La Chișinău s-a născut un nou teatru, MADE

Spectacolul „Șah/Mat” va participa la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

sah mat fottto

E o poveste veche de când lumea. A fost spusă în mii de feluri: de la tragediile Greciei antice și până la supra-populara serie de cărți și filme „Game of Thrones”. Și totuși, o trupă recent formată la Chișinău a decis să rescrie povestea și să o transpună în dans.

Constanța Popa

Lupta pentru putere e subiectul poveștii. Trupa se numește Teatrul MADE. Un nou teatru în Republica Moldova. Iar spectacolul acestuia se intitulează „Șah/Mat” și a fost pus în scenă de coregraful Ianoș Petrașcu. „Șah/Mat” s-a jucat în premieră la Festivalul școlilor de teatru ClassFest în 2015 și a fost reluat recent, în incinta Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”. La Gala premiilor UNITEM din 2016, producția de teatru-dans a fost observată și menționată de juriu, obținând un premiu special.

Tânărul regizor și coregraf Ianoș Petrașcu susține că tristele realități ale țării în care trăim – dezbinarea, dușmănia, interesele ascunse ale conducătorilor – au motivat echipa de creație să pornească proiectul „Șah/Mat”. Probabil, cel mai mare merit al spectacolului este că reușește să depășească contextul local, fiind o producție valabilă și relevantă oriunde în lume. Catalizatorul acestei reușite e, desigur, dansul – care nu are nevoie de traduceri sau explicații. Dansul, dar și construcția geometrică, foarte bine coordonată și logică a scenelor captivează publicul.

Cum luptă „albii” cu „negrii”

Povestea e simplă: un tânăr rege „negru” se bucură de viață și de dragostea reginei lui. Se ivește șansa de a cuceri coroana poporului „alb” și regele nu poate rezista tentației de a deveni și mai puternic. Regele „negru” își învinge adversarul „alb”. Dar victoria e înșelătoare. „Albii” nu sunt slabi, le lipsește doar solidaritatea. Cu lecția învățată, ei se unesc pentru a-l distruge pe regele dușman. Îl despart de regină, îl izolează și recapătă coroana. Însă lupta dintre cele două tabere se reia cu ferocitate și îndârjire, până la moarte. Până nu rămâne nimeni să poarte acea prețioasă coroană.

Pornit ca un spectacol studențesc, „Șah/Mat” se bucură de prestația unui grup de actori și dansatori, discipoli ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Fie că sunt deja lectori, absolvenți, sau încă studenți, tinerii artiști stăpânesc spațiul scenic, coordonează sigur mișcările și interacțiunile.

O producție originală de teatru-dans

De partea „neagră” sunt regele (Artiom Perciun), regina (Varvara Cobozeva) și un membru al suitei (Mihai Bordian). Deși au costume întunecate, regele și regina sunt mai degrabă conduși de roșul pasiunii. Dramatică și emoționantă este dinamica relației între cei doi. Fiind trădată, regina oricum își apără soțul și conducătorul până la ultima suflare. Energia și înflăcărarea mișcărilor se mențin pe tot parcursul spectacolului. Doar că la început mișcările celor doi sunt moi și tandre, spre final acestea devin agresive, încrâncenate, furioase.

De partea „albă” găsim trei cupluri (Elena Guțu, Natalia Ciuntu, Olesea Găină, Eugen Farguțu, Boris Lungu și Petrik Pitel). Îi vedem inițial egoiști, dispersați. Atunci însă când le este furată puterea, inamicii se unesc pentru a-l cuceri pe Regele negru. Este remarcabilă scena seducției, când toți eroii albi îl învăluie pe Rege cu farmece feminine și cu dulceața supunerii bărbătești. Înțelegem, ca spectatori, cât de mari pot fi compromisurile și cât de rapid se schimbă regulile atunci când în joc e puterea.

„Șah/Mat” se va juca la Sibiu în iunie

Ca orice piesă epică, „Șah/Mat” merge ascensiv spre o bătălie finală. Coregrafia și expresia corporală sunt semnate de Ianoș Petrașcu și Eugen Farguțu, care organizează punctual această bătălie decisivă. Exact ca într-un joc de șah, piesele se mută, luptă și dispar una câte una. Este impresionantă disciplina, vigoarea și concentrarea actorilor dansatori. Rămânem fascinați și de sincronizare, dar mai ales de senzația clară că artiștii formează un organism integru, care funcționează la capacitate maximă. Vorbindu-ne despre orgoliul și lăcomia care distrug familii și popoare întregi, artiștii ne îndeamnă să fim uniți și să acționăm împreună.

Teatrul MADE are încă o noutate foarte bună de împărtășit. Producția „Șah/Mat” a fost inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cea mai mare platformă a artelor spectacolului din România. Spectacolul a fost introdus în secțiunea Școlilor de Teatru și se va juca la Sibiu pe data de 12 iunie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)