La Teleneşti: „Mulţi eroi după război”

Trebuia să-şi piardă viaţa un om şi să ardă o casă ca autorităţile locale să acţioneze

Mai mulţi locuitori de pe strada Gheorghe Asachi din oraşul Teleneşti cer autorităţilor locale să le repare drumul impracticabil. Cauza care i-a determinat să meargă la primărie şi să-şi facă griji pentru siguranţa vieţilor lor a fost incidentul care a avut loc la 1 decembrie 2012, când o bătrână a ars de vie cu tot cu locuinţa sa. Autorităţile locale şi-au pus în plan ca în această primăvară să pietruiască strada respectivă şi s-o ilumineze.

Incidentul a avut loc când Marina Botezatu în vârstă de 83 de ani se afla singură acasă. Vecinii sunt de părerea că „bătrâna n-a putut fi salvată deoarece s-a intoxicat cu fum, dar putea fi scăpată măcar locuinţa de flăcări, unde locuia şi nepotul”. Oamenii sunt de părerea că pompierii au pierdut mult timp din cauza drumului desfundat, iar alţii mai dau vina şi pe angajaţii SA „Red Union Fenosa” care n-au acţionat la timp, să întrerupă curentul din liniile de tensiune înaltă care trec prin curtea casei Marinei Botezatu.

„Eu am sunat la poliţie şi la pompieri şi au venit cu întârziere. Mai mulţi au sunat din mahala. Casa ardea în flăcări şi pompierii aşteptau sistarea curentului electric de către angajaţii SA „Red Union Fenosa” din curtea bătrânei”, a spus pentru JURNAL Andrei Lungu în vârstă de 27 de ani. Potrivit tânărului, şi autorităţile publice locale, şi poliţia, şi pompierii sunt de vină că locuinţa Marinei Botezatu a ars complet.

„Pentru a veni la putere, fiecare promite că va face drumuri”

De aceeaşi părere este şi Vasile Pasat, în vârstă de 66 de ani. „Nimeni nu putea apropia de casă. Aşteptau angajaţii de la Fenosa ca să întrerupă liniile de tensiune înaltă”. Potrivit lui, drumul de pe strada Asachi a fost practicabil cu vreo trei decenii în urmă. „S-a distrus complet atunci când s-a construit Şcoala profesională din Teleneşti. Mergeau pe aici maşini de mare tonaj şi de atunci n-a mai fost niciodată reparat. Promit fiecare care vine la putere că vor face drumuri, dar nimeni nu face nimic. Au promis şi iluminare stradală”, adaugă Vasile Pasat.

Ileana Pasat, angajată a Primăriei Teleneşti şi locuitoare a străzii cu pricina, a comunicat pentru JURNAL că strada Asachi a fost trecută în agenda autorităţilor publice locale pentru a fi reparată în primăvara aceasta. „Va fi pietruită şi va fi instalată iluminare stradală – şapte becuri”.

„Mi-au ars actele, hainele şi tehnica”

„Eu am plecat de acasă pe la ora 16.00 la o zi de naştere. În casă era cald pentru că făcusem focul de dimineaţă. Bunica se odihnea”, povesteşte nepotul bătrânei decedate, Vadim Botezatu în vârstă de 25 de ani, care locuia împreună cu bunica (cea care l-a crescut şi dispariţia tragică a căreia o regretă profund), pentru că mama lui muncea peste hotare. După spusele tânărului, bunica a aprins focul ca să-i fie cald nepotului când va veni acasă. „În interior aveam de toate. Mi-au ars toate actele şi hainele, tehnica. Acum le restabilesc”, povesteşte amărât Vadim Botezatu.

Valoarea bunurilor arse în casă a fost estimată la 60 de mii de lei, dar Vadim Botezatu a primit o mie de lei de la primărie pentru sicriul bunicii şi încă 800 de lei, ultima ei pensie.

Solicitat de JURNAL, viceprimarul de Teleneşti, Victor Bogdan, a spus că „este făcut devizul de cheltuieli pentru iluminarea a două străzi din sectorul respectiv şi este planificată pavarea drumului”. Oficialul a promis că autoritatea publică locală îl va ajuta şi pe Vadim Botezatu cu o cameră în Teleneşti”.

La Fenosa răspunde robotul

Şeful Secţiei Situaţii Excepţionale Teleneşti (SSET), Ion Veşca, a spus pentru JURNAL că „prima autospecială a ieşit la timp, care mi-a raportat că incendiul este de proporţii, din cauza aceasta am scos şi a doua autospecială. Conform legislaţiei, electricienii de la SA „Red Union Fenosa” trebuie să deconecteze curentul electric, dar la ei când suni timp de cinci minute vorbeşte robotul. După deconectarea luminii, pompierii şi-au îndeplinit misiunea”, explică funcţionarul.

Potrivit lui Ion Veşca, la şedinţa extraordinară a Comisiei situaţii excepţionale din raion, organizată recent a fost pusă în discuţie problema cu deconectarea luminii în caz de incendiu. S-a ajuns la concluzia că doar inginerii electrici sistează curentul, dar trebuie să reacţioneze mai rapid.

Veşca mai spune că ancheta de serviciu a stabilit cauza incendiului, „încălcarea regulilor de exploatare a sobei”, fiind de părerea că locuinţa nu putea fi salvată, deoarece flăcările au fost observate prea târziu, confirmând că „drumul e rău şi a fost problematic de mers, dar pompierii au întins furtunurile şi au acţionat rapid”.

The following two tabs change content below.