Larisa Vârtosu, UNICEF: „Cuprindeţi-i, iubiţi-i, citiţi-le poveşti şi numai aşa vor creşte nişte personalităţi”

Gradinita_Mereni_mai_2014_800px (7)EDUCAŢIE// „Copiii din toată lumea au nevoie de locuri bine amenajate pentru a se juca şi a comunica”

Prin intermediul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie” implementat de către Ministerul Educaţiei al RM, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF, în localitatea Mereni, raionul Anenii Noi, unde locuiesc 6370 de locuitori, dintre care 370 sunt preşcolari, s-a deschis un bloc nou la grădiniţa „Andrieş” pentru 100 de copii de 3-6 ani. Primarul satului, Eugen Sălcuţan, a declarat pentru JURNAL că prin deschiderea noului bloc nu s-a soluţionat problema lipsei locurilor la grădiniţă. Din spusele alesului local, circa 100 de micuţi din Mereni nu au acces la grădiniţă.

Zâmbete de copii, muzică populară, educatoare îmbrăcate în port naţional, mămici cu micuţi în braţe, precum şi locuitori din Mereni alături de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, UNICEF, Băncii Mondiale erau prezenţi miercuri, 7 mai 2014, în curtea unui nou bloc reconstruit al Grădiniţei „Andrieş” pentru a inaugura noua încăpere destinată preşcolarilor din localitate.

Lupta cu mentalitatea moldovenească

După ce o grupă de copii, îmbrăcaţi în haine naţionale, alături de educatorii lor, au întâlnit oaspeţii de la Chişinău cu pâine şi sare, aceştia au susţinut un concert de mulţumire pentru sprijinul acordat tuturor celor care au susţinut financiar şi tehnic deschiderea noului bloc. Prin poeziile şi cântecele interpretate, micuţii şi-au afirmat dreptul la viaţă şi la o educaţie aleasă, cântând „cea mai gingaşă floare, copilăria”. Impresionaţi de prezentarea micuţilor, oaspeţii le-au mulţumit celor prezenţi la eveniment.

Primarul satului, Eugen Sălcuţan, a menţionat că este plăcut să strângi uneori laurii, dar aceştia aparţin mai multor donatori şi oameni de rând care au contribuit la deschiderea noului bloc al grădiniţei. Alesul a mai spus că nu este uşor să fii primar şi că în acest proiect i-a fost greu să lucreze şi să lupte cu mentalitatea unor oameni. „A fost greu, dar azi suntem prezenţi la deschiderea unei „fabrici de oameni”. Copiii sunt viitorul nostru. În ei trebuie să investim”, a accentuat primarul de Mereni, ales din partea PL.

Pentru a asigura o educaţie timpurie de calitate pentru 100 de copii de 3-6 ani din Mereni au fost făcute următoarele investiţii: administraţia publică locală (1 444 000 de lei), contribuţia comunităţii (105 000 de lei), „Parteneriatul Global pentru Educaţie” (382 076 de lei pentru renovări). De asemenea, proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de către ME, a oferit circa 188 000 de lei pentru dotări (mobilier, teren de joacă şi sport, jucării şi materiale didactice) şi urmează să ofere circa 8150 de lei pentru cărţi pentru copii, cadre didactice şi părinţi.

„Ajută-l să crească om mare!”

Prezentă la eveniment, ministrul educaţiei Maia Sandu a felicitat comunitatea cu ocazia deschiderii unui nou bloc al grădiniţei şi le-a mulţumit spunând că, prin concertul dat de copii, au convins-o că sătenii pun accentul pe educaţia lor. Ministrul le-a mulţumit partenerilor pentru sprijinul acordat, precizând că localitatea este cea de-a 26-a în care este inaugurată oficial o grădiniţă renovată şi dotată în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”. Maia Sandu le-a dorit părinţilor noi puteri, eforturi mari pentru dezvoltarea „acestor copii isteţi” mai departe.

Şi Olga Oglindă, mama lui Darius Spiridon în vârstă de trei ani, a spus pentru JURNAL că deschiderea noului bloc este un lucru mare pentru sat, deoarece mulţi copii nu au locuri la grădiniţă şi sunt nevoiţi să stea acasă cu bunicile, rudele sau părinţii. Olga Oglindă a scris cerere pentru a-şi da copilul la grădiniţă, încă în perioada de graviditate.

racursi Gradinita_Mereni_mai_2014_800px (39)Lucruri utile prin eforturi comune

Liderul Echipei Regionale „Parteneriatul Global pentru Educaţie”, Thomas Jeffrey Ramin, a spus că are o mare plăcere să fie alături de săteni, deoarece vede doar bucurie în ochii lor. „Copiii din toată lumea au nevoie de locuri bine amenajate pentru a se juca şi a comunica. Această deschidere demonstrează că mai multe organizaţii unite împreună pot forma ceva bun, util şi frumos”, a accentuat Thomas Jeffrey Ramin. Şi Mariana Doina Moarcaş, coordonator superior de Proiecte la Oficiul Băncii Mondiale (BM), Bucureşti, observă: „Îmi creşte inima de fiecare dată când vin în RM, când lucrările sunt spre final şi bine făcute. Din partea BM, suntem fericiţi că putem sprijini acest segment din educaţie, unde copiii să aibă parte de un mediu educativ bun”.

Încă 75 de locuri pentru copiii din Mereni

Directoarea grădiniţei „Andrieş”, Lidia Anton se află în funcţie de 28 de ani. Managerul spune că mereu a tins ca copiii din Mereni să aibă parte de cele mai bune condiţii la grădiniţă. „Cu ajutorul educatorilor le creăm copiilor un climat favorabil pentru dezvoltare. Deschiderea noului bloc ne va ajuta să încadrăm în procesul educativ încă 75 de preşcolari şi acesta este un lucru extraordinar”.

Reprezentanta UNICEF Moldova, Larisa Vârtosu, a comunicat asistenţei că, în ultimii doi ani, Ministerul Educaţiei şi UNICEF au reuşit să deschidă grădiniţe în 60 de sate, care n-au avut instituţii de educaţie timp de 15, 20 şi chiar 30 de ani. „La această vârstă (3-6 ani) copiii învaţă prin joc. La grădiniţă, acasă, organizaţi-le copiilor jocuri. Cuprindeţi-i, iubiţi-i, citiţi-le poveşti şi numai aşa vor creşte nişte personalităţi”.

The following two tabs change content below.