Laundromat // Cui i-au revenit cele aproximativ 22 miliarde de dolari scoşi ilegal din Rusia? // VIDEO

Новая газета” a scris în 2014 despre „Laundromat”, cea mai mare operaţiune de spălare de bani în Europa de Est. Este vorba de scoaterea din Rusia a 22 de miliarde de dolari, între 2011 şi 2014, sub pretextul executării unor hotărâri de instanţe ilegale adoptate de către magistraţi din R. Moldova, scrie astăzi, 20 martie, gazera.ru. Cui i-au revenit cele aproximativ 22 miliarde de dolari, scoşi ilegal din Rusia? Cum au fost cheltuiţi aceşti bani? 

„Au fost deschise între timp dosare penale, unele din băncile europene care au participat la spălarea banilor din Rusia au fost lipsite de licenţe sau amendate. Şi chiar dacă Rusia a suferit cele mai multe pierderi în urma acestei operaţiuni ilegale, ancheta se desfăşoară foarte anevoios la nivelul instituţiilor de drept. Mai mult, săptămâna trecută autorităţile R. Moldova au acuzat serviciile secrete ruseşti de zădărnicirea investigării acestui caz şi de presiune asupra funcţionarilor moldoveni”, scriu cei de la publicaţia rusească.

„În decursul a cinci ani, „Novaia Gazeta”, împreună cu jurnalişti din alte state ale lumii, a încercat să răspundă la principalele întrebări ale acestui caz: cui i-au revenit cele aproximativ 22 miliarde de dolari, scoşi ilegal din Rusia? Cum au fost cheltuiţi aceşti bani?”

„Am reuşit să obţinem date exclusive despre circulaţia acestor bani. Au fost stabilite 76.000 de căi bancare. Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii scoşi din Rusia au ajuns în 732 de bănci în 96 de state ale lumii. Aceşti bani au fost primiţi de 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia.”

Jurnaliştii de investigaţii au identificat beneficiarii finali ai acestor bani şi au înţeles cum au fost cheltuiţi aceştia. Cei 22 de miliarde de dolari nu au avut aceeaşi sursă. În acelaşi buzunar, numit „Laundromat”, au ajuns bani provenind din contracte cu statul; contrabandă cu gadgeturi, îmbrăcăminte şi produse cu destinaţie militară; din sustragerea acţiunilor bancare şi chiar din finanţarea unor proiecte politice în Europa.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)