Laborator modern în cadrul Facultăţii de Energetică a UTM

TEHNOLOGII // „Lucrările pe care le realizăm la standul nou în cinci minute, la cel vechi le efectuam într-o oră”

În blocul Facultăţii de Energetică a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) a fost inaugurat un laborator modern pentru studiul instalaţiilor sistemelor de distribuţie a energiei electrice, dotat prin contribuţia filialei moldoveneşti a companiei Gas Natural Fenosa. Valoarea investiţiilor se ridică la 400 mii de lei. Cadrele didactice şi studenţii s-au arătat încântaţi, menţionând că acestea le vor uşura procesul de studiere şi le vor da posibilitatea să lucreze de pe băncile facultăţii cu tehnologii de ultimă oră.

„Astăzi, am asistat la inaugurarea laboratorului reamenajat şi dotat cu patru standuri moderne digitalizate, care vor permite modelarea diferitor lucrări practice, cu redarea în calculator a tuturor parametrilor solicitaţi. Aceste condiţii avansate de instruire vor favoriza studenţii în acumularea cunoştinţelor şi a experienţei pe care le vor putea aplica ulterior în cadrul companiei Gas Natural Fenosa în Moldova sau în oricare alta din cele 25 de ţări în care activează în prezent aceasta.

De asemenea, absolvenţii vor putea aplica cunoştinţele acumulate în cadrul altor întreprinderi, unde se vor angaja”, a declarat Silvia Radu, preşedintele Red Union Fenosa. Aceasta a dat asigurări că, pe viitor, studenţii şi profesorii de la UTM vor fi susţinuţi de companie.

Gas Natural Fenosa, partener strategic

Petru Todos, prim-prorector al UTM, apreciază înalt sprijinul acordat de compania energetică spaniolă Gas Natural Fenosa Facultăţii de Energetică. „Anterior au mai fost realizate câteva proiecte de dotare tehnico-materială. Acest laborator reprezintă un salt calitativ în asigurarea suportului necesar procesului didactic. Studenţii noştri beneficiază de stagii la această întreprindere, cadrele didactice de la facultatea de profil participă la diverse proiecte de consultanţă în domeniul energetic. Suntem recunoscători Companiei Gas Natural Fenosa pentru acest suport consistent”, a menţionat Todos.

Investiţii de circa 400 mii de lei

Prim-prorectorul a comunicat că valoarea investiţiilor se ridică la 380 mii de lei. „Studenţilor le place să lucreze cu sistemul metrologic virtual, instalat în calculator. E mai uşor să deseneze o schemă decât să butonezi un plan tradiţional. Studentului îi rămâne doar să folosească partea intelectuală, să gândească şi să facă unele concluzii, analize, ceea ce e mai important”, a adăugat specialistul.

Studenţii prezenţi la festivitate s-au arătat încântaţi de noul laborator. „Aceste standuri moderne ne uşurează vizibil munca. Dacă la cel vechi noi calculam cu amperi, acum această procedură o face calculatorul. Putem să ne concentrăm la alte operaţii”, a menţionat Constantin, unul dintre studenţi.

„Efectuarea lucrărilor de laborator la aparatajul vechi îţi lua mai mult timp. Ceea ce faci aici în cinci minute, acolo realizai timp de o oră”, afirmă un alt student.

Acord de colaborare

Acţiunea derivă din prevederile Acordului de colaborare dintre  cea mai mare întreprindere furnizoare de energie electrică din Republica Moldova – Î.C.S. Red Union Fenosa S.A. (parte a companiei Gas Natural Fenosa) şi Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), semnat pe 22 octombrie 2008.

În particular, Red Union Fenosa şi-a luat atunci angajamentul să sprijine crearea în cadrul UTM a unei baze de date cu privire la întreprindere prin furnizarea materialelor necesare, să prezinte propuneri cu privire la perfecţionarea programelor de studii pentru specialităţile solicitate şi tematica proiectelor tezelor de curs şi de licenţă cu caracter real. Să participe cu personal calificat la instruirea studenţilor, să amenajeze la UTM o sală de studii şi un laborator modern pentru lucrările practice privind echipamentele şi instalaţiile sistemelor de distribuţie a energiei electrice. De asemenea, să doneze bibliotecii Facultăţii de Energetică un set de literatură din domeniul electroenergetic.

La rândul său, UTM şi-a asumat obligaţia să organizeze târguri de locuri de muncă, zile ale carierei, mese rotunde tematice la care să invite specialişti de la întreprindere, să ţină cont de propunerile prezentate de întreprindere ce reflectă tendinţele moderne în dezvoltarea tehnicii şi tehnologiilor la etapa de elaborare a programelor de învăţământ. Să efectueze cercetări ştiinţifice conform solicitărilor întreprinderii cu participarea, după caz, la implementarea ulterioară a rezultatelor acestora în cadrul întreprinderii. Să asigure pregătirea profesională continuă a specialiştilor întreprinderii, să susţină desfăşurarea stagiilor studenţilor la întreprindere şi să recomande absolvenţi ai UTM pentru plasarea acestora în câmpul muncii.

Alex Popescu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)