La Leova vor fi construite 16 centrale termice pe biomasă cu suportul PNUD

589_2414_img2Pe 18 decembrie a fost semnat acordul de grant dintre Președintele raionului Leova, Eufrosinia Grețu și Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova. Semnarea acordului prevede lansarea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea infrastructurii termoenergetice pe biomasă în raionul Leova, de asemenea și oferirea investiției de 100 mii euro din partea Proiectului UE-PNUD „Energie și Biomasă”.

Eufrosinea Grețu a declarat:„ este o premieră pentru noi, dar am câștigat proiectul fiind buni, iar acum suntem conștienți de responsabilitatea asumată de a implementa acest proiect cu succes, pentru că noi suntem primii și de noi depinde soarta proiectului, iar eu sunt sigură că vom reuși”. De asemenea, Greţu a specificat că în cadrul proiectului vor fi construite 16 centrale termice noi, 5 deja există. În total, vor beneficia de aceste proiect peste 5000 mii de persoane. Centralele termice vor fi instalate în instituțiile publice preșcolare și preuniversitare.

Narine Sahakyan a împărtășit bucuria cu Eufrosinia Greţu, specificând că raionul Leova urmează a fi un exemplu pentru celelalte. De asemenea reprezentanta PNUD a apreciat angajamentul și sprijinul care a fost acordat de Guvernul RM.

În cadrul proiectului se va organiza un tender public pe urma căruia va fi ales un agent economic care va construi 16 centrale termice, le va asigura cu biocombustibil de calitate și va alege operatori care vor gestiona noile centrale termice pe biomasă, inclusiv pentru cele 5 deja existente. Investiția agentului economic va fi de minim 6 mln lei(350000 euro).

Centralele termice vor fi proprietatea Consiliului raional Leova dar vor fi date în gestiune partenerului privat pe o perioadă de 11 ani, acesta având posibilitatea să-și recupereze investiția în 4/5 ani.

Se preconizează ca primele rezultate vor fi vizibile în primul semestru al anului viitor.

Raionul Leova a fost selectat să piloteze un asemenea model de parteneriat Public Privat în urma unui tender public la care au participat 13 raioane cu 15 propuneri.

Proiectul Energie și Biomasă durează în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane de euro.

 

Cristina Straton, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)