La vatra lui Mateevici

Sute de turişti din toate colţurile lumii vizitează anual casa-muzeu din satul Zaim, raionul Căuşeni. Aici a copilărit poetul Alexei Mateevici. „Când ni s-a oferit oportunitatea de a repara un drum din sat, l-am ales pe cel care duce spre biserica din localitate şi respectiv spre casa poetului Mateevici. Această investiţie va creşte fluxul oaspeţilor străini în satul nostru, care anterior renunţau să vină la muzeu deoarece aveau de înfruntat pe jos 330 de metri de drum de ţară”, spune primarul de Zaim, Ion Veste, conducându-ne spre poarta casei în care a locuit familia Mateevici. 

Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim

Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim

Valentin şi iapa poreclită Marusea pozează pentru JURNAL

Valentin şi iapa poreclită Marusea pozează pentru JURNAL

„Duc cioclejii acasă. Drumu-i bun. Mai înainte nu puteam duce nici mortul la biserică”, ne spune moş Valentin, oprindu-şi pentru câteva clipe iapa poreclită Marusea. Drumul bătut astăzi de potcoavele calului a fost asfaltat recent şi a costat Fondul Naţional de dezvoltare Regională peste 1,7 milioane de lei. Valentin, un bărbat în floarea vârstei, care îşi aranjează chipiul pentru a poza pentru JURNAL, este printre puţinii locuitori pe care îi întâlnim în acest sat cu ogrăzi în care se vede că locuiesc oameni gospodari. „Dacă vă întrebaţi unde sunt sătenii, vă spun. Nu sunt plecaţi peste hotare, ci la Chişinău, la expoziţia de pomi fructiferi. Majoritatea zaimenilor se ocupă de creşterea materialului săditor pomicol”, ne comunică primarul Ion Veste. Tot respectul şi pentru domnul primar. Acesta a renunţat la cariera de jurist în România, unde a absolvit facultatea de drept, şi a revenit acasă pentru a fi ales la cârma satului Zaim. „Gustaţi din plăcintele terfoase, aşa bucate nu veţi mai mânca”, ne îndeamnă Veste să ne apropiem de capota maşinii sale de serviciu, unde pe un prosop sunt aranjate câteva rânduri de plăcinte.

În casa lui Mateevici s-au născut zeci de copii

Pe o stradă în apropierea bisericii unde-i înmormântat preotul Mihail Mateevici, tatăl poetului Alexei Mateevici, descoperim o curte mare plină de copaci. Aici, în ograda casei-muzeu „Alexei Mateevici”, ne aşteaptă poetul Ion Găină. Era în clasa a cincea, când, aflându-se în treacăt prin satul Zaim, a observat la poarta unei case părăsite din preajma bisericii o plăcuţă pe care scria în rusă: „Aici a locuit Alexei Mateevici”. „De atunci poetul nu mai pleacă din viaţa mea”, ne spune cel care din 1988 este director al casei-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim. Vorbeşte cu sfinţenie despre locul în care ne-am pomenit, iar un stol de cocori în formă de săgeată ce sparge norii este interpretat de director ca un semn pe care ni-l dă poetul din ceruri: „Mateevici vorbeşte cu noi”.

Camerele păstrează mobilierul familiei Mateevici

Camerele păstrează mobilierul familiei Mateevici

Fiecare detaliu din curte, fiecare copăcel sau piatră are istoria sa, despre care ne povesteşte entuziasmat ghidul nostru. În curte se înalţă monumentul poetului Mateevici, iar casa este păstrată aşa cum a fost acum o sută de ani. „Vecinii sunt o familie de profesori, oameni datorită cărora s-a păstrat această casă aşa cum o vedeţi”, remarcă Găină. Ne spune că, din 1953 până în 1980, casa a fost maternitatea satului. „Imaginaţi-vă că în această perioadă nu a murit nici un copil şi nici o mamă. Cred că este un semn că acest loc este ocrotit.”

Înainte de a păşi pragul casei unde a copilărit Mateevici, directorul muzeului ne îndeamnă să salutăm poetul, atingând simbolic mânerul uşii de la intrare. „Este mânerul original”, încearcă să ne impresioneze Găină şi reuşeşte. Participanţii la excursie salută, strângând cu mâna bucata de metal acoperită de patina timpului.  Totul vorbeşte despre faptul că aici a locuit un poet. Fiecare cameră are specificul său, astfel în camera pentru copii vedem un armoniu „Hofberg” (instrument muzical cu claviatură asemănător cu orga – n.r.) şi câteva cutii cu bomboane pe care scrie în rusă „Caramelă de calitate superioară”.

„Monumentul lui Mateevici este cea mai reuşită metaforă turnată în

Ion Găină

Ion Găină

bronz. Eu înţeleg, când mătuşa Ileana din Zaim mă întreabă: „Ioane, de ce nu l-ai încălţat pe Mateevici?”, dar când mă întreabă un jurnalist de ce Mateevici este cu picioarele goale e altceva. Mateevici este coborât printre noi ca apostol, iar crucea nu-i atârnă de un lănţişor, ci îi concreşte în piept, din muşchiul şi osul său. Dar vouă ce vă creşte în piept?”, ne pune pe gânduri directorul muzeului, Ion Găină. 

Un sat bogat în personalităţi

Camerele păstrează mobilierul familiei Mateevici, care poate fi văzut şi în pozele ce aşteaptă să fie studiate sub vitrinele de sticlă. Ion Găină i-a adus aproape de universul lui Mateevici pe clasicii culturii

române şi personalităţile care au avut anumite tangenţe cu poetul. „Aici este chilia cu patul, masa, scaunul şi valizele compozitorului Ion Melnic, care a murit în 2009, şi este primul compozitor care a făcut 14 melodii pe versurile lui Mateevici. Sunt cutremurătoare. Trebuie să ascultaţi măcar una”, ne recomandă directorul. Ne captează o centură şi nu ezităm să-l întrebăm pe ghidul nostru ce istorie are aceasta. „Este brâul pe care l-a purtat Grigore Grigoriu în filmul „Şatra” al lui Emil Loteanu.

Teza de licenţă a lui Mateevici scrisă în limba rusă

Teza de licenţă a lui Mateevici scrisă în limba rusă

Excursia culminează cu prezentarea unui colţişor special al casei. „În aceste cutioare de lemn am adunat câte un pumn de ţărână de la mormintele marilor noştri scriitori. Aşa s-a întâmplat că avem unicul pumn de ţărână de la mormântul lui Grigore Vieru. Acum, după cum ştiţi, acolo e o placă de beton”, spune Ion Găină.

„Ştiţi, pe-aici au fost mulţi străini şi, când le traduceam imnul în limba lor, spuneau că aceste versuri sunt despre ţara din care vin. Aş fi foarte fericit dacă imnul ar fi tradus în toate limbile lumii”, cu aceste cuvinte ia sfârşit excursia noastră în casa lui Mateevici.

Primarul invită oaspeţii  să guste din plăcintele „terfoase” şi să cinstească un pahar de vin „la botul maşinii”

Primarul invită oaspeţii
să guste din plăcintele „terfoase” şi să cinstească un pahar de vin „la botul maşinii”

Primarul localităţii speră că turiştii vor da năvală în satul Zaim, iar şuvoaiele de ploaie nu vor mai fi o piedică spre casa lui Mateevici. „Planificăm să găsim bani pentru reparaţia şcolii unde au învăţat Petru Cărare, Ion Ungureanu, Grigore Grigoriu şi alte personalităţi care au dus faima satului nostru în toată lumea”, îşi face planuri primarul Ion Veste.

The following two tabs change content below.