La Orhei – da, la Hânceşti – ba!

EDUCAŢIE // După ce-au plătit pentru cămine, studenţii Colegiului de Construcţii din Hânceşti s-au arătat stupefiaţi de condiţiile de trai din acesta

„Cum se face că în fiecare zi ni se spune despre integrare europeană, noi plătim bani adunaţi cu greu din salariile sau pensiile părinţilor pentru a achita căminul, iar ulterior suntem obligaţi să facem reparaţii şi nici chiar aşa nu ajungem să locuim în condiţii bune?”, se revoltă studenţii de la Colegiul de Construcţii Hânceşti. Coridoarele acoperite cu igrasie ale căminului, bucătăria cu aragazurile deconectate de la conducta de gaz, fără duşuri – acestea sunt condiţiile celor 300 de studenţi, care au achitat taxa anuală de 800 de lei pentru cămin. Totuşi reparaţia cosmetică a clădirii a fost efectuată cu vopsea de împrumut. Administraţia liceului ne-a informat: conturile instituţiei au fost blocate de Ministerul Educaţiei. Iniţial, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au afirmat că nu cunosc situaţia, pentru ca ulterior să ne spună că de fapt taxa achitată de studenţi acoperă doar 40% din cheltuielile reale, respectiv e necesar de a fi majorată ca să rezolve toate necesităţile acestora.

Victoria POPA

Studenţii de la Hânceşti se indignează de faptul că în fiecare an plata pentru cămin creşte, iar condiţiile de trai sunt din ce în ce mai proaste. „Nu se face reparaţie, se interzice folosirea reşourilor electrice, mirosul greu şi umed din cămin se îmbibă nu numai în haine, dar şi în oase”, ne spune o studentă. Două locatare ale căminului, Alexandra şi Valentina, afirmă că se alimentează doar cu mâncare adusă de acasă.

Căminele au fost construite prin anii ’70 şi de atunci nu au fost supuse niciodată unei reparaţii capitale. Anual, se fac unele reparaţii cosmetice,  iar în camere, pe lângă taxa anuală, fiecare locatar face reparaţie pe cont propriu.

„Aşteptăm decizia de sus”

„Avem probleme şi greutăţi mari, dar noi nu le putem rezolva de sine stătător”, a spus directorul adjunct, Elena Carauş.

Pe moment instituţia mai are şi o datorie de peste 150 mii de lei pentru căldură.

„Copiii au achitat căminul, taxele de studii, dar nu putem folosi aceşti bani. Nu avem cu ce cumpăra nişte becuri, cu ce umple buteliile şi alte necesităţi elementare”, ne-a spus directorul colegiului, Iurie Cociu, deoarece conturile pe care au fost transferaţi aceşti bani au fost blocate de Ministerul Educaţiei.

Disciplină este atunci când se stinge lumina

Solicitat de JURNAL, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a comunicat că este la curent cu problemele de la Colegiul de Construcţii din Hânceşti, dar că acestea apar în urma unei gestionări proaste a banilor. Şeful Direcţiei Învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate, Octavian Vasilache, a declarat că anul trecut, în unul din căminele colegiului au fost cazaţi sinistraţii, cu această ocazie directorul Iurie Cociu a primit o finanţare substanţială pentru reparaţia căminului, dar care până la urmă nu a mai fost efectuată.

Şeful Direcţiei politică economică, patrimoniu şi finanţe al ME, Ion Sobari, a negat informaţia precum că conturile colegiului ar fi fost blocate. Acesta susţine că taxa achitată de studenţi este foarte mică şi din acest motiv nu ajung bani pentru a acoperi toate problemele legate de cazare. „Este o dezinformare, conturile n-au fost blocate, ar trebui majorată taxa pentru cămin, pentru a acoperi toate necesităţile”, a opinat specialistul.

Taxă mai mică – condiţii mai bune

Alta este viaţa studenţilor din două colegii de la Orhei. La Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, studenţii achită pe jumătate de an suma de 341,60 de lei, a spus pentru JURNAL administratoarea căminelor, Zinaida Bejenari. Potrivit ei,  căminele viitoarelor cadre didactice au bucătării la fiecare etaj, frigidere, televizoare, noptiere noi, iar curăţenia este la loc de frunte. Într-unul dintre cămine se sistează lumina şi asta numai la studenţii din anul întâi de studii, la ceilalţi ani nu se sistează curentul electric.

Cei aproximativ 400 de studenţi de la Colegiul de Medicină din acelaşi oraş achită taxa de 1120 de lei anual, dar „condiţiile sunt extraordinare. Avem duşuri europene de-acum al doilea an, construite cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, care ne-a acordat suma de 450 mii de lei, bucătării conectate la gaz natural, la fiecare etaj, lumină în regim non-stop”, ne-a încredinţat directorul instituţiei, Vilian Moşanu. Acesta a ţinut să menţioneze: „Pentru ca studenţii să înveţe bine şi să devină specialişti calificaţi trebuie condiţii de trai decente”.

The following two tabs change content below.