„La Opera din Barcelona vin valuri de spectatori”

Interviu cu solista de operă Olga Busuioc

Soprana din Republica Moldova, Olga Busuioc, în vârstă de 25 de ani, a luat premiul întâi la categoria voce feminină din cadrul Concursului internațional de canto „Francesc Viñas” care a avut loc în ianuarie 2012 la Barcelona, Spania, informează publicația spaniolă „El Pais”.

Interpretele Ju Hong din Coreea şi Jessica Muirhead din Marea Britanie au împărțit locul doi, în timp ce locul trei i-a revenit reprezentantei Rusiei, Kristina Mhitarian.

Premiile sunt acordate de Fundația „Francesc Viñas”, Fundația „Gran Teatro del Liceo” şi Fundația „Teatro Real” din Madrid. Concursul internaţional de canto „Francesc Viñas” este instituit în memoria celebrului tenor Francesc Viñas, considerat cel mai de succes interpret al operelor lui Wagner.

În iulie 2011, moldoveanca Olga Busuioc a obținut locul doi (categoria voce feminină) la unul dintre cele mai importante concursuri de operă din lume, „Operalia”, întemeiat de  renumitul tenor Placido Domingo. Concursul „Operalia”, înfiinţat în 1993, are loc anual în diferite oraşe. Acesta a fost găzduit deja de Mexico, Madrid, Bordeaux, Tokio, Hamburg, Washington şi alte metropole.

–      Cunoscuţii solişti ai Operei Naţionale din Chişinău Tatiana Busuioc (mezzo-soprană) şi Nicolae Busuioc (tenor) sunt părinţii tăi, dragă Olga Busuioc. Te rog să-mi spui dacă anume ei au insistat să faci studii muzicale.

O, nu, dimpotrivă, părinţii nu au dorit ca şi eu să studiez canto academic, ei spuneau că această profesie este extrem de grea şi nu voiau să le urmez calea. Totuşi am ales să fiu cântăreaţă de operă şi m-am înscris, la vârsta de 16 ani, la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, fără ca mama şi tata să ştie. Am mers singură la colegiu, am depus actele, apoi am susţinut examenele şi am fost admisă. După colegiu, am învăţat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, pe care am absolvit-o acum doi ani.

–      Cât de important e Concursul internaţional de canto „Francesc Viñas” din Barcelona pentru cariera unui tânăr interpret?

Acesta e unul dintre cele mai prestigioase concursuri, care le deschide participanţilor uşile celor mai mari teatre de operă din lume. Aria cu care am câştigat concursul din Barcelona a fost cea a Tatianei din opera „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski. În urma concursului, am obţinut contracte în câteva teatre din Europa, iar la finele anului 2012 voi cânta în America. Deocamdată, nu vreau să mă angajez la niciun teatru, prefer să lucrez independent, colaborând cu agenţii de impresariat internaţionale.

–      Cum ţi-a părut Barcelona?

E un oraş minunat, oamenii sunt foarte calzi, emotivi, deschişi. M-a impresionat în special publicul, e foarte pasionat de muzica de operă. Chiar dacă în Spania e criză, la teatrul de operă vin valuri de spectatori. Mi-ar plăcea să mă stabilesc la Barcelona. E un oraş fascinant, îl simt aproape de inimă şi mă bucur că am încheiat câteva contracte în Spania.

–      Ce salarii au cântăreţii de operă europeni, în raport cu cei din R. Moldova?

E o diferenţă enormă. Dacă interpreţii basarabeni, mai ales cei tineri, au un salariu de circa 100 de euro, în Europa, salariul minim pentru un solist începător e de 5000 de euro.

–      Vei colabora cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău?

Sigur că da. În ultimul an de studii la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, am făcut rolul principal în opera „Iolanta” de Ceaikovski, un rol foarte dificil. Iar în luna mai 2012, voi interpreta rolul principal, Mimi, din opera „Boema” de Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla Andri Iurchevici, prim-dirijor al Operei Naţionale din Chişinău, iar din distribuţie vor face parte şi solişti invitaţi de peste hotare. Sper să facem un spectacol frumos ca să ieşim cu el şi în Europa, şi în America.

–      Mulţumesc şi mult success!

Interviu realizat de Irina Nechit

 

 

 

The following two tabs change content below.