La Verejeni carnea se vinde cu sacul

„Un sac conţine cârnaţi de mai multe feluri şi afumături. Arată bine, le cumpăr pentru animale”

Locuitorii satului Verejeni, raionul Teleneşti, au fost aprovizionaţi toată iarna cu salamuri, afumături şi crenvurşti cu termenul expirat. O maşină cu numere de Bălţi opreşte o dată pe săptămână în localitate şi descarcă desagile cu carne, la un agent economic de pe teritoriul satului. Un sac de carne costă 20 de lei. Carnea veche se vinde ca pâinea caldă. În timp ce primarul localităţii ridică din umeri şi spune că nu ştie nimic despre ceea ce vorbeşte tot satul, medicul din localitate afirmă că mezelurile expirate ar fi aduse de la S.A. „Basarabia Nord”.

Ecaterina Coadă din Verejeni, Teleneşti, spune că a cumpărat şi ea un sac cu salamuri şi afumături pentru pisică şi câine. „Un sac conţine cârnaţi de mai multe feluri şi afumături. Arată bine, nici mirosul nu e atât de grav, dar n-am îndrăznit să gust, ca să nu mă otrăvesc. Le cumpăr pentru animale”, afirmă femeia.

„Gura lumii n-o astupi”

O altă locuitoare a satului Verejeni spune că băiatul ei, Alexandru, a fost şi a cumpărat şi el carne de la maşina comercianţilor străini. „Le cumpărăm şi noi pentru animale. Arată bine, dar pe alocuri salamurile sunt mucegăite. Personal n-am gustat, dar unii din sat spun că au mâncat din şunca afumată şi era bună”, afirmă entuziasmată femeia, rugându-ne, totuşi, să nu-i divulgăm numele în ziar.

Potrivit sătenilor, maşina cu carne venea pe înserat, în fiecare zi de marţi, şi descărca „marfa” pe teritoriul unei fabrici de cherestea ce-i aparţine unui chişinăuean, Iacob Popa. Ulterior de comercializarea cărnii se ocupa paznicul întreprinderii. Proprietarul fabricii nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia, pe când sora acestuia, Angela Potorac, susţine că „cineva încearcă să-i facă un rău fratelui” şi neagă că comercializarea cărnii ar avea loc pe teritoriul descris de săteni.

Salamuri fără etichetă

Potrivit oamenilor, automobilul cu suspecta încărcătură a fost văzut ultima oară pe 12 februarie curent. Niciunul din salamuri nu conţine etichetă ca să-ţi dai seama cine-i producătorul. Solicitat de JURNAL, primarul localităţii, Ştefan Bârcă, se arată surprins. „Cine v-a spus una ca asta? Prima oară aud!”, se miră el. Medicul de familie Silvia Vitrilă spune că a fost informată de oameni că la marginea localităţii se comercializează carne cu termen expirat. „Mulţi o cumpără pentru animale, nu am avut pacienţi intoxicaţi din cauza consumului acesteia. De la asistentele medicale însă şi oameni am auzit că salamurile ar fi de la S.A. „Basarabia Nord”, ne-a mai spus medicul.

S.A. „Basarabia Nord”: „Nu ştim nimic despre acest caz”

Solicitat de JURNAL să ne informeze ce ar trebui să se întâmple cu produsele expirate de carne, şeful Secţiei vânzări a SA „Basarabia Nord”, Ion Obadă, ne spune că „marfa expirată de pe întreg teritoriul republicii este dusă pentru nimicire la Chişinău. Avem un contract cu compania S.A. „Carmez”, care dispune de utilajul de nimicire a mărfii cu termen expirat”. Obadă ne-a încredinţat că produsele din carne cu termen expirat, care se presupune că ar fi comercializate în satul Verejeni, nu pot fi produse la unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova cum este S.A. „Basarabia Nord”, iar numele lui Iacob Popa nu-i spune nimic.

Victoria POPA

 

 

The following two tabs change content below.