Larisa Turea, declarată Omul Zilei de Radio România Cultural

LarisaTurea ffoto

Teatrul Național Radiofonic din București a lansat, pe 8 martie și 15 martie, două premiere după „Cartea Foametei” de Larisa Turea (foto). Cele două spectacole se numesc „Plânsul pământului” și „Pâinea cea de-a pururi”, ele au fost montate de regizorul Petru Hadârcă. Muzica originală e semnată de Valentin Boghean. Scenariul radiofonic a fost realizat de Magda Duțu. Din distribuție fac parte Ion Caramitru, Rodica Mandache, Amalia Ciolan, Mircea Rusu ș.a.

„Cartea Foametei de Larisa Turea, publicată în 2008 la Editura „Curtea Veche”, descrie atrocităţile îndurate de basarabeni între anii 1946 şi 1947. Este un volum simplu şi zguduitor, care adună mărturiile celor care au cunoscut cea mai dură născocire a comunismului, de subjugare a sufletelor şi a trupurilor: foametea.

Sunt mărturii ale unor categorii reprezentative (țărani, muncitori, intelectuali) din toate zonele geografice, din sate și orașe ale Moldovei, care vin să reconstituie, prin ceaţa vremii, sinistrul tablou al Basarabiei anilor 1946–1947”, se menționează într-un comunicat al Teatrului Național Radiofonic din București.

Pentru spiritul său şi pentru importanţa operei sale, Radio România Cultural a declarat-o pe Larisa Turea OMUL ZILEI. Larisa Turea este jurnalist, critic de artă, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chișinău. Graţie activităţii sale a obţinut: Premiul Uniunii Ziariştilor din R. Moldova (1992); Premiile I şi II la Concursul de eseuri al Institutului Polonez de la Bucureşti, 2006, 2008 şi Premiul Salonului Naţional de Carte în 2009.