“La început m-a speriat ideea deschiderii unei cofetării”

 

Povestea Nataliei Negară, cea care a dat Chişinăul pe Braşov şi cifrele pe prăjituri

Natalia Negară, absolventă a Facultății de Contabilitate și audit a Universității Agrare de Stat din Moldova, s-a stabilit cu traiul în România acum cinci ani. Ne spune că familia lor nu murea de foame nici la Chișinău, unde soțul ei avea afaceri, dar că situația politică din R.Moldova, starea de incertitudine şi de „stabilitate” greșită, i-a făcut să vândă tot ce au agonisit de-a lungul anilor și să plece. Și pentru că nu se vedeau locuind într-o țară în care s-ar fi simțit toată viața străini, au ales să se stabilească în România, la Brașov. Acum un an, încurajată de soțul ei, Natalia Negară și-a deschis acolo o patiserie, afacere care merge ca pe roate!

Nina TOFAN

Natalia Negară, contabilă de profesie, spune că a învățat să facă prăjituri acasă, pentru a-și alinta soțul și pe cele două fetițe ale lor cu dulciuri gustoase și sănătoase. Acum un an însă femeia și-a transformat pasiunea în afacere.

Familia Negară a părăsit Republica Moldova acum cinci ani. Până atunci, protagonista articolului nostru lucrase contabilă la o întreprindere cu capital străin din Chișinău, după care o perioadă îndelungată s-a aflat în concediu de maternitate – cele două fetițe ale sale au venit pe lume la doi ani distanță.

„Nu muream de foame nici în Republica Moldova, căci soțul meu avea afaceri acolo, dar situația politică din stânga Prutului, starea de incertitudine, de „stabilitate” greșită, ne-a determinat să vindem tot, să împachetăm în geamantane ce puteam lua cu noi și să plecăm. Ne-am stabilit relativ aproape, în România, la Brașov – aici se vorbește aceeași limbă, e aceiași cultură. Nu mă vedeam locuind într-o țară unde să mă simt tot restul vieții străină, tocmai de aceia am ales România fără a sta prea mult pe gânduri – e țara noastră, aici sperăm să ne trăim și bătrânețile”, spune Natalia Negară.

 Cofetăria, o provocare

La Brașov, cel mai frumos oraș transilvănean, s-au adaptat cu toţii relativ ușor, mai ales că fetele sale, acum în vârstă de 9 și, respectiv, 11 ani, abia acolo au mers la școală în clasa întâi. Pentru soții Negară, unicul minus al orașului de sub Tâmpa era că nu prea găseau localuri unde să poată merge la o cafea bună sau cu copiii la o prăjitură şi un ceai.

„Pe atunci, în majoritatea cafenelelor din Braşov se fuma, plus că acestea nu erau deloc adaptate pentru odihna familiilor cu copii. Și-atunci soțului i-a venit ideea deschiderii unei cofetării în Brașov, ceea ce m-a speriat foarte tare la început. Eram obișnuită să fac prăjituri acasă, ca majoritatea moldovencelor, căci nouă ne place să ne îndulcim familia, dar nu mă vedeam în rol de cofetar – nu aveam pregătire profesională în domeniu și nici nu eram sigură că brașovenii vor aprecia prăjiturile noastre”, își amintește femeia de afaceri.

Totuși, și-a zis că nu poate să-și petreacă restul zilelor admirând munții de la fereastră – trebuia să-și găsească o ocupație. De aceea a acceptat provocarea!

Cu economiile din Moldova au cumpărat în oraș un spațiu luminos, pe care, cu mult efort și suflet, l-au amenajat așa cum au visat. Iar peste aproape doi ani, cofetăria lor, „Lavender”, și-a deschis ușile.

Între timp, Natalia Negară a studiat mai aprofundat domeniul în care urma să activeze, a mers la cursuri de cofetărie, a urmărit pe net sfaturile celor mai mari cofetari ai lume, s-a inspirat de la ei și a prins curaj să se apuce de „prăjiturit”.

Afacerea, profitabilă din prima lună

Acum are zece salariați, la început însă a lucrat cu o singură persoană în laborator și doi ospătari în cafenea. „Dar au fost și zile când făceam totul singură. Pot să înlocuiesc și femeia de serviciu, și barista. Iar dacă mâine, Doamne ferește!, nu iese niciun angajat la lucru, știu că oricum voi deschide ușile cafenelei și clienții vor fi serviți”, spune cofetăreasa.

Localul, pe care proprietara îl numește „sufrageria casei noastre”, are o capacitate de 40 de locuri și e un mix între cofetărie, cafenea și loc de joacă pentru copii. Conceptul acestuia, atmosfera, măiestria cofetăresei, materia primă aleasă cu grijă, dar și abilitatea sa de a-și administra afacerea au ajutat-o pe Natalia Negară să iasă cu profit chiar din prima lună. Recunoaște că la început i-a fost greu. Și acum îi este, căci nu are weekend-uri, săptămâna ei de lucru e de luni până duminică seara, iar mesaje cu comenzi primește și la miez de noapte. „Clienții nu țin cont de orele de program”, zâmbește ea.

Rețete din caietul mamei sale

Femeia de afaceri spune că îi consideră pe cei ce vin în localul său oaspeți, nu clienți. „Chiar ne-am făcut mulți prieteni de când am deschis ușile cafenelei”, adaugă ea.

Brașovenii și oaspeții orașului care trec pragul cofetăriei Nataliei Negară pot gusta atât din deserturile specifice zonei Basarabiei, rețete pe care cofetăreasa le are din caietul mamei sale, cât și produse de cofetărie modernă, de care e pasionată la moment. Cum era de așteptat, în meniu au un sortiment destul de variat de produse ce conțin levănțică: începând de la ceai și cafea și terminând cu macarons și prăjituri. Totuși, în sortimentul lor nu se regăsește nicio prăjitură tipic românească. De ce? „Nu le cunosc, nu știu cum să le fac, deci nu am vrut să experimentez. Nu mă amestec, sunt foarte multe cofetării în Brașov care pot satisface aceste gusturi”, afirmă ea.

De mai bine de un an, Natalia Negară petrece mai mult timp în cofetărie decât acasă, iar fetițele sale suferă din cauza asta. „Căci acum nu mai am chef să coc prăjituri împreună cu ele, așa cum erau obișnuite de mici, ca să lingă ele castroanele de cremă (râde – n.a.). În schimb pot să mă laud că fetița mea mai mare îmi e de ajutor și se implică activ în laborator în weekend, când am de onorat comenzile: ea decorează prăjiturile cu fructe, spală vasele, face curățenie”, ne spune cofetăreasa, mândră.

„Acasă” e România

Deși de la Brașov până la Chișinău nu e o distanță atât de mare, Natalia Negară vine în Republica Moldova destul de rar – cam o dată sau de două ori pe an, dar și atunci cu treabă sau pentru a participa la vreun curs interesant de cofetărie, căci, spune ea, vin și la Chișinău cofetari cu renume, iar taxa de participare la masterclass-urile acestora e mai accesibilă comparativ cu cele desfășurate în România sau în alte state din Europa.

„Părinții, slavă Domnului!, vin foarte des la Brașov, deci nu mi-e dor de casă. Chiar dacă acum, pentru mine, ‚acasă’ e România, mă interesează tot ce se întâmplă în Republica Moldova, dar mă întristez atunci când trec Prutul și nu observ nicio schimbare în bine, doar în mai rău… Și e păcat, căci avem locuri frumoase și oameni talentați. Și familia noastră a tot așteptat vremuri mai bune, dar când am văzut că viața trece, iar schimbarea nu mai vine, am hotărât să acţionăm. Căci viața e doar una. Și e păcat s-o irosim așteptând ca binele să vină de undeva”, ne-a mai declarat cofetăreasa.