La colhoz, pe dealul mare…

CULMEA ABSURDULUI // Colhozurile „Put’ Lenina” şi „Pobeda” din R. Moldova sunt gospodării ţărăneşti!

Cu tablă de onoare pentru mulgătoare, cu strada principală denumită „V.I. Lenin”, cu pământurile lucrate cu hurta, cu salarii mizere, cu oameni plecaţi la muncă peste hotare, în special în Rusia – aşa se încăpăţânează să „uimească” lumea cele două sate din R. Moldova unde se mai păstrează numele de „colhoz”. Locuitorii satului Breaza din raionul Ştefan-Vodă care şi-au dat pământurile în colhozul „Put Lenina” (calea lui Lenin – n.r.) şi cei ai satului Copceac din Ceadîr-Lunga, „reuniţi” în colhozul „Pobeda” (victorie – n.r.) ţin cu tot dinadinsul să păstreze vestigiile sovietice, inclusiv votând masiv comuniştii. Numai că aceste colhozuri ale lor nu sunt decât obişnuitele gospodării ţărăneşti din alte localităţi ale republicii.

Pe cele câteva străzi din satul Breaza, denumite „Lenina”, „Komsomolskaia”, „Odesskaia”, „Hersonskaia”, „Mira” etc., sunt „împrăştiaţi” cei circa 1100 de locuitori, majoritatea (84 la sută) de etnie ucraineană. Lumea se plânge de lipsa locurilor de muncă, că le pleacă copiii din sat, aşa cum se întâmplă în majoritatea localităţilor din republică, soţii sau soţiile – la muncă peste hotare, în special în Rusia, iar cei care au mai apucat câte o funcţie la colhoz zic că au salarii de nimic. „Când le plătesc, când nu, alteori se răsplătesc cu producţie în loc de bani”, descrie un locuitor din Breaza relaţia sa de muncă cu colhozul, nedorind însă să-şi facă public numele. Ştie că are şi el pământ, pe hârtie, dar nu l-a avut în realitate niciodată. Derutat, nu ştie ce-ar face cu el dacă şi-ar lua cota de trei hectare şi jumătate aparte. „N-am nimic, numai sapă. Tractoarele îs toate la colhoz. Cu ce să-l lucrez?”, arată speriat bărbatul pe care nu-l deranjează noţiunile vechi. „Cui nu i-a fost bine atunci?”, întreabă omul.

„Totul a rămas cum a fost”?

Potrivit doamnei Lidia, şefa oficiului poştal din localitate, Breaza este o localitate obişnuită, chiar dacă păstrează denumirile vechi. „Jumătate dintre oameni au lăsat deodată pământurile în colhoz, alţii le-au dat în arendă acolo peste puţin timp”, ne explică ea modalitatea de funcţionare din „Put’ Lenina”.

Primarul de Breaza, Serghei Rudenco, susţine că satul a întârziat cu implementarea programului „Pământ” prin care au fost împroprietăriţi ţăranii şi consilierii localităţii au decis atunci să păstreze „Put’ Lenina” intact. „Oamenii au titlu de proprietate, dar au dat pământul în arendă colhozului”, zice edilul insistând că „totul a rămas aşa cum a fost pe timpul sovietic”. Nu este adevărat! Acum, colhozul nu mai e un simplu colhoz, ci „Colhozul „Put’ Lenina”, Gospodărie Ţărănească”(!). Lucruri care se exclud prin definiţie!

Comuniştii au aţâţat nostalgia

Din cei 726 de deţinători de titlu de proprietate, numai 220 lucrează în colhozul care cultivă grâne şi rapiţă. „Situaţia e gravă în agricultură. Cu comuniştii la putere era oleacă mai uşor. Atunci am avut în sat investiţii de 12 milioane de lei pentru gazificare, reparaţia şcolii ruseşti, grădiniţei etc.”, aşa explică primarul de ce „98 la sută din locuitorii care au participat pe 28 noiembrie la votare au optat pentru comunişti”. Aproape ca la alegerile de pe timpul sovietic, când un candidat acumula nici mai mult, nici mai puţin de 99,9 la sută din voturi. Rudenco nu crede că fosta conducere împărţea banul public după criterii politice, menţionând că primarii necomunişti „nu băteau suficient la uşă”.

Lucrează „la stat”

Şi satul Copceac din Ceadîr-Lunga, un sat cu 9 618 de locuitori, majoritatea găgăuzi, pare un muzeu sovietic în aer liber, numai că eroii sunt oameni din zilele noastre cu aceleaşi probleme ca oriunde în R. Moldova. Deşi preşedintele colhozului „Pobeda”, Nicolai Dragan, se laudă că principiile după care activează acesta sunt „exact ca acum 20 de ani”, ferma cu 400 de capete e „în picioare”, mulgătoarele harnice sunt premiate şi pozele lor sunt afişate pe tabla de onoare, iar salariul mediu în colhoz e de 1500 de lei, sătenii spun altceva. De exemplu, Maria Zmanoglo, 33 de ani, afirmă că soţul ei e tractorist în colhoz. „Vara primeşte până la 1000 de lei pe lună, dar iarna – câte 300-400 de lei. Ce, ăsta-i salariu? Poţi să întreţii patru copii cu el?”, întreabă locuitoarea de pe strada „8 Martie”. Ea are impresia că soţul ei lucrează la „stat”.

Voronin şi colhozurile

„Statul” însă sunt cei 4 400 de proprietari de pământ care i-au lăsat pe alţii să-şi bată capul de averea lor, repartizându-i-se la sfârşit de an parte din recolta obţinută de pe pământurile lor arendate. „Iată, în timp ce în alte părţi ţăranii vând un litru de lapte cu trei lei, colhozul nostru s-a înţeles şi îl vinde cu 4,20 de lei litrul. La noi laptele este bun”, dă un exemplu de reuşită Dragan. Potrivit lui, oamenii din sat nu că nu vor să schimbe denumirea colhozului, dar nici nu vor măcar să audă de asta. „Noi nu am mers pe calea redenumirii străzilor ca să trăim mai bine”, vine şi explicaţia. Preşedintele de colhoz zice că „statul nu are comenzi” la colhoz, ci „cere numai impozite”, dând peste cap afirmaţia făcută mai sus precum că totul e „exact ca acum 20 de ani”.

Ca şi Breaza, Copceacul s-a bucurat de atenţia deosebită a fostelor autorităţi comuniste care strigă tot mai des în ultimul timp că ei nu sunt „comuniştii de cândva”. În noiembrie 2008, Vladimir Voronin a participat la „solemnitatea de deschidere oficială, după reparaţie capitală, a casei de cultură din Copceac”. La acel eveniment, Voronin remarca „rezultatele bune obţinute de colhozul „Pobeda”, una din cele două gospodării agricole din ţara noastră care şi-au păstrat această formă de proprietate”. Şi, peste doi ani, cei din „Pobeda” au ales „Pobeda” comuniştilor în proporţie de 83 la sută.

Potrivit DEX:

Colhoz – formă sovietică de asociere prin desfiinţarea silită a proprietăţii individuale în agricultură.

Gospodărie – totalitatea bunurilor care constituie averea unui locuitor, înseosebi a unui ţăran.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)