La strânsul roadei cu vedetele noastre

Toamna se numără bobocii, nunţile, petrecerile, dar cel mai important lucru care se întâmplă în acest anotimp, este strânsul roadei din câmpuri, vii şi livezi. Cu această ocazie am încercat să aflăm dacă artiştii din show-bizzul autohton au participat vreodată la acest proces, ce impresii au şi cât de des fac acest lucru. Aflaţi din sondajul de mai jos care sunt câţiva dintre cei mai gospodari interpreţi din Republica Moldova.

Carolina CHIRILESCU

Valentin Boghean: „Evoluţia internetului a îndepărtat tânăra generaţie de natură”

„Munca fizică lasă amintiri frumoase, sunt pentru aceea ca fiecare dintre noi să participe la strânsul roadei, măcar atunci când au posibilitate. Munca fizică nu strică. Consider că noile generaţii pot astfel să se apropie de natură şi de tot ce e frumos, deoarece cu evoluţia internetului s-au îndepărtat cu tot de natură. Mergeam la strânsul roadei mai mult când eram copil în şcoală şi nu regret, chiar dacă o făceam mai mult sau mai puţin obligaţi de profesori, sau de sistemul de atunci. Sunt născut în sat şi merg şi acum şi-i ajut pe părinţi, ai mei au mult pământ, merg la strânsul porumbului, la culesul strugurilor, numai că nu aşa frecvent, din păcate”.

Doina Sulac a cules şi a vândut cireşe

„În copilărie sora bunicii mele, Dumnezeu s-o odihnească, avea cireşi. Fiind copil, îmi petreceam vacanţa de vară la bunicii mei la nord, pe malul Nistrului, şi acolo mereu o ajutam la culesul cireşelor, apoi veneau negustorii şi luau lăzile de cireşe gata culese de noi. Am amintiri foarte frumoase din acea perioadă, când lumea era mai bună, se ajutau unii pe alţii, şi nu se rezolva chiar totul cu puterea banului, ci a oamenilor. Din experienţa avută la culesul cireşelor, pot să afirm cu siguranţă că avem un pământ de aur şi o natură frumoasă de care trebuie să avem grijă şi cu care trebuie să ne mândrim”.

În copilărie, Pasha Parfeni mergea la cules struguri

„În copilărie, familia mea a avut o vilă cu vie şi diferite legume, fructe. Şi noi în fiecare toamnă mergeam la culesul poamei, fructelor, legumelor. Din păcate însă, cu vreo zece ani în urmă, vila a fost vândută, iar noi am rămas numai cu amintirile frumoase şi dorinţa de a mai petrece toamna astfel de perioade minunate”.

Georgeta Voinovan a cules floare de trandafir

„Când eram în clasa 7-a şi a 8-a mergeam cu colegii de clasă la cules floare de trandafir pentru dulceaţă în Valea Trandafirilor, nu ştiu dacă mai există şi acum. Cu toate că mâinile ne erau însângerate până la coate, ne plăcea procesul, ne distram, glumeam împreună cu colegii. Eram puţin tachinaţi de profesori, deoarece mergeau din urma noastră şi dacă vedeau vreo floare rămasă, eram obligaţi să o culegem şi pe aceea. Tufarii erau destul de deşi şi cu mulţi ghimpi, de aceea arătam de parcă ne bătuserăm cu pisicile, zgâriaţi pe mâini. Mai târziu, când eram deja studentă la Colegiul „Ştefan Neaga”, mergeam împreună cu colegii la strânsul strugurilor, unde se făceau diverse şmecherii pentru a fi primii sau pentru a câştiga mai mulţi bani, era destul de amuzant, mi-au rămas amintiri foarte frumoase”.

Adrian Ursu: „Oamenii care muncesc în câmp trebuie apreciaţi”

„Da, am fost în copilărie. Am mers cu toată clasa la cules mere. Am muncit şi ne-am distrat de minune. Aşa m-aş mai întoarce în câmp cu colegii, cu prietenii în anii cei mai frumoşi, fără griji! Nu pot să mă laud că am făcut mare treabă, am mâncat mere şi am strâns câteva lăzi. Am spus bancuri şi am râs unul de altul. Aşa nici nu simţi cum munceşti şi trece timpul cu o glumă bună. În rest, e grea munca în câmp, aşa că trebuie apreciaţi oameni care muncesc acolo”.

Natalia Gordienco aşteaptă să fie invitată la strânsul roadei

„M-am născut în Chişinău, de aceea nu am avut niciodată posibilitatea să particip la strânsul roadei. Cu toate că, acum câţiva ani, am participat la strânsul strugurilor, o acţiune organizată de o revistă la care au venit mai mulţi interpreţi. Ne-au îmbrăcat în costume naţionale, eram desculţi şi, într-un timp record, trebuia să adunăm cât mai mulţi struguri. A fost foarte vesel şi pot să mă laud că echipa din care făceam parte a câştigat. Sincer, mi-a plăcut foarte mult la strânsul strugurilor şi mă bucur că am participat. Dacă pe viitor cineva mi-ar propune să merg la strânsul roadei, aş accepta cu cea mai mare plăcere”.