Lapte cu țârâita

Valentin Roșca, consultant în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ne-a informat că în Republica Moldova au fost înregistrate în 2017 circa 180.000 de capete de bovine. Foto: Nadea Roșcovanu

Șeptelul de vite se reduce constant în fiecare an în R. Moldova. Numărul celor care vor să deschidă ferme este foarte mic din cauza că această afacere necesită investiții mari și foarte multă muncă. Cu toate acestea, pe polițele din magazine observăm o diversitate mare de produse lactate, care nu se știe din ce materie primă sunt făcute.   

Dumitru Alexeev din Izvoare, Orhei, a decis în 2014 să construiască o fermă de vite de prăsilă, când a văzut că lumea din sat pleacă, iar produsele lactate sunt la mare căutare. În prezent, are 30 de vaci, care dau zilnic 300–400 de litri de lapte, cu grăsimea 3,8–4,5%, pe care îl vinde cu 5,5 lei pentru un litru la SRL „Lapmol” din Călărași.

Spune că a avut puțină susținere din partea statului pentru a deschide ferma. Se plânge că nu are mare venit, doar foarte multă muncă. „Numai probleme. Muncitori nu mai găsești, ca să ții vite de prăsilă e nevoie de multă putere”, spune fermierul.

Numărul vacilor scade constant

În ce privește calitatea produselor lactate din magazine, Dumitru Alexeev sugerează că trebuie să existe un control riguros asupra producătorilor: „Să fie verificată cantitatea de materie primă pe care o colectează și cea a produselor pe care le desfac”, își dă el cu părerea.

Valentin Roșca, consultant în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ne-a informat că în Republica Moldova au fost înregistrate în 2017 circa 180.000 de capete de bovine, din acestea aproximativ 120.000 de capete sunt mulgătoare. Șeptelul se reduce anual cu circa 2–3%. „În 2014, au fost înregistrate 130.000 de vaci mulgătoare, în 2015 – 127.000 și în 2016 – 122.000. Laptele produs în republică asigură doar 50% din consum”, a observat consultantul.

În 2017, Fondul național de subvenționare a producătorilor agricoli a acordat 6,6 milioane de lei pentru 33 de ferme de vaci. ANSA arată că pe teritoriul statului R. Moldova există 203 ferme de vaci cu un șeptel total de circa 24,4 mii de capete de bovine, dintre care aproximativ 10,1 mii capete vaci și junci. 

„Tineretul a sărit gardul în Italia”

După cum ați observat, cele mai multe vite sunt îngrijite în gospodăriile țărănești. Este evident că în aceste gospodării este anevoios să atingi rigorile stabilite de producătorii de lactate. Dar și țăranii nu mai vor să țină vite. De exemplu, Maria Mocanu, secretara consiliului local din Vărzărești, Călărași, ne-a spus că, acum trei ani, în sat erau vreo 350 de vite, în timp ce în acest an în localitatea lor, unde locuiesc vreo 800 de oameni, sunt vreo 20 de capete. „Țin vaci cei mai în vârstă și care mai au putere. Tineretul a sărit gardul în Italia”, ne-a spus funcționara primăriei.

Vasile și Larisa Echim sunt dintre cei 20 de gospodari care țin o vacă în gospodărie. Nu vând niciodată lapte. Femeia spune că este tot mai greu pe an ce trece să ții vacă din cauza că suprafața pășunilor este mai mică, dar și vaca „te ține mereu în priză”. „Multă lume din sat se plânge că trăiește greu, dar nu face nimic pentru a-și ușura viața. Știu că dacă îți este greu, cauți soluții, lucrezi”, ne-a spus femeia.

În 2014, au fost înregistrate 130.000 de vaci mulgătoare, în 2015 – 127.000 și în 2016 – 122.000. Laptele produs în republică asigură doar 50% din consum. Foto: Nadea Roșcovanu

Aceeași problemă se atestă și în satul Verejeni, raionul Telenești. Din an în an, lumea din sat pleacă și cei rămași țin tot mai puține bovine prin gospodării, ne-a spus primarul localității, Ștefan Bârcă. Iar o problemă este și lipsa de furaj, deoarece cotele de pământ băștinașii le-au dat în asociație agenților economici. Dacă la Verejeni, acum un deceniu, pășteau peste 800 de animale pe șes, în prezent sunt înregistraţi 70 de cai și 130 de bovine.

Funcționarul ne-a mai spus că lumea nu ține vaci ca înainte, deoarece și copii se nasc mai puțini. Familiile tinere au doar câte un copil. La Verejeni, acum un deceniu, se nășteau câte 180 de copii pe an, în prezent se nasc anual 35-45 de copii.

„Familiile tinere au câte un copil și pe acela îl iau peste hotare cu ei, după ce prind rădăcini acolo unde au emigrat”, ne-a mărturisit Ștefan Bârcă.

Cât costă un litru de lapte

La Verejeni, Telenești, există două puncte de colectare a laptelui. Alexandra Guzun colectează lapte pentru Lapmol din Călărași. În ultimii ani, spune femeia, colectează tot mai puțin lapte, pentru că lumea are puține vaci, dar și laptele este ieftin. Dacă acum trei-patru ani colectam chiar și o tonă pe zi, în timpul verii, acum cantitatea s-a înjumătățit. Un litru de lapte cu grăsimea de 3,5% costă 3,75 lei, cel cu grăsimea de 4,00% – 4,27 lei, iar pentru laptele cu grăsimea de 4,2% se plătește 4,50 lei pentru un litru. În prezent, în două zile, ea colectează 300 de litri de lapte.

La celălalt punct de colectare a laptelui din Verejeni este responsabilă Maria Răzmeriță, 58 de ani. Achiziționează lapte pentru Fabrica de lactate din Bălți „Incomlac”. Ea ne-a spus că îi este rușine să spună cât lapte colectează pe timp de iarnă: „40 de litri în două zile. Primăvara–vara, cantitatea de lapte adunată ajunge la 200–300 de litri”, ne-a spus femeia.

ANSA desfășoară controale

Amintim că o mare parte din produsele lactate din Moldova nu conţin lapte, potrivit unei expertize realizată de Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare la comanda Fundaţiei Est-Europene. Expertiza a fost criticată de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru că nu ar fi fost înfăptuită în conformitate cu metodologiile de prelevare a probelor.

Reprezentații acestei agenții au anunțat că a fost elaborat un plan de acțiuni privind verificarea stocurilor de produse la producătorii de lactate. „La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe. În prezent, investigațiile de laborator sunt în desfășurare”, se menționează într-un comunicat al agenției.

The following two tabs change content below.