Lacrima anului 2018

Alesia Cobasnian, autoarea desenului cu Ochiul plângând.

O imagine cutremurătoare a devenit emblematică pentru manifestările prilejuite de Centenarul Marii Uniri. Ea reprezintă un ochi plângând în culorile tricolorului. E o lucrare grafică, realizată de o fetiță de 12 ani din Constanța. Imaginea, de o mare forță expresivă, a devenit virală pe internet.

Imaginea ochiului imens ce varsă lacrimi tricolore a apărut și la parada organizată în București de Ziua Unirii. Autoarea desenului, Alesia Cobasnian, mărturisește: „Aşa am simţit eu Centenarul“.

Desenul cu un Ochi ce varsă lacrimi tricolore a devenit viral pe internet.

Imaginea a adunat sute de comentarii și felicitări îndată după ce a fost postată, mii de oameni au distribuit-o. Reproducem doar câteva mesaje la viralul de pe Facebook. „Viziunea este impresionantă. Imaginea României suferinde“, „Așa exprimă un copil de 12 ani realitatea din România“, „Nu ştiu ce titlu a ales micuţa artistă pentru desenul ei, însă mie mi se pare sugestiv pentru că în An Centenar, românii plâng… Să îi încurajăm pe aceşti copii frumoşi şi talentaţi“, „Felicitări, Alesia, pentru talentul tău de a transpune trăiri, sentimente. Este trist ce se întâmplă în România, în zilele noastre şi această tristeţe este surprinsă pe deplin în desenul tău“.

Alesia Cobasnian are 12 ani şi este elevă la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanţa. Pictează de când se ştie. Nu s-a așteptat că desenul postat de 1 decembrie va avea un asemenea impact. I s-a părut extraordinar ca mii de români să aprecieze desenul său. Ea mărturisește că aşa a văzut Centenarul şi ceea ce a simţit, a reprodus în culori. Alesia Cobasnian spune că, atunci când va fi mare, vrea să se facă arhitect sau designer.