La „Cronograf”au participat trei documentare autohtone. E mult? E puţin?


FESTIVAL // 60 de filme din 26 de ţări au concurat pentru premiile Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”

Festivalul Internaţional de Film Documentar „Cronograf”, desfăşurat între 26 şi 30 mai la cinematograful „Odeon” , a reunit 60 de filme din 26 de ţări. Aceste producţii au concurat la patru secţiuni: Secţiunea Principală, cadRO, Secţiunea Producţii TV locale şi Documentare Studenţeşti.

Fiecare dintre secţiuni a avut un juriu, cel al Secţiunii Principale fiind prezidat de Pavel Cuzuioc, originar din Republica Moldova, fondator al Studioului de producţie „Zenobia film” din România. Pavel Cuzuioc activează şi în domeniul distribuţiei de film pentru Autlook Filmsales din Austria.

„SĂRMAna de pe Prut”, o premieră absolută la „Cronograf”

Actuala ediţie a festivalului, a 9-a, a fost inaugurată cu premiera absolută a filmului „SĂRMAna de pe Prut”, producţie a OWH Studio. Leontina Vatamanu semnează scenariul şi regia, Anatol Ştefăneţ a creat muzica, iar imaginea le aparţine lui Marin Iliuţ şi Sergiu Ciorescu. „Sărmanii de pe Prut sunt cei care s-au trezit cu sârma în prag şi au convieţuit cu ea pe durata a 66 de ani, privind cu teamă prin ghimpii ascuţiţi… dincolo. A apărut peste noapte, despărţind consângenii de pe cele două maluri ale Prutului ca blestematul zid al Berlinului”, menţionează Leontina Vatamanu, autoarea acestui film prezentat în afara concursului (potrivit regulamentului, nicio peliculă a OWH Studio nu are dreptul să participe la competiţie), dar care a cules aplauzele entuziaste ale publicului şi aprecieri înalte ale cineaştilor străini, invitaţi la festival.

Marele Premiu al festivalului este de 16 mii de lei

„Am avut mulţi oaspeţi din străinătate, au venit circa 40 de cineaşti remarcabili din România, Ucraina, Belarus, Germania, Rusia, Slovacia, dar, din păcate, sălile nu au fost pline, de data aceasta publicul din Chişinău a fost pasiv”, a declarat pentru JURNAL Virgiliu Mărgineanu, director al Festivalului Internaţional „Cronograf”. Acesta ne-a relatat că organizatorii au vrut iniţial să extindă perioada festivalului până la şapte zile, dar din cauza dificultăţilor financiare, s-a revenit la durata lui obişnuită, de cinci zile. „Le mulţumim pentru sprijin partenerilor noştri tradiţionali – Primăria Municipiului Chişinău şi Ministerul Culturii – şi ne bucurăm că pentru prima dată ne-a susţinut un agent economic – compania Moldcell”, a subliniat Virgiliu Mărgineanu, precizând că Marele Premiu al festivalului este de 16 mii de lei.

Spre deosebire de ediţiile anterioare ale „Cronograf”-ului, cea din primăvara curentă a avut şi o secţiune nouă, de documentare studenţeşti, care a inclus nouă pelicule realizate în cadrul şcolilor de film din diferite ţări. Menirea acestei secţiuni e să creeze un spaţiu mai puţin pretenţios şi mai liber pentru tinerii documentarişti.

Cinematografia naţională s-a urnit din punctul mort

Cu toate că situaţia în sfera cinematografiei naţionale rămâne deplorabilă, în 2010-2011 au fost produse câteva documentare de calitate, la festival participând trei filme create în R. Moldova: „Apa noastră cea de toate zilele” (regie, Mircea Surdu şi Diana Donică), „Bee Moldovan” (regie, Sergiu Cumatrenco Jr. şi Valeriu Şova) şi „O casă departe de casă” în regia jurnalistei Alina Anghel (coproducţie moldo-germană). „Prezenţa documentariştilor moldoveni a fost una onorabilă, deşi insuficientă”, remarcă Virgiliu Mărgineanu, pentru care „organizarea unui festival de film la Chişinău este o aventură”. O aventură frumoasă, adăugăm noi, spectatorii care am descoperit în sala „Odeon”-ului poveşti fascinante despre oameni care luptă pentru viaţă, pentru libertatea lor interioară, pentru apropierea de cele sfinte, de exemplu, „Călugăriţa” (Belarus), „Sindromul Edwards” (Cehia) sau „Lumea văzută de Ion B.” (România), filme pe cât de realiste, pe atât de emoţionante, subiective şi totodată obiective, având o componentă artistică fără de care documentarul nu ar ajunge la inima privitorului.

Irina Nechit