Lansarea cărţii „Poveşti adevărate” de Lidia Bobână la Rezina şi Şoldăneşti

Dornici de lectură şi curioşi să o cunoască personal pe doamna Lidia Bobână, cititori fideli, dar şi oameni care nu o cunosc s-au adunat miercuri, 27 iulie, în faţa oficiilor postale din orăşelele Rezina şi Şoldăneşti

Carolina CHIRILESCU

La ora 9.30, în faţa Oficiului poştal din Rezina erau deja adunate peste 30 de persoane, care aşteptau nerăbdătoare să primească autografe şi să schimbe câteva vorbe cu Lidia Bobână. Primul cumpărător a fost ieromonahul Eustafie Garmacean, econom la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ţâpova. Acesta a binecuvântat manifestarea, urându-i sănătate autoarei şi ca Domnul să o aibă în pază, după care a cumpărat o carte şi a primit şi autograf. Lidia Bobână şi ieromonahul Eustafie se cunosc de mulţi ani, de aceea, aflând din presă despre caravana care va poposi şi la Rezina, acesta nu a putut rata ocazia de a o revedea pe cea care cândva l-a povăţuit şi l-a sprijinit în momentele grele.

De biroul improvizat se apropiau femei care cumpărau cărţi şi primeau autografe, întrebând-o pe dna Bobână de unde ştie atâtea istorii de viaţă şi cum reuşeşte să le scrie pe toate, la care autoarea le răspundea: „Din discuţiile cu oameni. Chiar de când stau aici am aflat deja câteva poveşti din viaţă”. Unii o cunosc de mult timp, alţii nu au auzit deloc de ea, dar au venit să cumpere cartea deoarece le-a spus cineva că e foarte interesantă. Elena, care munceşte de zece ani în Grecia, a venit într-un suflet să ia volumul pentru ea şi pentru fiicele sale care de asemenea sunt în Grecia. Doreşte neapărat să aibă cât mai multă lectură românească, iar în multe din poveştile Lidiei Bobână se regăsesc basarabencele plecate la munci peste hotare, deoarece au avut şi ele de suferit mult. Una din fiicele Elenei are 17 ani şi suferă de diabet zaharat, iar în toţi aceşti ani mama a făcut multe sacrificii pentru îmbunătăţirea sănătăţii acesteia.

Impresionaţi de munca de peste ani a Lidiei Bobână, vizitatorii au avut numai cuvinte de laudă la adresa acesteia, şi i-au urat multă sănătate şi multă inspiraţie pentru a reda durerea sufletească şi problemele cu care se confruntă oamenii din Republica Moldova.

La Şoldăneşti Lidia Bobână a fost luată cu asalt de cititori fideli

La ora 12.30, caravana a ajuns la Şoldăneşti, unde era aşteptată de peste 60 de persoane. Nici nu am reuşit să instalăm bine cortul că deja era coadă după autografe. Dacă la Rezina erau doar femei care au venit să  vadă pe Lidia Bobână, la Şoldăneşti bărbaţii au fost printre primii care s-au înghesuit să cumpere cartea şi să primească autografe. „Am cumpărat cartea pentru mine şi familia mea, i-aş sugera doamnei Bobână să se întâlnească şi cu generaţia mai tânără, care se confruntă cu foarte multe probleme”, spune Vasile Melnic. Domnul Chiril ne-a comunicat că volumul cumpărat va ajunge în Franţa la nepoţii săi, ca să citească şi ei istoriile moldovenilor. Domnia sa zice că o ştie pe Lidia Bobână de când aceasta lucra la radio, iar de când a început a scrie în ziarul nostru, citeşte cu regularitate toate istorioarele.

„Poveştile adevărate” sunt citite nu numai de vorbitorii de limba română, dar şi de ucraineni. Galina este de origine ucraineană şi spune că a învăţat limba română deoarece îi place să citească poveştile Lidiei Bobână. „Am trei nepoţi şi cu ei am învăţat limba română, mă bucur foarte mult deoarece acum voi putea citi singură cartea”, menţionează Galina.

Caravana cărţii „Poveşti adevărate” de Lidia Bobână va continua.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)