Lance a rămas fără titluri, dar ar putea rămâne şi falit

Armstrong şi-a pierdut toţi sponsorii personali în ultimele zile

Lance Armstrong ar putea pierde 14 milioane de euro după ce UCI i-a retras cele şapte titluri câştigate în cadrul Turului Franţei în perioada 1999–2005. Armstrong şi-a pierdut toţi sponsorii personali în ultimele zile, după ce Nike sau Trek au încheiat contractele cu texanul.

Apele nu s-au liniştit încă în cazul Armstrong, iar fostul ciclist a făcut primul pas în a-şi recunoaşte vina. Nu a declarat oficial că s-a dopat, însă a renunţat, pe profilul său de pe Twitter, la sintagma „septuplu câştigător al Turului Franţei”. Iar grosul notei de plată pentru acţiunile sale din perioada 1999–2005 nu a venit încă! Deşi majoritatea sponsorilor, printre care Nike, Trek sau Oakley, au renunţat la contractele cu Armstrong, pierderile materiale ale texanului pot fi uriaşe.

Christian Preudhomme, directorul Turului Franţei, a declarat că fostul ciclist american va trebui să plătească toţi banii primiţi de la organizatorii competiţiei pentru cele şapte tururi câştigate. Adică 3,5 milioane de euro! Însă problemele lui Armstrong nu se opresc aici. Directorul companiei SCA Promotions, care l-a asigurat pe texan în timpul competiţiilor câştigate, îi cere nouă milioane de euro, pe care le-a plătit drept bonus pentru victorii în 2006! În timp ce cotidianul britanic „Sunday Times” îl va da în judecată pe ciclist, după ce a pierdut acum şase ani un proces intentat de Armstrong pentru acuzaţii false. Culmea, în articolele respective, „Sunday Times” îl acuza pe ciclist că s-ar fi dopat!

 

Şi-a pierdut tot palmaresul obţinut între 1998 şi 2011

Marţi, mitul lui Lance Armstrong a fost spulberat definitiv. Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) a decis să nu facă apel la decizia USADA (Agenţia Americană Anti-Doping) de a-i retrage ciclistului american toate cele şapte titluri consecutive din Turul Franţei câştigate între 1999 şi 2005 şi l-a suspendat pe viaţă pe texan. Conform USADA, Armstrong „s-a dopat în fiecare dintre cele şapte victorii, construind cea mai complexă reţea de dopaj din istoria sportului”.

Susţinut de declaraţii ale foştilor coechipieri ai lui Armstrong, raportul întocmit de Agenţia americană dezvăluie că Lance a folosit atât EPO, cât şi transfuzii sanguine între 1999 şi 2005.

 

„Ciclismul nu are nevoie de eroi mincinoşi ca Armstrong. Acest om nu are ce căuta în ciclism. El trebuie uitat, iar performanţele lui, întinate de dopaj, şterse cu buretele”, a spus preşedintele UCI, Pat McQuaid, nu înainte de a promite tuturor că „ciclismul este şi va deveni tot mai mult un sport curat, fără probleme de dopaj”.

 

Un coechipier al lui Armstrong confirmă

 

Un fost coechipier al lui Armstrong, norvegianul Steffen Kjaergaard, a recunoscut marţi că s-a dopat cu EPO, sprijinind ideea că aceasta era o practică obişnuită în sânul formaţiei US Postal, informează AFP.

 

Kjaergaard, care a concurat alături de Armstrong în Turul Franţei la ediţiile din 2000 şi 2001, a explicat că a început să se dopeze „din proprie iniţiativă” în 1998 în timp ce evolua la echipa daneză „Chicky World”. El l-a contactat apoi pe medicul belgian George Mouton, supranumit „Doctorul Seringă”, pentru „consiliere” şi pentru a elimina riscurile de a fi depistat pozitiv. Fostul ciclist a explicat că a continuat să se dopeze la echipa US Postal, al cărei lider era Lance Armstrong. „Totul era organizat de echipă”, a spus Kjaergaard. Norvegianul crede că mai mulţi membri ai formaţiei se dopau, dar a precizat că nu i-a văzut personal.

 

Kjaergaard, 39 de ani, s-a retras în 2003, ultima echipă la care a evoluat fiind US Postal. El este acum director sportiv în cadrul Federaţiei Norvegiene de Ciclism, dar este de aşteptat să-şi piardă funcţia după ce a recunoscut că s-a dopat. Mărturia lui se alătură celor culese de Agenţia Americană Antidoping de la alţi foşti coechipieri ai lui Armstrong, cuprinse în dosarul de dopaj de peste o mie de pagini întocmit în cazul fostului rutier american.

 

Marina Marghiev şi Natalia Artâc, suspendate pentru doi ani

 

În ziua în care Lance Armstrong a aflat că i s-au retras cele şapte titluri de campion, Comitetul Naţional Olimpic a anunţat la aproape trei luni de la scandalul de dopaj că atletele Marina Marghiev şi Natalia Artâc au fost suspendate de Federaţia Internaţională de Atletism pe doi ani.

 

CNO, în frunte cu preşedintele Nicolae Juravschi, ştia înainte de Jocurile Olimpice de la Londra că cele două atlete sunt suspectate că s-ar fi dopat, dar în pofida acestui fapt nu au dezvăluit nimic până în ziua în care acestea urmau să iasă să concureze. Juravschi a declarat că Marina Marghiev şi Natalia Artâc au fost suspendate din ziua în care au fost depistate pozitiv. De asemenea, preşedintele CNO a spus răspicat că „noi nu tolerăm aceste lucruri”.

 

Federaţia Moldovenească de Atletism nu are decât să se conformeze acestei decizii, dar preşedintele acesteia, Anatol Balan, a declarat că atât timp cât Republica Moldova nu va avea un laborator antidoping cu medici calificaţi, va fi complicat să fie evitate asemenea cazuri. (V.H.)