La Verejeni, oamenii de vârsta a treia poartă grija comunităţii

Din cei 3000 de locuitori ai satului Verejeni, raionul Telenești, 224 sunt pensionari până la vârsta de 75 de ani, și 89 cu vârsta de peste 75 de ani, iar persoane cu dizabilități sunt 208. Unii bătrâni o duc mai bine la această vârstă, alții sunt singuratici și uitați de toți. Primarul localității, Ștefan Bârcă, împreună cu consiliul local, susțin financiar Centrul comunitar multifuncțional dedicat bătrânilor, persoanelor cu dizabilități și copiilor. La Verejeni sunt 654 de copii.

Am mers la Verejeni, Telenești, pe 21 noiembrie 2018, zi în care creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sf. Mihail și Gavriil. Vizita a avut loc în cadrul Campaniei „Stop Fals!” organizată de Asociaţia Presei Independente din R. Moldova, finanţată de Uniunea Europeană. Mi-am propus să informez publicul adunat în incinta Bibliotecii din sat despre pericolul manipulării şi dezinformării prin intermediul știrilor transmise de unele instituţii mass-media din Republica Moldova.

După mai multe telefoane date la instituţiile publice din localitate și discuţii cu primarul localității, Ștefan Bârcă, am reușit să scoatem lumea din casă pentru câteva ore. S-au adunat 35 de locuitori din Verejeni, care s-au arătat interesaţi de a afla cum ar putea evita manipularea de către mass-media și care sunt cei opt pași ca să deosebești o știre adevărată de una falsă.

Printre cei prezenți la biblioteca din localitate sunt angajați ai Centrului comunitar multifuncțional din sat, ai Centrului de sănătate, grădiniței, gimnaziului și primăriei.

Verejenenii demult nu mai cred celor spuse la televizor

„E prea frumoasă viața în R. Moldova când privești buletinele de știri”, ne-a spus  Galina după întâlnirea de la bibliotecă. La intrarea în primărie, am încercat să discut cu o femeie, dar aceasta m-a apostrofat fără drept de apel: „Numai cu minciuni umblaţi prin sat!”. Consăteanca ce o însoţeşte îmi aruncă: „S-a început votarea!”.

Am stat de vorbă cu puținii rămaşi, dorind să mai discutăm pe alte teme. Printre ei și primarul localității, Ștefan Bârcă, care spune că generațiile de azi sunt indiferente faţă de tot ce se întâmplă în jur.

 

Generații indiferente

Primarul dă un exemplu. „Plantăm copaci pe marginea drumului de la intrarea în sat, ca să fie frumos, dar și pentru oameni, căci verile sunt călduroase. Să meargă omul pe la umbră. Implicăm toți angajații primăriei și ai altor instituții publice din sat, în timp ce unii săteni trec pe drum și râd de munca noastră. Și după asta vitele lor rup acești copaci, pentru că lor nu le pasă. Tare bine mai era atunci, cu Calul Bălan  și Sfântul Nicolai din cui!”, mărturisește primarul, explicând că doar oamenii de vârsta a treia, reprezentanții instituțiilor publice și unii locuitori se mobilizează atunci când este nevoie de făcut ceva pentru sat.

Ca şi pretutindeni în RM, localitatea este afectată de fenomenul migrației. „Pleacă oamenii încotro îi duc ochii, doar ca să câștige. Acum mulți merg în Polonia, Germania, Anglia, la lucru”, mărturisește Iulia Mârzenco, bibliotecară în sat.

„Ajutoarele sociale au stricat lumea”

Îi întreb pe cei adunați dacă la Verejeni sunt familii care duc foame. Strâng din umeri și spun că sunt oameni care o duc greu, dar „noi putem spune ce avem noi pe masă”, spun femeile într-un glas.

„Sunt case care o duc greu. Pentru asta trebuie de muncit. Lumea nu vrea să muncească, din cauza salariilor mici. Mai bine stau acasă și primesc ajutorul social. Aceste ajutoare au stricat lumea. Cei care primesc ajutor spun că mai bine stau acasă decât să meargă să lucreze undeva pentru bănuți. Și apoi lenea e mare cucoană”, îşi dă cu părerea o locuitoare.

Primarul intervine: „E ca în povestea leneșului a lui Creangă. Dacă posmagii nu-s muieți, atunci mai degrabă acceptă ștreangul. Iată că noi am ajuns în perioada când toți așteaptă posmagi muieți, totul de-a gata. Nimeni nu vrea să muncească”.

Verejenenii sunt mulțumiți că în satul lor de baștină, de câteva luni, locuiește o voluntară a Corpului Păcii, Cristina, venită din SUA. „Aceasta s-a implicat în viața satului. Merge la fiecare bătrân ca să ajute, vorbește românește. Ajută copiii să învețe limba engleză”, mărturisește Iulia Mârzenco, bibliotecara.

Interlocutorii mei susțin că profesorii de la gimnaziul din sat, unde învață 284 de copii, sunt de vârstă pensionară şi că, după absolvirea facultăţii, tinerii nu revin la lucru în sat.

Primarul vorbeşte despre Centrul comunitar multifuncțional, aflat la gestiunea consiliului local al primăriei, care oferă servicii pentru persoanele cu dizabilități severe, bătrâni solitari și copiii de vârstă școlară. Zilnic, angajații centrului comunitar duc prânzul la 30 de bătrâni aflaţi în dificultate.

 Grija pentru copiii satului

„La Centrul comunitar din Verejeni am creat condiții ca să stea, timp de o lună, patru persoane țintuite la pat – doi bărbați și două femei. Astfel ca cei care au grijă de aceste persoane să poată beneficia de concediu. Toate satele din raionul Telenești pot apela la serviciul „Respiro” (cu suportul Keystone Moldova)”, ne informează primarul. Odată cu acest centru, au fost create şi 18 locuri de muncă. 12 angajaţi sunt plătiți de primărie, iar șase de către Serviciul „Respiro”.

Mai mult de 20 de copii de la Verejeni, cu vârsta de la 6 la 15 ani, vin zilnic la Centru. Aici se oferă diferite servicii de sănătate, cum ar fi proceduri pentru copii la cabinetul kinetoterapeutic, și condiții pentru a citi, a se juca şi a naviga pe internet. Copiii sunt serviți cu un ceai, biscuiți. „Petrică la ora 8.00 e deja la centru, merge la școală în schimbul II”, spune una dintre femei.

Ștefan Bârcă mai spune că pentru a-i ajuta în continuare pe cei 30 de bătrâni și a le oferi zilnic un prânz cald, angajații primăriei au accesat serviciul „Casmed”, care prestează servicii și ajutoare pentru bătrânii singuratici. Acest serviciu oferă susținere financiară celor doi lucrători – asistent social și asistent medical, care merg pe la casele bătrânilor, le iau rufele și le spală la Centru, le fac curat în case.

Oamenii adunați cred că fiecare trebuie să acționeze din proprie inițiativă, pentru a face viața mai bună în satele noastre.

The following two tabs change content below.