La mulți ani, Valentin Delinschi!

 

Elegantul și visătorul Valentin Delinschi a pășit cu nonșalanță peste linia invizibilă a unei vârste care pe unii îi exasperează, pe alții doar îi motivează să dea tot ce au mai bun, după ani de acumulări, de căutări, de tentative de autodepășire. Zâmbetul deschis al lui Valentin Delinschi e o dovadă a generozității sale, a curajului de a trece fără lamentații prin încercările vieții și ale meseriei. Precum spune regizorul Sandu Grecu, actorul Valentin Delinschi face parte din generația de aur a Teatrului „Satiricus”, el activează în trupa acestuia din 1993. A participat la crearea repertoriului teatrului, are în palmares zeci de roluri, îl putem vedea și astăzi în spectacole de referință dintre care menționăm „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, „Maestrul și Margareta” după Mihail Bulgakov, „O scrisoare pierdută”, „D`ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, „Made in Moldova”, „Cu bunelul ce facem?”, „Țara asta a uitat de noi” de Constantin Cheianu. Anume Valentin Delinschi l-a încarnat pe Augustin, eroul principal din piesa „Maimuța în baie”, un rol datorită căruia subsemnata a înțeles că dramaturgul nu se poate realiza decât prin actor, prin actorul capabil să se transfigureze, să-i dea suflu și credibilitate personajului.

Pe Valentin Delinschi îl admiră colegii și spectatorii și pentru talentul de poet și compozitor. A scris piese muzicale, cântă inspirat melodii proprii și ale unor cunoscuți cantautori români. Anul trecut i-a apărut și „primul copil literar”, volumul de versuri „Clipele ce-mi fură viața”. Colegii îi prețuiesc profesionalismul, dar și franchețea, sinceritatea, firea romantică.

Născut pe 10 februarie 1963 la Cimişlia, jud. Lăpuşna, Valentin Delinschi a studiat la Academia de Teatru „E. Vahtangov” din Moscova, a activat la teatrele „Luceafărul”, „Ginta Latină”, a fost actor la Sfântul Gheorghe, dar a revenit acasă, construindu-și aici, la Teatrul „Satiricus. I. L. Caragiale”, un destin onest de artist al scenei.

La mulți ani, Valentin, o carieră frumoasă în continuare!

Irina Nechit