La Glodeni oamenii se tem să vorbească

„Au furat și au vândut țara, a mai rămas să ne vândă pe cei care mai suntem pe aici și pământurile”

Sărbătorile de iarnă care se apropie se pare că nu-i bucură pe locuitorii orașului Glodeni. Piața e mai mult pustie, oamenii se uită la prețuri și pleacă, alții stau ore în șir pentru a vinde câteva perechi de ciorapi de lână și câteva kilograme de mere. Cei mai mulți stau pe la ușile medicilor în spitalul raional, mâhniți, supărați, sau la rând în magazinul lui Șor, așteptând să cumpere ceva mai ieftin. Am încercat să aflu de la mai multe persoane din Glodeni, cum văd ei viitorul R. Moldova, dar majoritatea au răspuns fără a-și spune și numele. „Acum e mai bine să tăcem ca să putem trăi în liniște, pentru că bine nu va mai fi”.

Luni, 17 decembrie, am mers la Glodeni pentru a întreba oamenii cum văd ei viitorul R. Moldova și cu ce probleme se confruntă zi de zi. Piața din centrul orășelului e mai mult pustie, iar cei câțiva vânzători înghețați ne spun cu tristețe în glas că nu le merg vânzările, iar ce câștigă le ajunge doar pentru întreținere. Un loc la piață cu toate impozitele îi costă pe an circa 27 de mii de lei, ne explică o doamnă care vrea să renunțe la acest loc de muncă din cauza problemelor de sănătate și a vânzărilor mici.

„Au apărut mai multe magazine mari și noi suntem nevoiți să ne închidem. Eu mai cresc flori, verdeață, soțul mai lucrează, dar nu știu cum ne vom descurca, vom reduce din cheltuieli”, spune vânzătoarea.

O altă vânzătoare, care la fel nu a dorit să-și dea numele, îmi spune revoltată că guvernarea a distrus toată republica.

„Ce vânzări aveam înainte! Acum nici a zecea parte, din cauza că nu-i lume, toată populația pleacă din țară. Cei de la guvernare au distrus țara complet, locuri de lucru nu-s, tineretul pleacă și nu se mai întoarce. Au furat și au vândut țara, a mai rămas să ne vândă pe cei care mai suntem pe aici și pământurile. Cineva primește milioane, iar cineva nu are ce mânca, este lume aici care lucrează cu 600 de lei, cum să trăiești cu acești bani?”, se întreabă femeia.

Scările spitalului sunt înghețate, iar cel mai mare rând e la ușa traumatologului

Se pare că glodenenii au frică să vorbească despre problemele lor sau, dacă deschid gura, vor să rămână în anonimat. Un bărbat de vreo 45 de ani, pe care l-am întrebat cum vede el viitorul republicii, s-a uitat lung, s-a gândit câteva secunde, după care mi-a spus: „Acum mai bine să tăcem ca să putem trăi în liniște, că bine nu va mai fi”, a replicat bărbatul, refuzând să ne explice de ce. La intrarea în Spitalul raional Glodeni, la ora 10.30, atât scările, cât și balustrada erau acoperite cu gheață, iar oamenii se ajutau unul pe altul, ca să nu cadă. O bătrână sprijinindu-se în cârjă, pe care am ajutat-o să coboare scările, îmi zice că a venit cu o problemă, dar, dacă alunecă, se mai pricopsește cu una. „Chiar n-au putut, fată, să pună niște sare, nisip? Uite ce gheață e aici! Iaca mi-a dat tratament, un medicament compensat și trei cu bani, pe ce să le cumpăr, nu știu”, se întreabă femeia. La primul etaj al spitalului cel mai mare rând era la ușa traumatologului, de parcă special nu s-a presărat sare sau nisip pe scările de la intrare.

În secţia de boli infecţioase, care a fost recent reparată, copiii se tratează în frig, deoarece, din spusele unei doamne pe care am întâlnit-o pe hol, ar exista probleme cu sistemul de încălzire. „Suntem de câteva zile aici, și e foarte frig, mă tem că mai tare ne vom îmbolnăvi”, îmi spune mama unui bebeluș. Angajații recunosc că este frig și că există probleme cu sistemul de încălzire, dar că problema a fost rezolvată. „Da, am avut unele probleme, dar deja s-au rezolvat și acum este cald”, ne spune la telefon miercuri, 19 decembrie, doamna din anticamera directorului Vasile Lazări. 

Magazinele lui Șor și la Glodeni, păzite de câini

Pe strada centrală a orășelului sunt amplasate diverse magazine, iar într-un colț, la capătul străzii, și-a găsit loc sediul partidului Șor, ticsit cu ziarele partidului și desigur magazinul social, la intrare se plimbă mai mulți câini. În magazin forfotă mare, chiar dacă produsele sunt mai ieftine, unii oameni intră, se uită și pleacă.

„Nu mai cumpăr nimic, mă uit și eu ce mai este, că bani n-am”, vorbesc două femei care cercetează cu privirea vitrina. Pe un perete e un televizor mare care transmite postul partidului, „Televiziunea Centrală”, unde în acel moment glăsuiește, în limba rusă, Mariana Tauber despre cât de bine o să trăiască oamenii când Șor o să ajungă în parlament, doar că cumpărătorii nu prea stau să asculte, înhață cumpărăturile și pleacă. În alt colț, pe un frigider cu produse congelate stă „panoul rușinii”, pe care sunt tipărite pozele Maiei Sandu, ale lui Iurie Țap şi Andrei Năstase și a deputatei Maria Ciobanu, care s-ar fi opus activării magazinelor sociale ale lui Șor, după cum se descrie pe acel panou.

Satul Stârcea, fără drum și fără locuitori

Dacă unii se plâng de pensii şi salarii mici, de faptul că le pleacă copiii peste hotare, alții de drumul care lipsește în localitate. O doamnă de vreo 55 de ani, locuitoare a satului Stîrcea, situat la 3 kilometri de Glodeni, se plânge de drumurile rele de la intrarea în localitatea sa.

„Chiar la intrarea în sat sunt niște gropi și nu poți trece cu mașina. Când s-a construit spitalul raional și a rămas niște piatră, a fost adusă în sat și răsturnată în acele borți și atât. Am fost la primar, am scris demersuri, plângeri, dar nu am primit niciun răspuns. parcă suntem rupți de lume, de civilizație”, se plânge femeia care plătește impozite pentru drumuri, dar nu se poate folosi de mașină din cauza că acestea sunt stricate. La fel în sătuc nu există niciun magazin de unde bătrânii să poată cumpăra măcar pâine.

Primarul orășelului Glodeni, Stela Onuțu, ne spune că cunoaște aceste probleme, doar că pentru repararea și asfaltarea drumului e nevoie de un milion de lei, bani care nu se găsesc în buget.

„La intrarea în sat este un poduleț, care trebuie întărit, apoi asfaltat, dar, din păcate, nu avem așa bani. Există un alt drum de ocolire, în primăvară vom nivela din nou, mai mult nu putem face nimic”, explică Onuțu. Cât despre lipsa magazinelor, primarul ne spune că agenții economici nu vor să vândă în sat deoarece ar avea cheltuieli mai mari decât venituri.

Conform recensământului din 2004, în satul Stârcea existau 320 de locuitori, acum Stela Onuțu ne spune că locuiesc aproximativ 100 de persoane.

Doar Unirea ne poate scăpa

„Eu văd o singură cale, Unirea. Dacă stăm pe loc, ne îndreptăm spre haos. Am pensie, anul trecut mi-au adăugat 300 de lei, lucrez pentru că sunt în stare și parcă mă descurc. Cel mai trist este că copiii se duc din republică. Eu am doi copii în America și unul aici, și ei mă ajută, datorită lor mă descurc, dar ce fac bătrânii care au o pensie de 800 de lei? Sunt oameni care trăiesc în mizerie și la sate oamenii plătesc câte 600-800 lei pentru servicii, acei bătrâni care au un venit de 800 lei, cum pot să trăiască?”, se întreabă Ion Lupușor din satul Cobani, pe care l-am întâlnit la spitalul din Glodeni.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)