La Tiraspol vor fi spectacole şi în limba română?

Teatrul „Nadejda Aroneţki” – 40 de ani

Teatrul de Dramă şi Comedie „Nadejda Aroneţki” din Tiraspol şi-a marcat vineri, 26 martie, aniversarea a 40-a într-o atmosferă caldă, cu-adevărat sărbătorească. În sala spaţioasă a teatrului se aflau oficiali de la Tiraspol, invitaţi de onoare din Chişinău şi mulţi admiratori ai artei scenice. Aceştia au urmărit cu respiraţia tăiată un spectacol lansat în premieră – „Jourdain, Jourdain” de Mihail Bulgakov. Profesionalismul, devotamentul faţă de meserie, spiritul de echipă, cultivat de strălucita regizoare Nadejda Aroneţki, mentorul teatrului, s-au păstrat până astăzi în trupa tiraspoleană.

Potrivit regizorului Vladimir Mihelson din Sankt Petersburg, care a montat comedia „Jourdain, Jourdain” la Tiraspol, acest spectacol e de asemenea „un imn consacrat entuziaştilor care slujesc scena”. Trupa teatrului are în componenţa sa artişti cu experienţă, discipoli ai Nadejdei Aroneţki, dar şi tineri actori interesaţi de dramaturgia contemporană, de explorările artistice şi de posibilităţile de evoluţie profesională. Repertoriul Teatrului „Nadejda Aroneţki” (directoare, Maria Cârmâz) include nu doar spectacole de divertisment sau piese cu tentă sentimentală, ci şi montări în care sunt atacate probleme ale conştiinţei civice, ale demnităţii umane. O astfel de producţie scenică a fost prezentată recent şi în cadrul Galei Premiilor UNITEM – ne referim la piesa „…în Sala vânătorilor” de Victor Merejko, montată de Tudor Cibotaru, care a propus o viziune regizorală inventivă şi curajoasă.

Igor Smirnov: „La toamnă să joace şi actorii moldoveni”

La manifestarea dedicată celor 40 de ani ai Teatrului „Nadejda Aroneţki” au răsunat aplauze frenetice şi urări cordiale. Au rostit cuvinte de preţuire Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale din R. Moldova, şi Titus Jucov, vicepreşedintele UNITEM. Sandu Grecu a dat citire mesajelor de felicitare din partea preşedintelui interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu şi a premierului Vlad Filat, care a oferit actorilor teatrului tiraspolean, membri ai UNITEM, suma de 5 000 de lei. Unul dintre cei mai valoroşi actori ai teatrului, membru al trupei din 1969, Igor Taran (interpretul principal din comedia „Jourdain, Jourdain”) a avut surpriza de a afla în seara manifestării că, prin decretul preşedintelui interimar M. Ghimpu, i-a fost conferit titlul de Artist al Poporului din R. Moldova.

Pentru prima dată în ultimii ani, în sala teatrului tiraspolean au răsunat şi cuvinte în limba română, rostite de oaspeţii din Chişinău. După ce a luat cuvântul Sandu Grecu, a vorbit şi Igor Smirnov, preşedintele autoproclamatei republici nistrene, care s-a arătat „nedumerit” că în teatrul tiraspolean nu există şi o trupă moldovenească şi a declarat, în faţa sălii arhipline, că la toamnă pe această scenă trebuie să se joace teatru şi în „limba moldovenească”.

Liderul tiraspolean s-a arătat dispus să susţină teatrul şi printr-un dar „de lux” – un autobuz nou, confortabil, prevăzut pentru deplasări şi turnee. La rândul lor, actorii, copleşiţi de generozitatea conducătorilor, au declarat că rămân solidari cu valorile universale.

Irina Nechit

Text la foto:
Teatrul de Dramă şi Comedie „Nadejda Aroneţki” din Tiraspol