La Sighetul Marmaţiei, Maramureş, s-a deschis Şcoala de Vară consacrată Memoriei Victimelor comunismului, ediţia 14

 

Motto: „Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie” (Ana Blandiana)

Acţiunea este organizată de Fundaţia Academia Civică din Bucureşti, preşedinte Ana Blandiana, scriitoare, fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, în colaborare şi cu suportul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, cu sprijinul Institutului Polonez şi Ambasadei Franţei în România.

Rectorul Şcolii de Vară de la Sighetul Marmaţiei este Spephane Courtois (Paris), istoric, Director de Cercetare la Centre National de Recherche Scientifique. În calitate de moderator se prezintă Romulus Rusan, scriitor, fondatorul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Directorul Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului (CISAC).

Publicul Şcolii de vară îl formează politicieni, savanţi istorici, studenti, alte categorii de populaţie interesată de istoria crimelor comunismului. Printre participanţi se află şi invitaţi din Chişinău, care vor ţine discursuri cu referire la crimele comunismului efectuate în Basarabia.

În deschidere, Ana Blandiana a specificat rolul Şcolii de Vară din Sighetul Marmaţiei, accentuând că „tot ce facem aici are ca scop să evocăm ce a fost, pentru a înţelege ce mai este încă”. Preşedinta Fundaţiei Academia Civică a adăugat: „Regimurile totalitare în sec. XX au încercat să deturneze evoluţia valorilor umane. Unul dintre acestea, regimul nazist, a fost condamnat la Nurnberg. Regimul comunist însă, cel mai feroce dintre toate, nu a fost condamnat până azi. Umanitatea are la ordinea zilei condamnarea regimului totalitar comunist”.

Romulus Rusan i-a condus pe participanţi prin toate galeriile (sălile) Memorialului, care în trecut a fost principalul loc de detenţie a elitei intelectualităţii româneşti, a tuturor celor care nu s-au împăcat cu regimul ilegal al comunismului, opunând rezistenţă.

Moderatorul a informat că numai în anul 1954 în această închisoare a regimului comunist din România au fost exterminaţi în condiţii inumane peste 200 de deţinuţi. Tot aici şi-au găsit somnul veşnic foşti membri ai guvernelor interbelice, printre care Iuliu Maniu, lider al Partidului Naţional Liberal şi prim-ministru al României.

Astfel, fiecare cameră de detenţie este transformată actualmente în compartiment de muzeu al acestui memorial.

Printre tematicile Memorialului au fost incluse şi paginile de rezistenţă anticomunistă din Germania de Est, Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia. Tot aici, în sala 23 este organizat un stand intitulat „Basarabia în Gulag”, unde sunt expuse mai multe fotografii şi documente despre experienţa sângeroasă asupra popoarelor din URSS, în special asupra moldovenilor din stânga Prutului. Printre acestea, remarcăm o poză cunoscută cu copii basarabeni din deportarea siberiană.

Ediţia a 14-a a Şcolii de Vară de la Sighetul Marmaţiei îşi va ţine lucrările până la 18 iulie, urmând ca toate materialele să fie publicate într-un volum aparte, care va fi difuzat şi la Chişinău.

11.07.2011

Raisa MÂRZENCO

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)