La doi ani de la tragedia „La Soacra”//„Fata mea a decedat, băiatul e invalid, iar nepotul crește fără mamă”

 

Ala, Angela şi Eugen Oprea

 La doi ani de la tragedia din localul „La Soacra” de la Piața Centrală, Curtea de Apel a emis noi sentinţe de condamnare pentru mai multe persoane vizate în dosar. Rudele victimelor și persoanelor decedate susțin că cea de-a doua instanță le-a dat o pedeapsă meritată și mai aspră celor care au contribuit la producerea deflagrației, în urma căreia și-au pierdut apropiații. „Noi nu ne bucurăm de tragedia altora, dar cei implicați în fărădelegi trebuie să răspundă. Asta le va fi de învățătură altor funcționari corupți”, a declarat Eugen Oprea, tatăl care și-a pierdut fiica în vârstă de 25 de ani, iar fiul i-a rămas cu grad de invaliditate.

Astfel, judecătorii Curţii de Apel Chişinău au pronunţat pe 29 ianuarie curent sentinţe mai aspre pentru trei dintre inculpaţii în dosarul „La Soacra”. Magistraţii au decis să menţină sentinţa de condamnare pentru administratorul localului, Andrei Iarîna. Acesta se află după gratii din 9 ianuarie 2016 și va sta închis șapte ani, în timp ce soția sa, Alina Iarîna, condamnată anterior la trei ani şi jumătate de închisoare în penitenciar de tip deschis, se află la domiciliu și are grijă de cei doi fii ai lor.

Curtea de Apel Chișinău a modificat decizia instanței de fond, astfel angajatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, responsabil de verificarea localului, Sergiu Popel, a fost condamnat pentru corupere pasivă cu extorcare de bunuri sau servicii și exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Pompierul a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 12 ani.

Şi-au pierdut cunoştinţa la auzul sentinței

Funcționarii Ludmila Boșcanean, Direcția Generală Comerț, Primăria Chișinău, și Vasile Toma, Centrul municipal de Sănătate Publică, au fost condamnați la câte șase ani și șase luni de privațiune de libertate. Aceștia nu au dreptul de a ocupa  funcții publice pe parcursul a 11 ani din cauza depășirii atribuțiilor de serviciu.

Imediat după pronunțarea deciziei de către completul de judecată, Ludmila Boșcanean și Vasile Toma au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Amintim că, pe 9 ianuarie 2016, într-o clădire cu două niveluri din Î.S. „Piaţa Centrală” a avut loc o deflagraţie urmată de un incendiu, produsă din cauza unei butelii de gaz.

JURNAL de Chișinău a scris anterior că cele trei bucătărese care lucrau în localul cu pricina erau obligate să schimbe buteliile de gaz, în afară de faptul că pregăteau mâncarea. În consecinţă, incendiul a provocat decesul a patru oameni și a rănit alți 13.

Am discutat cu Eugen Oprea din raionul Ștefan-Vodă. Bărbatul și-a pierdut fiica în incendiul din localul „La Soacra”, în urma căruia a rămas un copil de doar trei ani, iar fiul are grad de invaliditate din cauza arsurilor grave la mâini. Sergiu Oprea este angajat în câmpul muncii, dar are și o pensie de invaliditate. Eugen Oprea a fost prezent în sala de judecată atunci când completul de judecată a emis sentința pentru funcționarii învinuiți de emiterea unor acte sau de ilegalități care au dus la producerea deflagrației.

Soții Alina și Andrei Iarîn, administratorii localului ”La Soacra”

Sechele pe viață

„Fata mea a decedat, băiatul are grad de invaliditate, iar nepotul crește fără mamă, nu mai pot schimba nimic în viața mea. Dar sunt mai împăcat cu gândul că cei care sunt vinovați îşi vor ispăși pedeapsa în închisoare”, ne-a mărturisit Eugen Oprea de la Ștefan-Vodă.

De la el aflăm că nepotul crește, merge zilnic la grădiniță, iar sâmbăta sau duminica merge cu bunicii la mormântul mamei, „el n-a uitat-o”, ne-a spus cu tristețe în voce bărbatul.

Mariana Voina, 33 de ani, a lucrat aproximativ un an la cafeneaua cu pricina, până în ziua deflagraţiei, în calitate de bucătar-şef. După explozie, Mariana Voina, mamă a doi copii, a suferit arsuri grave la mâini, faţă. Din cauza arsurilor la mâini, femeia are grad de invaliditate. Ea își amintește cu groază evenimentul care i-a schimbat viața. A rămas cu zile pentru că se afla în sală, unde o chemase Sergiu Oprea, vărul ei.

„Am avut noroc de vărul meu, care m-a chemat la o discuţie de câteva minute”, ne-a spus tânăra. În localul „La Soacra”, a fost angajată ilegal, fără a avea măcar poliţă de asigurare medicală obligatorie. „Pe proprietara localului nu au interesat-o studiile mele. Important era să ştiu a face mâncare. Şi, la angajare, una din condiţii a fost să pot schimba butelia de gaz”, ne-a spus femeia, mamă a doi băieți și a unei fetițe, adusă pe lume după accident.

Am discutat telefonic cu Mariana Voina. Era acasă cu fetița de numai două luni. Ne-a spus că sentința anunțată de Curtea de Apel Chișinău îi va face pe alți funcționari mai responsabili. „Pentru că în prima instanță era vorba de niște amenzi, dar acum vor trebui să stea la închisoare, pentru că, în opinia mea, merită. Acești funcționari vor sta după gratii și se vor întoarce în familii după detenție, dar cei patru copii rămași fără mamă vor fi traumatizați pentru toată viața”, ne-a mărturisit Mariana.

Avocat: „Aș fi preferat pedepse mai aspre”

Mariana ne-a spus că suferă foarte mult din cauza arsurilor grave pe care le-a avut la mâini, față și urechi. „Mă dor mâinile la frig, mă mănâncă, nu pot suporta schimbările de timp rece-cald, mă dor și urechile, fața”, ne-a spus ea, accentuând că sechelele rămân pentru toată viața. Mariana Voina locuiește acum la Hâncești, de aceea nu s-a dus să-și perfecteze actele în raionul Ștefan-Vodă pentru a avea gradul II de invaliditate, deoarece o costă mai mult cheltuielile suportate pe drum și acte decât pensia de invaliditate de 120 de lei lunar, pe care o primesc alți doi oameni care au avut de suferit după deflagrația produsă acum doi ani.

Întrebat de JURNAL de Chișinău dacă sentința emisă de CA pentru cei trei funcționari învinuiți este corectă, avocatul părților vătămate, Dumitru Sliusarenco, a spus că interesul său și al clienților săi „este unul relativ simplu – să se facă                    justiție pentru toate suferințele lor, ale rudelor și ale celor decedați. Sancționarea persoanelor responsabile de acele evenimente tragice reprezintă unul din elementele acelei justiții pe care clienții mei o așteptau, deși eu personal aș fi preferat pedepse mai aspre”.

Potrivit lui, urmează Curtea Supremă de Justiție, unde avocatul Sliusarenco speră că „cel puțin va rămâne în vigoare sentința instanței de apel. Noi planificăm, imediat după ce vom primi sentința motivată de la Curtea de Apel, să inițiem un proces civil de încasare a prejudiciilor în interesul clienților mei”.

The following two tabs change content below.