La sfinţit drumurile

foto centralReprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale spun că au dat în exploatare multe drumuri, dar nu au mai asistat la o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de asfaltare

„Ce vrea să facă preotul?” întreabă locuitorii satului Sagaidacul Nou din r. Cimişlia privind spre părintele care urcă în remorca unui pick-up cu o căldare cu agheasmă în mână. Clericul a ales o metodă mai puţin obişnuită pentru a sfinţi drumul proaspăt asfaltat. A mers 335 de metri cu maşina, sfinţind drumul. „Dacă nu cade preotul din remorcă, drumul e bun”, spun sătenii. Părintele nu a căzut.

Construcţia drumului Codreni–Sagaidacul Nou a golit Fondul Naţional de Dezvoltare Regională cu peste 22 de milioane de lei. O parte din bani au mers pentru efectuarea lucrărilor de construcţie a drumului în varianta albă cu o lungime de 4,5 km şi alta pentru asfaltarea a 335 de metri din interiorul satului.

Elevii şcolii din Porumbei au făcut un drum până la Sagaidacul Nou ca să recite poezii despre drumuri

Elevii şcolii din Porumbei au făcut un drum până la Sagaidacul Nou ca să recite poezii despre drumuri

„Aţi ajuns la ţanc”, ne întâmpină locuitorii satului Sagaidacul Nou, care s-au adunat pentru a asculta o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de asfaltare. Ne-a luat ceva timp ca să aflăm cine sunt cei trei preoţi care se roagă Domnului să păzească acest drum reparat de accidente rutiere.

„Nu sunt de la noi din sat. Noi nu avem o biserică”, ne spune poliţistul de sector, dar se grăbeşte să adauge că, la câţiva paşi distanţă, este o mănăstire de călugări, arătându-ne cu degetul o clădire impunătoare de la marginea drumului asfaltat, însă „ceva nu este legal în activitatea lor”, remarcă în şoaptă omul legii, îndemnându-ne să investigăm cazul.

Am încercat să intrăm pe teritoriul mănăstirii, însă ne pomenim în faţa unei porţi încuiate. Nu ne rămâne decât să revenim la evenimentul care a adunat nu doar locuitorii din Sagaidacul Nou, dar şi pe cei din satele vecine.

Slujba de binecuvântare a lucrărilor de asfaltare a drumului din Sagaidacul Nou

Slujba de binecuvântare a lucrărilor de asfaltare a drumului din Sagaidacul Nou

Directoarea şcolii din satul Porumbei, Lilia Amanu, a venit cu un grup de elevi îmbrăcaţi în haine naţionale care au recitat poezii despre drumuri, securitate în trafic etc. „Anul acesta, ca rezultat al optimizării, copiii din mai multe sate sunt transportaţi cu autobuzul la şcoala din Porumbei. Drumul renovat este foarte important, deoarece copiii ajung la timp la ore şi, respectiv, sunt duşi în siguranţă acasă”, a menţionat directoare.

Drum bun

Pe o porţiune foarte mică de drum vedem tot felul de mijloace de transport. Copiii testează drumul cu bicicletele, un sătean şi-a tras calul înhămat la o căruţă, automobilele oficialilor mulţumiţi de proiectul realizat şi un camion pe care localnicii îl privesc ca pe un eventual pericol.

„Ce folos că au reparat drumul dacă peste vreo doi ani va fi distrus de maşinile mari”, spune supărat moş Ion Boboc. Bătrânul este bucuros că i-a fost făcut drumul spre casă şi acum va ajunge mai repejor la femeia lui. „Ei, când mai luam la măsea, luptam cu bolovanii. Acum vedeţi ce drum frumos avem!”, exclamă moşul.

Potrivit protopopului Nicolae Goreanu, în comuna Porumbrei, satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, monahul Antim (Tudos), oprit să oficieze serviciul divin de către IPS Mitropolitul Vladimir încă în 2002, o face samavolnic, inducând în eroare credincioșii

Potrivit protopopului Nicolae Goreanu, în comuna Porumbrei, satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, monahul Antim (Tudos), oprit să oficieze serviciul divin de către IPS Mitropolitul Vladimir încă în 2002, o face samavolnic, inducând în eroare credincioșii

De fapt, scopul pe care şi l-au propus autorităţile publice locale când au înaintat proiectul a fost să creeze condiţiile optime pentru dezvoltarea socio-economică a localităţilor aferente acestui drum.

„Calul meu, săracul, îşi fărâmă potcoavele. E bine că au făcut aceşti 300 de metri de asfalt, dar restul drumului când va fi reparat?”, se revoltă un sătean. Adresăm această întrebare viceministrului Dezvoltării regionale şi construcţiilor, Liviu Oboroc, prezent şi el la eveniment.

Răspunsul a fost scurt: „Mai este şi Ministerul Transporturilor, care trebuie să fie preocupat de reparaţia drumului”, pasează Oboroc responsabilităţile.

Protopopul raionului Cimişlia, părintele Nicolae, îi binecuvântează pe toţi cei care au contribuit la construcţia drumului. „Dă-le, Doamne, zile îndelungate şi păzeşte-i de duşmani. Mulţi ani trăiască!”, cântă grupul de preoţi.

Sătenii rămân cu gurile căscate la somptuozitatea evenimentului, iar preotul urcat în remorca jeep-ului i-a dat gata. „Am auzit că la Chişinău nişte preoţi au sfinţit drumul pe care au mărşăluit homosexualii. La noi oare de ce îl sfinţesc?”, se amuză sagaidacenii.

„Părintele a plecat până în capăt şi o să sfinţească totul. Să nu fie accidente!”, explică protopopul.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.