La Stampa: ISIS schimbă vestigii arheologice pe arme din R. Moldova și Ucraina

isis

Jurnalistul cotidianului italian „La Stampa”, Domenico Quirico, a publicat duminică un articol în care descrie cum vestigiile arheologice din Libia și Orientul Apropiat sunt schimbate pe arme provenite din Republica Moldova și Ucraina. Unul dintre principalii beneficiari în rețeaua de traficanți ar fi și organizația teroristă ISIS, transmite agora.md.

În investigația sa, Domenico Quirico a dezvăluit existența unei legături dintre organizația teroristă ISIS și ‘Ndrangheta, o grupare criminală organizată originară din cea mai săracă provincie italiană, Calabria. Trebuie menționat că provincia Calabria este regiunea principalelor porturi italiene. În localitatea Gioia Tauro, un port, există o bază de sortare a pieselor arheologice pe care le-a furat ISIS în Libia și în Orientul Apropiat.

Quirico s-a întâlnit cu un contrabandist care i-ar fi spus că armele „vin din Republica Moldova și Ucraina prin mafia rusă”. Apoi ar ajunge în mâinile membrilor grupării criminale ‘Ndrangheta. Transportarea exponatelor „se realizează ilegal de chinezi în containere navelor acestora”.

Astfel se realizează schimbul de piese arheologice pe arme. „Până nu demult, cumpărătorii erau americani, muzee și persoane particulare. Când s-a descoperit că banii au fost necesari pentru a cumpăra arme pentru ISIS, autoritățile americane au blocat tranzacțiile. Acum, clienții sunt din Rusia, China, Japonia, Emiratele Arabe Unite”, se menţionează în articol.