Larisa Catrinici, ex-ministru al Sănătăţii: „N-am primit indicaţii de la MAI”

JURNAL: Surse din fosta conducere a MAI ne-au informat că, iniţial, au existat unele neînţelegeri cu medicii de la Spitalul de urgenţă atunci când a fost adus trupul lui Valeriu Boboc şi că aţi primit indicaţia să interveniţi pentru a soluţiona situaţia. Cum comentaţi aceste afirmaţii?

Nu am primit nicio indicaţie de la conducerea MAI sau din altă parte în timpul protestelor. Despre trupul tânărului nu am ştiut că a fost adus anume din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Zilnic, sunt culese cadavre de pe drumuri, El a fost adus doar până la uşa spitalului Salvării, nu a trecut pragul şi nu a fost înregistrat în registru. Medicii au constatat decesul şi acesta a fost dus la Centrul Naţional de Medicină Legală. Medicii legişti au constatat că el a murit subit. Eu am fost informată că avea doar o lovitură la tâmplă. Jurnaliştii au contorsionat declaraţiile mele. În faţa presei am declarat că deoarece a avut parte de o moarte subită, iar medicii legişti au constatat că toate organele sunt sănătoase, rămâne de văzut rezultatele expertizei, în acest caz nu este exlusă versiunea că ar fi fost intoxicat. Am spus aceasta pentru că chiar în acele zile lucram la un raport despre intoxicarea la copii.

În perioada următoare, de mai multe ori i-am telefonat dlui Andrei Pădure, directorul Centrului de Medicină Legală, acesta mi-a spus că informaţia este confidenţială şi că are indicaţia să informeze despre rezultatele expertizei doar Ministerul Afacerilor Interne. În acea perioadă, am fost informată nu doar despre acest caz, ci şi despre celelalte cazuri de deces, despre cazul tânărului strangulat de la Buiucani, cât şi despre tânărul căzut de la înălţime. În legătură cu acesta din urmă pot să vă spun că din informaţia pe care am primit-o, acesta a căzut în prezenţa mai multor martori, inclusiv medici”.

„Avem informaţii doar despre Ţâbuleac”

Ieronim Ciumaş, vicedirectorul Staţiei municipale Chişinău de Asistenţă Medicală Urgentă, despre cazul lui Ion Ţâbuleac: „Am primit un apel la staţie în dimineaţa zilei de 8 aprilie, la ora 9.10. Staţia avea pe atunci o maşină pe care o numeam „maşina de cadavre” acum se numeşte „188”. A solicitat această maşină un poliţist cu numele Corcimari. Nu ştim cum îl chema pe tânărul decedat, nu avem date despre el, în registrul nostru el figurează doar cu numele Ţâbuleac, 22 de ani. A fost luat de pe str. Calea Moşilor şi dus la morgă. Despre cazul lui Valeriu Boboc în registrul nostru nu figurează nicio informaţie”

S.C.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu