Lansarea cărţii „Poveşti adevărate” de Lidia Bobână la Ungheni şi Călăraşi

 

Toţi cei care au procurat cărţile au zis pentru JURNAL că urmăresc creaţia Lidiei Bobână încă din timpurile când autoarea realiza o emisiune matinală cu poveşti adevărate la postul naţional de radio. Fiecare din cei intervievaţi a lăsat să se înţeleagă că farmecul poveştilor Lidiei Bobână se ascunde, cu siguranţă, în firul narativ familiar oamenilor simpli, în faptul că oamenii se regăsesc pe sine, dar îşi identifică şi cunoştinţele, vecinii, prietenii în personajele şi întâmplările aşternute în povestiri.  „Avem multe de învăţat din istorisirile Lidiei Bobână, mai bine zis din greşelile personajelor acestor istorii. Încă demult o ascultam la radio. O aşteptam cu nerăbdare şi luam sfaturi bune din emisiunile Lidiei”, ne-a spus Valentina, locuitoare din Ungheni.

„Ne regăsim în aceste poveşti”

„Fiecare dintre persoanele care au o vârstă trecută de cincizeci de ani şi care aşteptam cu sufletul la gură poveştile de la 6 dimineaţa, ne regăsim în aceste întâmplări adevărate. Acum, când Lidia Bobână nu mai e la radio avem mare noroc de JURNAL, care ne aduce acasă poveştile adevărate. Oamenilor le plac aceste istorisiri fiindcă eroul lor este, de cele mai multe ori, omul din spaţiul rural”, consideră o doamnă pe nume Olga.

În oraşul Călăraşi cortul a ajuns la 14:30. Deşi canicula era sufocantă şi soarele în zenit pălea nemilos, oamenii veneau unul câte unul să prindă un autograf şi să schimbe o vorbă-două cu Lidia Bobână. O domnişoară de 25 de ani a venit să-i spună Lidiei Bobână că „ea este un Creangă şi un Vangheli” pentru familia ei. „Aveam cinci ani şi vedeam cum mama mea asculta poveştile la radio şi plângea. De atunci vă ţin minte”, ni s-a confesat o tiză a jurnalistei din Călăraşi.

„Sunt abonată la JURNAL pentru poveştile Lidiei Bobână, altceva nici nu mă interesează. Sunt 56 de abonaţi la ziar la noi în sat şi majoritatea iau ziarul pentru aceste poveşti”, conchide şefa poştei din satul Răciula, Călăraşi.

Vadim VASILIU