Lacul Beleu, peisaj mirific pentru meleagurile moldovenești

Lacul Beleu, parte componentă a Rezervației științifice „Prutul de Jos”, este situat în partea de sud-vest a Republicii Moldova, în cursul inferior al Prutului, între localitățile Slobozia Mare și Văleni, la 204 km de orașul Chișinău. Varietatea lumii animale şi vegetale locale este diversificată și bogată, de aceea este foarte importantă protecţia rezervaţiei naturale.

Luminița Culea, stagiară

Lacul Beleu reprezintă un bazin acvatic cu vârsta cuprinsă între 5-6 mii de ani, care se află sub o mare influență a condițiilor hidrologice ale râului Prut și respectiv ale Dunării. 

Luminița Grecu, localnică a satului Slobozia Mare, a relatat: ,,Pe lângă faptul că lacul Beleu reprezintă mândria noastră, a tuturor slobozenilor, mai mult decât atât, e un loc spiritual. Legătura dintre om și natură este una dintre cele mai puternice și ne transmite vibrații pozitive și liniște. O singură plimbare pe malurile lui este suficientă ca să-ți dorești să revii mereu și să te bucuri de acest “colț de rai la colț de țară” ”.

În scopul restabilirii și studierii ecosistemului natural de lacuri și bălți, dar și al creării unor condiții favorabile pentru reproducerea speciilor de animale şi plante, în 1991 a fost creată Rezervaţia naturală „Prutul de Jos”. Viorica Paladi, șefa secției știință la Rezervația „Prutul de jos”, menționează că, timp de 27 de ani, pe teritoriul rezervației au fost identificate 196 de specii de păsări, dintre care 45 sunt luate sub protecție pe plan național și internațional. „Din numărul total de 196 de specii de păsări, mai bine de jumătate sunt migratoare. Dacă ne referim la oaspeții de vară, majoritatea vin pentru a cuibări, datorită condițiilor prielnice de trai. În zona intactă a rezervației predomină diferite specii de păsări: egreta mare, egreta mică, stârcul cenușiu, galben și de noapte. Totodată se întâlnesc și unele specii de rațe și gâște”, relevă Viorica Paladi.

Lacul găzduiește anual, pentru câteva săptămâni, cârduri de pelicani. Și în această perioadă păsările și-au făcut prezența pe plaiurile moldave.
,,Oaspeții de vară încep să-și facă apariția începând cu luna martie, în funcţie de nivelul hidrologic și de datele meteo. În rezervație se întâlnesc două specii de pelicani. Pelicanul comun, cel care apare odată cu scăderea nivelului hidrologic. La început își fac prezența doar 2-3 păsări, după care numărul lor crește, ajungând la câteva mii. Au fost ani când au venit 7000 de exemplare. Pelicanul creț l-am observat și în perioada de iarnă. Ei vin din Delta Dunării pentru a se hrăni și nu cuibăresc aici”, ne spune Viorica Paladi.

De o vreme îndelungată, pelicanii sunt un simbol al satului Slobozia Mare, dar și al lacului. Pentru săteni venirea acestora reprezintă un cadru mirific.

Adrian Acciu, locuitor al satului, a precizat: „Locuind în apropierea lacului Beleu, în fiecare an observ stolurile de pelicani. Este o priveliște frumoasă când coboară pe apă, pentru a se hrăni. Uneori aceștia zboară deasupra caselor, creând un peisaj rustic impresionant”.

Din nefericire pentru turiști, rezervația nu dispune de o infrastructură modernă. Pentru dezvoltarea turismului în zonă, apar multe probleme: nu există un loc special pentru cazare, drumurile nu sunt atât de accesibile pentru a putea fi străbătute. O altă problemă este inexistenţa unor trasee turistice moderne, unul din impedimente constituindu-l inundațiile teritoriului în perioada de primăvară.

Pe lacul Beleu cresc peste 160 de specii de plante precum: nufărul alb, salvinia, cornaciul. Se întâlnesc 30 de specii de peşti: crapul, carasul, plătica, văduvița, avatul. Au fost înregistrate 168 de specii de păsări, în mare parte acvatice, dintre care 36 de specii pot fi observate în timpul migraţiei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)