La Chişinău, nu toţi românii au putut vota

Dacă ar fi fost deschise mai multe secţii de vot în municipiul Chişinău, numărul basarabenilor care ar fi votat ar fi fost cu mult mai mare

Mii de basarabeni cu cetăţenie română au stat duminică ore întregi la rând la secţiile de votare pentru a ajunge la urnă să-şi aleagă candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României. Frigul şi ploaia nu i-au făcut să renunţe pe majoritatea, însă au fost destui şi din cei care nu au vrut să stea în rândurile mari şi nu au mai ajuns să-şi dea votul.

 

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

Alţii s-au trezit la ora 21.00, când s-au închis uşile secţiilor de votare, rămaşi pe dinafară, deşi au stat şi ei ore bune la coadă. În total, puţin peste 13750 de basarabeni şi-au făcut duminică datoria de cetăţeni români. Iar 78 la sută din voturi le-a acumulat Eugen Tomac, candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor în colegiul care cuprinde şi Republica Moldova.

 

Coada din faţa liceului „Gheorghe Asachi” din centrul Chişinăului formată din basarabenii dornici să voteze la alegerile parlamentare din România ajungea până la staţia de troleibuz din preajmă. Ca să ajungi în interior, trebuia să stai în frig de la jumătate de oră până la două ore sau chiar trei. Din holul liceului, coada continua până la etaj, unde se aflau cabinele de vot, în Sala de festivităţi. Încă minute bune sau ore de aşteptare. Testul de rezistenţă a fost trecut de majoritatea. Au fost destui însă şi cei care au renunţat după ce au îngheţat afară, iar coada înainta cu greutate. „Venim de la Consulatul de pe str. Grigore Ureche unde sunt două secţii de votare. Rândurile acolo sunt şi mai mari”, zice la un moment dat un bărbat cu fular în culorile tricolorului în timp ce se alătură cu familia la coada de la Asachi. „Şi la Ialoveni e aceeaşi situaţie”, sare cu vorba o femeie de la mijlocul cozii. „Să ajungi de aici până la Ciocana, la cealaltă secţie de votare, îţi ia o oră, mai stai acolo două la rând şi tot acolo ieşi”, calculează un tânăr dornic şi el să voteze.

„Vrem să votăm!”

Situaţia respectivă a fost caracteristică întregii zile la secţiile de votare din Chişinău. „La fără 15 minute 21.00, eram în holul liceului ‘Gheorghe Asachi’, au început să ne anunţe că secţia se închide. La un moment dat, mulţimea şi-a făcut un vânt şi vreo 200 de persoane am ajuns în Sala de festivităţi, după care uşile s-au închis. Am început să strigăm toţi într-un glas: ‘Vrem să votăm!’, ‘Vrem să votăm!’. Şi am reuşit! Eu cu familia mea am votat printre ultimele 50 de persoane. Dar afară mai rămăseseră câteva sute de persoane”, a declarat pentru JURNAL Ludmila Costin din Chişinău.

„Am renunţat să stau la rândul de câteva sute de persoane, cunosc multe persoane care nu şi-au exercitat dreptul la vot din acelaşi motiv. Dacă n-ar fi fost asemenea cozi, aş fi ajuns cu siguranţă să-mi dau votul”, spune Mihai M. din Chişinău. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, care a susţinut în campanie echipa ARD, a menţionat că nimeni nu s-a aşteptat la un număr atât de mare de alegători. „Sunt sigur că trebuie mai multe secții de vot în municipiu ca să fie oferită tuturor cetățenilor posibilitatea de a vota. Am fost mirat să văd cum stau oamenii la coadă, în frig, pentru a vota”, a spus Chirtoacă.

Tomac, deputat cu ajutorul basarabenilor

„M-a bucurat ceea ce am văzut în Republica Moldova. Asta înseamnă că basarabenii au conştiinţă naţională şi civică. Am propus un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, asta ar fi fost alternativă cozilor”, a declarat pentru JURNAL Viorel Badea, candidat la Senatul României din partea ARD. Conform datelor sale, candidatura sa a acumulat circa 20 de mii de voturi în colegiul care cuprinde şi Republica Moldova, jumătate din care le-a acumulat în Basarabia. Deocamdată, nu se ştie dacă Viorel Badea va obţine mandatul.

 

În schimb, Eugen Tomac are şanse să devină deputat. „E un semnal bun ceea ce s-a întâmplat duminică în Republica Moldova şi o lecţie pentru autorităţi cum să procedeze pe viitor. Ar trebui deschise cel puţin 20 de secţii de votare în Chişinău. Şi la Bălţi, şi la Cahul s-a votat mult”, a declarat pentru JURNAL Eugen Tomac. Acesta a obţinut peste 11150 din voturile celor peste 13750 de basarabeni care au participat la alegeri. În total, candidatura lui Tomac a acumulat 78 la sută din voturile exprimate în colegiul în care a candidat, colegiu care cuprinde şi Republica Moldova.

 

Datele exit poll-urilor

 

Alegerile parlamentare din România a schimbat raportul de forţe din legislativul de la Bucureşti. Conform datelor prezentate de exit poll-uri, Uniunea Social-Liberală a fost cotată cu peste 55 la sută din voturi la nivel naţional. Pe locul al doilea se situează Alianţa România Dreaptă cu 19%, urmată de Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi Uniunea Democrată Maghiară din România, formaţiuni ce se vor găsi în componenţa viitorului legislativ.

 

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)