Lagărul de concentrare „Republica Moldova”, văzut cu drona

vitalie cojocari

Văzută de sus, Moldova rămâne a fi un lagăr de concentrare unde, evident, cei mai mulți cetățeni sunt supușii, sclavii, condamnații. Resturile, oligarhii – sunt gardienii, stăpânii de sclavi. Spun resturile pentru că asta sunt, niște resturi ale unei societăți în putrefacție. Drona celor de la Curaj TV ne oferă o perspectivă destul de dură asupra Republicii Moldova. Aparent, știm cu toții cum stau lucrurile. De facto, însă, încă mai tresărim când vedem că 95 la sută din populație este furată, pusă să muncească pentru resturile de 5 la sută.

Iar lagărul de concentrare nu se termină în Moldova. Atenție, faptul că ați fugit din țară, faptul că munciți prin Italia, Franța sau Marea Britanie nu vă eliberează de sclavie. Tot iobagi sunteți. Și eu sunt un sclav. Boierii, stăpânii de sclavi vă/ne oropsesc de la mii de kilometri distanță. Vorbiți la telefon cu rudele de acasă? Înseamnă că umpleți conturile oligarhice. Le trimiteți 100 de euro apropiaților să nu moară de foame? Nu fiți naivi, schimburile valutare sunt în mâinile cui trebuie și din nou le faceți un mare bine financiar. Trimiteți sau primiți colete? Firmele de transport sunt controlate de ei. Rudele merg zilnic să cumpere de la supermarket? Ups, iar au vărsat bani întru susținerea și propășirea oligarhiei.

Adevărul este că în acest lagăr sunt cei mai cuminți sclavi. Dar ce s-ar întâmpla dacă mâine cetățenii simpli s-ar sătura de proteste, s-ar sătura să-și strige supărarea pe facebook pentru că ar vedea că nimic nu se schimbă? Cred că ar da buzna peste hotelurile de lux… Ar intra în supermarketurile lor și și-ar lua de mâncare fără să o mai plătească… Puterea oligarhică trebuie să înțeleagă, în orice lagăr de concentrare, oricât de asupriți ar fi condamnații, apar rebeliuni. Și nu există niciun lagăr de concentrare care să dăinuiască veșnic. Fără să fiu Nostradamus ori Baba Vanga, văd că spre o astfel de rebeliune mergem. Pentru că altfel nu se poate, ei nu se mai opresc din furat. Singura necunoscută pe care o am, când va exploda mămăliga?

Vitalie Cojocari