Lacurile cu apă sărată din Slatina atrag anual sute de turişti

AFACERE

Corabia „Ruslana”

Unii locuitori ai satului Slatina, raionul Teceu, Ucraina, au găsit o modalitate de a face bani, au construit lângă lacurile sărate din împrejurimi mai multe pensiuni de odihnă şi tratament.

Marina LIŢA

După circa zece minute de mers cu maşina pe un drum pietruit demult, coborâm în vale. „Aici a fost o cetate dacică. Nişte arheologi din România au făcut săpături în regiunea noastră. Au găsit şi o cană de epocă. O am la mine acasă, toţi oaspeţii care îmi calcă pragul sunt serviţi cu ţuică din ea. E mai bună la gust”, ne spune Vasile Ona, zis şi Jotu, din Slatina.

Turişti din România, R. Moldova şi Ucraina

Trecem mai multe pensiuni, atracţia principală sunt lacurile cu apă sărată, „vin aici din Ucraina, România. Am întâlnit şi turişti din Republica Moldova care au ajuns cu autocarul”.

Ajungem la pensiunea „Ruslana”, ne întâmpină Natalia Olaru: „În acte sunt Nataşa, dar fraţilor mei nu le-a plăcut şi îmi spun Maria. Astfel, toţi îmi spun Maria”.

Copii la cârmă

În mijlocul lacului a fost ridicat un restaurant „Ruslana”. Toată construcţia e din lemn, are forma unei corăbii. „Cârma este atracţia copiilor care nu se dezlipesc de ea”, spune Maria Olaru.

La început, aveau doar câteva căsuţe modeste, „erau doar trei, în care puteau să se odihnească până la şase persoane. Mai încoace, am ridicat căsuţe mai mari cu toate condiţiile”.

De la munca la negru la afacere proprie

Până la deschiderea afacerii, capul familiei a lucrat la depozitul de materiale de construcţii din localitate, „apoi ducea persoane la lucru în Rusia. Lua şi femei, şi bărbaţi, lucrau la ferme”. Iniţial, pe acest teren au construit o moară de apă. „Pe urmă, am construit această pensiune pentru odihnă şi tratament”, spune Olaru.

După deschiderea pensiunii, s-au potolit la baştină. L-au atras în afacere şi pe fiul lor, care a făcut dreptul la Cluj. „S-a căsătorit cu o tânără, denumirea localului este în cinstea ei, Ruslana”, spune mândră femeia.

Mine închise, 1800 de persoane pe drumuri

La cele două mine saline din Slatina, până acum patru ani, lucrau 1800 de persoane. „Din cauza neglijenţei autorităţilor şi a conducerii întreprinderii, mina a fost închisă. Au dat drumul la apă şi au inundat minele. Dacă nu reglezi volumul de apă, lichidul nimiceşte depozitele de sare. Nu era nicio picătură de apă înainte”, spune Vasile Jotu.

Minele au fost închise în 2008. Deşi, oficial, funcţionează, nu se extrage sare, au fost conservate. „Autorităţile promit că vor construi două mine, una din acestea pentru un spital alergologic. Cred că sunt doar promisiuni, pentru că nu sunt bani. Mai mult nu se vrea pentru că minele din Slatina au fost un concurent serios pentru fabrica Artemsol…”

Oamenii care au lucrat în mine au rămas fără serviciu, „unii stau acasă, alţii au ieşit la pensie, ceilalţi au luat calea străinătăţii”.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)