La Mitropolie adie a puşcărie

PASIUNI // Ringtonul de la telefonul Mitropolitului Vladimir este o melodie a cântăreţului rus Mihail Krug, foarte apreciat de puşcăriaşii ruşi

Tonul de apel al telefonului mobil al Mitropolitului Moldovei Vladimir este cântecul interpretului rus Mihail Krug “Исповедь” (mărturisire – trad. din limba rusă), scrie stireazilei.md. Apelul începe cu refrenul cântecului “Отпусти мне батюшка грехи” (“Iartă-mi păcatele, părinte”).

Întrebat anterior despre pasiunile sale, Înalt Prea Sfințitul Vladimir a spus ca îi place mult să conducă mașina și să facă poze. “Îmi plac filmele, dar filmele cu sens, cu eroi adevărați și actori sinceri. Nu-mi plac filmele SF, nu le văd rostul. Din ele nu înveți nimic, așa cum înveți dintr-un film istoric, de exemplu”, a spus Mitropolitul Moldovei.

Plasată pe internet, ştirea a fost intens comentată generând mai multe critici privind preferinţele Mitropolitului. ”Imaginati-va că la Papa de la Roma în rington ar “miorlăi” Lady GaGa”, a enunţat unul din comentatorii contrariaţi.

Mihail Krug este un interpret foarte apreciat de deţinuţii ruşi, deoarece piesele pe care le interpreta abordau subiecte din viaţa lor. Mihail Krug era cunoscut şi pentru faptul că purta un imens inel cu diamante, cadou oferit de unul din capii lumii interlope zis Hobot. Cântăreţul a fost ucis în 2002 în apartamentul său din oraşul Tver.

”Dâr, dâr, dâr!”

Solicitat de JURNAL, Nicolae Ciobanu, preşedintele Departamentului metropolitan relaţii culturale a declarat că nu vede nimic ieşit din comun în melodia setată ca ton de apel de către Mitropolitul Moldovei Vladimir. ”Este un mesaj muzical care cheamă la pocăinţă. Nu sunt manele, muzică rap sau rok”, consideră el.

”Tonul de apel de la telefonul meu mobil este ”Doamne miluieşte” în limba greacă sau altă melodie religioasă. Când îmi telefonează soţia, se aude însă ”Ce seară minunată, mai spune-mi, iubito, o dată” de Ion Suruceanu, este o melodie care îmi place”, ne spune preotul.

La rândul său, Ion Turuta, parohul bisericii din s. Oniţcani, Criuleni, afirmă că nu vede nimic ieşit din comun în preferinţele Mitropolitului: ”Cunosc refrenul ”Отпусти мне батюшка грехи”, mi se pare acceptabilă muzica. Nu contează că e în limba rusă. Telefonul meu mobil scoate un zbârnâit strident ”Dâr, dâr, dâr!”. Dacă ar fi să-mi aleg melodia, aş alege ”Lumină, lină, lină”, un refren dintr-un cântec religios, până atunci cântă ceea ce am în aparatul de telefon”, ne asigură acesta.

Topul melodiilor

Deşi “Отпусти мне батюшка грехи” nu se regăseşte în topul celor mai solicitate tonuri de apel, gusturile moldovenilor de rând la acest capitol nu diferă mult de cele ale Mitropolitului. Astfel primul în topul melodiilor solicitate de abonaţii Moldcell este cântecul Я буду твоей малышкой, în interpretarea unei formaţii din Rusia.
George Caraghiaur, reprezentantul companiei Unifun, mai pomeneşte melodia ”Hotel Room Service” de Pitbull. A treia în top e ”Ce seară minunată, mai spune-mi, iubito, o dată” de Ion Suruceanu, urmată de ”Digi-digi” de Whizzkids şi ”Eu şi tu” de Ady.

Caraghiaur e de părerea că în top va accede în curând şi Pavel Turcu cu cântecul său cu care participă la concursul Eurovision. ”Am convenit deja cu el asupra drepturilor de autor, şi vom prelua melodia la finele săptămânii acestea. Am primit numeroase apeluri de la clienţii noştri care solicită această melodie”, a mai spus reprezentantul Unifun.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu