La piaţă dis-de-dimineață


MARKETING AUTOHTON // Cine se trezeşte mai devreme cumpără mai ieftin

La prima oră, în Piaţa Centrală din Chişinău preţurile la produse diferă de cele afişate mai târziu. În atenţia cumpărătorilor! Dacă doriţi să procuraţi produse alimentare la un preţ mai mic, trebuie să fiţi prezenţi în piaţă cel târziu la ora 7 dimineaţa. În caz contrar, precupeţii v-o iau înainte.

Deşi era puţin trecut de ora 7 dimineaţa, în jurul unei bătrânele s-au adunat mai mult de zece femei, toate cu sacoşe în care aruncau mănunchiuri de verdeaţă proaspăt cumpărată. „La ce aveţi nevoie de atât de mult pătrunjel?”, am întrebat-o pe una din femei. „Îmi trebuie şi gata”, s-a răstit aceasta. Abia mai târziu am aflat de ce biata băbuţă de la ţară era atât de solicitată, de fapt, ca şi alte vânzătoare îmbrobodite care şi-au deschis torbele cu produse agricole de-a lungul străzii din preajma Pieţei Centrale. La ora 7 şi 30 de minute nu le mai găseşti, iar produsele lor pot fi cumpărate în piaţă la un preţ mai mare. „Este de la mine din grădină”, mai că nu se jura una din vânzătoare pe care am văzut-o cum cumpărase cu o jumătate de oră mai devreme  vreo 10 kg de ceapă de la o femeie din stradă.

Ne „lămurim” cu preţurile

Elena, o femeie de vreo 60 de ani din Sângera, vine zilnic la Piaţa Centrală cu o geantă mare de vreo 10-15 kg. „Mai mult nu pot duce”, îmi explică bătrâna. Cum am ajuns la ea? În timp ce analizam preţurile la diferite produse, care s-au majorat simţitor odată cu începerea postului mare, de ghereta unei vânzătoare de cartofi s-a apropiat un bărbat foarte agitat. „Vezi! Sunt la fel ca ale noastre şi le vinde numai cu şase lei kilogramul”, zice bărbatul arătând câţiva cartofi pe care îi are în mâinile tatuate. Comercianta l-a urmat pe informator, anunţând că merge „să se lămurească” cu femeia. „Îi cumpăr pe toţi dacă mi-i dai mai ieftin”, se târguieşte vânzătoarea din piaţă şi ia toţi cartofii bătrânei din Sângera. „Aşa e în fiecare dimineaţă. Îi cumpără de la mine şi îi vând de două ori mai scump”, spune supărată bătrânica.

Motivul scumpirilor

Nu din cauza postului am majorat preţurile, susţine majoritatea comercianţilor din Piaţa Centrală. „Au rămas mai puţine legume şi fructe şi e normal că le vindem mai scump”, explică Galina, vânzătoare de legume. De asemenea, toţi ca unul m-au asigurat că, în scurt timp, vor afişa alte preţuri la produse, ce vor întrista şi mai mult creştinii care şi-au propus să ţină tot postul. Motivul enunţat de comercianţii din piaţă este majorarea preţului la combustibil.

Cel mai mult s-au scumpit ciupercile. „Cumpărătorii ţipă la noi. Preţul la ciuperci e mai mare decât cel la carnea de găină. Oricum, oamenii nu au de ales şi le cumpără”, spune nemulţumit un vânzător de ciuperci pe care este afişat preţul de 50 de lei pentru un kg.

Pe femeia care a cumpărat mai multe mănunchiuri de pătrunjel am întâlnit-o mai târziu la intersecţia străzilor V. Pârcălab cu A. Şciusev ţinând în fiecare mână câte o legătura de verdeaţă la preţ dublu, a câte 8 lei bucata.

Sergiu recunoaşte că produsele agricole pe care le expune spre vânzare nu sunt cultivate de el. Cartofii, ceapa, morcovul, sfecla – toate sunt cumpărate la preţuri mai mici de la un depozit agricol

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.