Laguta regretă că n-a rupt mai mulţi epoleţi

Dacă până mai ieri uşa Primăriei capitalei se închidea cu un băţ, de acum încolo la intrare va fi instituit un punct de control

Activista Maia Laguta şi alţi protestatari nu vor mai avea dreptul să protesteze în interiorul clădirii Primăriei. După cele două proteste cu scandal soldate cu distrugerea turnichetului şi ruperea epoleţilor poliţiştilor care păzeau intrarea în timpul unui protest, edilul capitalei Dorin Chirtoacă a cerut introducerea unui sistem de control la intrarea în sediul clădirii. „Am auzit că în instituţii publice accesul trebuie să fie nelimitat şi liber. Dacă e aşa, atunci trebuie scoase de peste tot turnichetele şi punctele de acces şi control, inclusiv de la Curtea de Conturi, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei etc. Ori nu trebuie să fie nicăieri, ori să fie şi la Primăria Chişinău, primăria nu a ajuns să fie batjocorită de descreieraţi”, a spus Chirtoacă.

Acesta a dat indicaţii Direcţiei juridice şi Direcţiei administrative să facă o sistematizare a cadrului legal şi să afişeze la intrarea în Primărie şi pe site aspectele legate de reglementare a acestui lucru.

Maia Laguta: „N-o să ne astâmpărăm”

Totodată, Chirtoacă i-a solicitat şefului Direcţiei Sănătate din cadrul primăriei, Mihail Moldovanu, să recomande spitalului de psihiatrie să ia legătura cu pacienţii săi, inclusiv cu Maia Laguta. „E total nepermis ca o instituţie publică să fie batjocorită de persoane fără obraz şi fără minte. Cum să rupi epoleţii unor poliţişti? Pentru aceasta se aplică sancţiuni. De ‘Mania’, aşa cum îi este porecla, trebuie să se ocupe psihiatria, nu primăria. Aceasta este instituţia competentă care trebuie să se ocupe de persoana dată”, a spus Chirtoacă.

În replică, Maia Laguta a declarat că n-a fost niciodată în evidenţa spitalului de psihiatrie, iar dacă cineva de acolo va lua legătura cu ea, nu va sta să-i asculte, ci îi va trimite la Chirtoacă. „Trebuie testat în primul rând Chirtoacă şi gaşca sa. N-am fost niciodată în evidenţa medicilor psihiatri. Sunt şofer de 40 de ani şi trec regulat controlul. Dar până nu vor anula deciziile ilegale prin care le sunt aduse prejudicii cetăţenilor, noi nu ne vom astâmpăra. Nu vom protesta de dragul protestului sub pereţii Primăriei”, a avertizat Maia Laguta.

Primăria, un câmp de luptă, nu un teren de joacă

Aceasta a mai precizat că nu ştie cine a fost persoana care a rupt epoleţii la doi poliţişti în cadrul protestului de joi, 25 iulie, în pragul Primăriei. „Eu lupt acolo, nu mă joc. Nu reuşesc să văd totul împrejur. Posibil că am provocat aceste acţiuni, deoarece am spus, când nu-mi permiteau să intru la şedinţa CMC, că legea pedepseşte aspru persoanele care interzic accesul liber la şedinţele Consiliului şi că avem dreptul să rupem epoleţii poliţiei care încalcă legea. Persoana în cauză aşa a făcut. Nu regret că au fost rupte, regret că nu le-am rupt eu personal epoleţii tuturor poliţiştilor”, a mai spus Laguta.

Ofiţerul de presă al Comisariatului General de Poliţie, Adrian Jovmir, a declarat că pe numele bărbatului care a rupt epoleţii celor doi poliţişti în timpul protestului a fost pornit dosar penal în baza art. 349 al Codului Penal, pentru ameninţare sau violenţă asupra unei persoane cu funcţii de răspundere, în timpul exercitării obligaţiilor de serviciu. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de la 10 la 20 de mii de lei, ori până la trei ani de detenţie.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.