Lacrimile securistului

SCENARII // Cazul răpirii ex-directorului SIS, Artur Reşetnicov, seamănă izbitor de mult cu cel al răpirii lui Vlad Cubreacov

De aproape o săptămână presa de la Chişinău duduie de informaţii despre cazul răpirii fostului director al SIS, Artur Reşetnicov, despre care se spune că ar fi nepotul lui Vladimir Voronin. Candidatul PCRM la funcţia de deputat susţine că a fost răpit luni după-amiază din centrul capitalei şi dus într-o încăpere în care a fost torturat ore în şir pentru a dezvălui informaţii compromiţătoare despre Voronin. Cazul pare însă a fi cusut cu aţă albă. Reşetnicov face declaraţii contradictorii, refuză să vorbească cu poliţia, amână expertiza medico-legală, dar plânge în faţa camerelor de luat vederi. Dezvăluirile făcute miercuri de finul de cununie al fostului director SIS, Oleg Nirca, ne determină şi mai mult să credem că aşa-zisa răpire a lui Reşetnicov a fost înscenată sau inventată. Şi poliţia bănuieşte că în acest caz avem de a face cu cazul „Cubreacov II”.

Iată câteva lucruri care ne determină să credem că lacrimile lui Reşetnicov, care a plâns miercuri în faţa camerelor de luat vederi, sunt lacrimi de crocodil.

1.   Mărturiile fostului director al SIS sunt contradictorii

Marţi, la ora 1.45 dimineaţa, la unitatea de gardă a Spitalului de Urgenţă Reşetnicov a anunţat că a fost atacat în jurul orei 00.20 pe str. Drumul Viilor 22. Grupului operativ care investighează cazul directorul SIS i-a spus ulterior că a fost atacat pe 22 noiembrie, în jurul orei 16.00, pe str. Veronica Micle. Presupuşii răpitori, trei la număr, l-au doborât la pământ, l-au încătuşat, i-au pus o cagulă pe cap, după care, ameninţându-l cu un cuţit şi un pistol, l-au încărcat într-un automobil. Straniu este că deşi toate acestea se întâmplau în centrul capitalei, în plină zi, lângă un bar, nu există niciun martor ocular. De asemenea, Reşetnicov a declarat iniţial că a fost găsit de soţia sa în apropierea casei cu multiple răni, inclusiv în regiunea capului. Apoi s-a dovedit că fostul director SIS a ajuns acasă cu un taxi.

2.   Reşetnicov a refuzat examenul medical

Potrivit şefului Departamentului urmărire penală al MAI, Gheorghe Malic, Reşetnicov a refuzat să fie examinat de un medic legist. Acesta urma să stabilească traumele şi locul în care fostului director SIS i-ar fi fost injectate substanţe psihotrope. De asemenea, pacientul a refuzat să facă expertiza toxicologică ce ar fi arătat dacă a fost sau nu dopat Reşetnicov şi ce substanţe narcotice i-au fost injectate. Reşetnicov a refuzat să le dea poliţiştilor hainele în care ar fi fost torturat. Taximetristul care l-a dus acasă după ce a fost eliberat de răpitori susţine că hainele nu erau murdare sau rupte. La o zi de la internarea sa în Spitalul de Urgenţă, Reşetnicov a cerut să fie transferat la Spitalul Cancelariei de Stat. Potrivit unor surse, securistul are o rudă angajată acolo.

3.   Fostul director al SIS nu are traume grave

Examenul medical susţinut de Reşetnicov a demonstrat că starea acestuia este bună. După şase ore de tortură, victima are doar o zgârietură la cap şi o comoţie cerebrală. Nicio vânătaie, niciun organ intern afectat. De altfel, şi taximetristul care l-a dus acasă pe Reşetnicov a declarat poliţiei că acesta era îmbrăcat la patru ace şi nu prezenta urme de violenţă. Juristul Vlad Gribincea afirmă că acest lucru este imposibil. „Dacă a avut cătușe, trebuie să aibă semne pe mâini, dacă a fost îngenuncheat de şapte ori, trebuie să aibă semne pe genunchi”, a subliniat avocatul. Medicii neagă că Reșetnicov ar avea aceste semne.

4.   Victima a refuzat să vorbească cu anchetatorii

Gheorghe Malic susţine că Reşetnicov a refuzat să facă declaraţii poliţiei. „Ofiţerii de urmărire penală au venit ieri la ora 16.00 şi au aşteptat până la 22.40 ca pretinsa victimă să ofere detalii despre răpirea sa. Mai mult, acesta a vorbit cu poliţia, care a venit imediat la Spitalul de urgenţă, după ce a discutat cu liderul comunist Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean”, afirmă poliţistul. Alte surse afirmă că fostul director al SIS a fost vizitat la spital de Iurie Roşca.

Reşetnicov neagă aceste acuzaţii şi, deşi pretinde că se simte rău după torturile la care a fost supus, a acordat interviuri jurnaliştilor ore în şir.

5.   Incidentul îi convine doar lui Reşetnicov şi comuniştilor

Deşi colegii de partid pretind că răpirea lui Reşetnicov a fost pusă la cale de Alianţa pentru Integrare Europeană, trebuie să constatăm că incidentul le convine doar comuniştilor şi lui Reşetnicov, care a declarat poliţiştilor că răpitorii l-au silit să semneze nişte recipise că i-ar datora finului său, Oleg Nirca, membru al Partidului Conservator, câteva milioane de euro. La rândul său, acesta susţine că de mai mult timp se află în relaţii ostile cu Reşetnicov din cauza unei datorii pe care naşul nu se grăbea să o restituie finului şi acum a găsit o posibilitate de a se răzbuna.

„Reşetnicov ne ameninţa!”

Una dintre ultimele persoane cu care s-a întâlnit Reşetnicov înainte de a fi „răpit” este finul acestuia, conservatorul Oleg Nirca. „Nu mai comunicasem de mult cu naşul. M-a sunat cu vreo două săptămâni în urmă şi am stabilit să ne întâlnim. Ne-am văzut în barul 513, de pe str. 31 august. Reşetnicov mi-a cerut să ne retragem din cursa electorală în favoarea PCRM. I-am spus că acest lucru este imposibil şi el a plecat”, afirmă Nirca. Soţia acestuia, Natalia Nirca, preşedinta Partidului Conservator (PC), afirmă că de la înfiinţarea formaţiunii, în 2006, relaţiile dintre ei şi naş s-au înrăutăţit. Iar după ce Reşetnicov a devenit director al SIS, au fost persecutaţi sub diferite forme de securitate. „I-am împrumutat mai mulţi bani lui Reşetnicov de-a lungul timpului şi pentru că îi ceream să întoarcă datoria a început să ne persecute, punând în acest scop în acţiune tot arsenalul SIS. Telefoanele ne erau ascultate, primeam scrisori anonime, ne-au aruncat droguri în curte. În jurul casei noastre şi al sediului PC defilau persoane îmbrăcate în negru – ca să dea de înţeles că-s agenţi”, mărturiseşte Natalia Nirca, precizând că naşul şi-a achitat datoria abia în septembrie 2009, dar dorinţa de răzbunare i-a rămas.

Securiştii nu-l cred

Cazul cu răpirea lui Reşetnicov li se pare incredibil foştilor şefi ai SIS, Valeriu Pasat şi Anatol Plugaru. Potrivit lor, cele povestite de candidatul comunist seamănă izbitor de mult cu povestea răpirii lui Vlad Cubreacov. „Dacă cineva l-ar fi răpit pe Reşetnicov pentru a-l sili să ofere informaţii compromiţătoare despre Voronin, credeţi-mă, fostul director al SIS ar fi fost ucis după asta”, crede Pasat. Potrivit lui, problema nepotului lui Voronin este că a cam dat-o cu chefurile în ultima vreme. Lui Plugaru i se pare foarte suspect faptul că Reşetnicov a refuzat expertiza medico-legală şi să depună mărturii. „Dacă ar fi fost răpit şi torturat, ar fi fost în interesul lui să coopereze cu organele de drept şi medicii legişti. Dacă nu a făcut-o, înseamnă că are ce ascunde”, mai spune Plugaru, precizând că, potrivit surselor sale din Securitate, la mijloc ar fi nişte banale reglări de conturi.

Trei piste de investigare

În prezent, MAI şi Procuratura Generală cercetează trei versiuni ale celor întâmplate cu Artur Reşetnicov:
– acesta a fost răpit şi torturat pentru a oferi informaţii compromiţătoare despre Voronin;
– totul a fost o înscenare;

– este vorba despre reglarea unor relaţii de ordin patrimonial.

Deputatul creștin-democrat Vlad Cubreacov a dispărut în primăvara anului 2002, pentru o perioadă de doua luni, timp în care PPCD organiza manifestaţii de stradă. Cubreacov a declarat ulterior că a fost răpit de securitatea transnistreană. Doi dintre foştii membri de frunte ai formaţiunii au dezvăluit ulterior că răpirea lui Cubreacov a fost înscenată de conducerea PPCD. Ideea a fost anunţată la o şedinţă, iar Cubreacov a acceptat de bună voie să joace rolul. De asemenea, cei doi au mărturisit că în tot timpul în care a lipsit „răpitul” s-a ascuns în apartamentul fratelui unei deputate PPCD.

La 19 ianuarie 2010, procurorul general declara că ancheta în cazul Cubreacov se va termina până la sfârșitul lunii ianuarie. Valeriu Zubco a spus că dosarul de investigație se află pe ultima sută de metri și va scoate la iveală mai multe surprize pentru opinia publică. Promisiunile însă nu s-au realizat.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.