrie de la Vilnius, ne putem alege cu nişte încercări şi mai grave de destabilizare a situaţiei”, a menţionat Nantoi.

Reacţii întârziate

Primarul satului Varniţa a declarat pentru JURNAL că locuitorii care în noaptea din 26 spre 27 aprilie au dat dovadă de eroism, curmând iniţiativa militarilor separatişti de a instala un nou punct de control la intrarea în cartierul de nord al oraşului Tighina, numit Severnîi, s-au pomenit cu mai multe probleme. „Când merg spre Tighina sunt verificaţi minuţios de miliţienii separatişti. Vreau să vă spun un lucru: satul Varniţa este sub jurisdicţia R. Moldova, se supune legilor din R. Moldova. Orice lege inventată, mai ales unilateral, pentru noi nu există”, a atenţionat Nichitenco.

În ultimii doi ani satul a cunoscut o dezvoltare vizibilă, potrivit autorităţilor publice locale, s-au investit aici peste 30 de milioane lei, şi pesemne a devenit şi mai râvnit de autorităţile separatiste care au recurs la acţiuni, spre deosebire de cele de la Chişinău. „În aprilie, ne-am aşteptat la o reacţie mai promptă. Atunci nu puteam găsi o macara ca să demontăm vagoanele. Ne-a sărit în ajutor un cetăţean. A venit cu macaraua cu luminile stinse. Credeam că vin tancurile”, îşi aminteşte primarul.

Şi acum Nichitenco a aşteptat o reacţie mai promptă din partea autorităţilor de la Chişinău. „Am rămas uimit că s-a amânat şedinţa parlamentului pentru joia viitoare. Noi rămânem tot timpul în urma carului. Problema trebuie rezolvată de urgenţă. Acum situaţia e sub control, dar până mâine e mult. Provocările abia încep şi vor continua. Dar satul este gata să ţină piept provocărilor. Varniţa este deprinsă”, ne-a comunicat primarul de Varniţa, Alexandru Nichitenco.

„Noi vrem pace!”

Locuitorii satului Varniţa şi în 2004 nu au permis instalarea punctelor de control. Conducerea locală este alarmată de faptul că autorităţile separatiste, văzând că nu pot lua cu forţa teritoriul, au recurs la metode de manipulare. „Unii locuitori, în special vorbitori de limba rusă şi o bună parte din pensionari, vor spune că doresc să fie cu Transnistria deoarece se bucură de diferite subvenţii şi adausuri la pensie. Dar dacă îi veţi întreba pe cei care au luptat şi continuă să lupte pentru acest teritoriu, veţi vedea că ei în ruptul capului nu vor ceda aceste pământuri”, a menţionat fostul primar de Varniţa Tudor Serbov.

Potrivit acestuia mulţi locuitori incomozi separatiştilor au fost stopaţi nemotivat de miliţieni şi lipsiţi de permisele de conducere, pentru ca mai târziu să fie constrânşi să-şi perfecteze acte transnistrene. Toate metodele de intimidare însă nu îi descurajează. „Nu vom ceda Varniţa. Sper că autorităţile de la Chişinău vor găsi soluţii. Noi vrem pace”, a spus Nichitenco.

„Foarte prompt – mai aşteptaţi o săptămână”

Atitudinea „foarte promptă” despre care a vorbit premierul Leancă la începutul săptămânii se va lăsa aşteptată. Ieri, în Parlament s-a decis că joia viitoare va avea loc şedinţa extraordinară în legătură cu situația din regiunea transnistreană. Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat în cadrul şedinţei că un astfel de subiect necesită mai mult timp pentru o pregătire mai bună.

„Domnul Mihai Ghimpu a recunoscut că, timp de trei ani, Alianţa nu a avut nicio şedinţă dedicată problemei conflictului din raioanele de Est al R. Moldova. În asemenea situaţie, ei vor fi capabili să se comporte de acum încolo ca nişte cetăţeni responsabili ai RM sau vor continua cu mizerii de genul cine e mai liberal, cine e mai hoţ, cine e mai proeuropean sau prorus? Ei vor fi capabili să genereze ceva constructiv în domeniul reîntregirii ţării?”, se întreabă Oazu Nantoi.

Răspunsul la aceste întrebări aşteaptă să-l audă la 20 iunie şi locuitorii satului Varniţa, bineînţeles dacă separatiştii nu vor recurge până atunci la acţiuni. „Pentru noi fiecare moment este decisiv”, a menţionat primarul de Varniţa, Alexandru Nichitenco.

Iana Zmeu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)