Lacrimi şi pragmatism

UN POPOR // Preşedintele României Traian Băsescu a fost întâmpinat cu entuziasm la Chişinău

Între întâlnirile oficiale, delegaţia română, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, a depus o coroană la monumentul lui Ştefan cel Mare şi buchete de flori la mormintele poeţilor Grigore Vieru şi Ion Vatamanu, cântăreţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, disidentului Gheorghe Ghimpu. Peste tot unde apărea, preşedintele român a fost aclamat de oamenii simpli, iar acesta nu ezita să facă „băi de oameni”, spre disperarea gărzii de corp a oficialilor.
Delegaţia oficială a întârziat cu o oră

Preşedintele român, Traian Băsescu, a sosit pe Aeroportul internaţional de la Chişinău în dimineaţa zilei de miercuri. După ce a fost întâmpinat cu pâine şi sare şi onoruri de stat, a participat la întrevederea tet-a-tet cu preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, unde şi-au împărţit cele mai înalte distincţii, s-a îndreptat spre monumentul lui Ştefan cel Mare din Grădina publică Ştefan cel Mare din centrul Chişinău, pentru o depunere de flori.
Deşi delegaţia oficială moldo-română a întârziat cu o oră, cei circa 1000 de oameni care au venit în centrul capitalei au îndurat în tăcere frigul şi fulgii care cădeau cu nemiluita. Doar instrumentiştii din fanfara prezidenţială, care îşi acordau instrumentele, şi maşinile, care treceau la acea oră prin centrul capitalei, spărgeau tăcerea.
La un moment dat, garda de onoare a urcat în autobuzul cu care a venit, pentru a se încălzi, pentru ca, peste jumătate de oră, să coboare. S-au aliniat lângă monumentul domnitorului, fiind gata de a prezenta onorurile. Dar delegaţia întârzia să apară şi au fost lăsaţi să stea liber. „Puteţi să vă uitaţi într-o parte sau în alta”, au primit ordin militarii din garda de onoare.
Băsescu, campionul băilor de mulţime

Un semn şi spaţiul de lângă monument s-a umplut de jurnalişti, de pe ambele maluri ale Prutului, iar garda de onoare a luat poziţia de drepţi. Peste drum, lângă biblioteca „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, oamenii au început să scandeze: „Băsescu!”, „Unire!”.
Rând pe rând, îşi fac apariţia maşinile delegaţiei, din care ies oficialii şi se aliniază în coloană la picioarele domnului Moldovei. Timp de câteva minute, ambii preşedinţi au ascultat, nemişcaţi, fanfara militară care intona imnurile ambelor state. După acest moment, preşedinţii au descins în mulţime, pentru tradiţionalele „băi de mulţime”.
Un adevărat tur de forţă pentru garda de corp a preşedintelui român au fost aceste băi. Deşi bodyguarzii încercau să-i facă loc printre oameni preşedintelui român, nu au reuşit şi doar se auzeau vocile lor puternice, care strigau: „La o parte!”, însoţite de scandările oamenilor: „Băsescu!”, „România!”. În învălmăşeala din centru, un cameraman a căzut la pământ, dar nimeni nu l-a luat în seamă, oamenii din mulţime continuând să „pândească” de unde se va ivi preşedintele român, pentru ca să-i atingă, cel puţin, un colţ al paltonului.
Poze, îmbrăţişări, scandări

Încet-încet, garda de corp a preluat controlul şi l-a îndrumat pe oficial la autoturism. Dar, când să deschidă Băsescu portiera, i se spune că acesta nu este automobilul lui. Nici în a doua maşină nu a putut intra, ci abia în a treia a urcat şi a plecat să se întâlnească cu premierul moldovean Vlad Filat.
După-masă, preşedintele român s-a îndreptat spre Cimitirul Central, situat pe strada Armenească, pentru a depune flori la mormintele lui Grigore Vieru, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Ion Vatamanu, Gheorghe Ghimpu. Vădit emoţionat, acesta a vărsat o lacrimă la mormântul poetului basarabean, menţionând că acesta continuă să ne înveţe limba română.
Nici de această dată, Băsescu nu a ezitat să facă o baie de oameni, punându-i la încercare pe bodyguarzi. Un om se rupe din mulţime şi se îndreaptă spre preşedinte, pentru a-l îmbrăţişa. „V-am îmbrăţişat şi data trecută şi mi-am promis să nu scap nici această ocazie”, spune bărbatul, după care se pierde în mulţime.
Nu reuşeşte Băsescu să facă nici doi paşi, că este oprit de o femeie, care cere să facă o poză cu acesta. „Mai faceţi încă una, căci mai este loc pe peliculă şi eu nu am ieşit bine aici”, insistă femeia, în timp ce îl apucă de braţ pe preşedintele român.
În timp ce mulţimea de oameni se îndreaptă spre poarta cimitirului, ministrul Turismului din România, Elena Udrea, se apropie de mormântul lui Grigore Vieru şi pune timidă un buchet de flori. „Filmează, filmează!”, se precipită vocea unui reporter din România, rămas în urmă de mulţime.
La poarta cimitirului, Băsescu iarăşi intră în rândurile de susţinători, dar de astă-dată jurnaliştii obosiţi se înghesuie mai puţin. „Baia de oameni” se încheie, delegaţii urcă în maşini şi se îndreaptă spre Primărie, unde preşedintele de la Bucureşti e aşteptat de Dorin Chirtoacă, primarul capitalei celui de-al doilea stat românesc. Fostul marinar e iarăşi în elementul său, plonjează dârz în mulţime.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)