La Chişinău au fost comemorate victimele Holodomorului

stire_Ucraina și-a pomenit victimele uneia dintre cele mai mari catastrofe naționale, foametea ucraineană cunoscută și ca Holodomor. Vineri, pe teritoriul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, a fost organizată o liturghie pentru pomenirea celor decedați acum 80 de ani.

Din 2007, Parlamentul Ucrainei a aprobat o rezoluție, care afirmă că foametea din anii 1932-1933 a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean. Din acel moment, în fiecare an, acest eveniment este marcat nu numai în Ucraina, dar și peste hotarele ei, în rândurile diasporei.

„Pentru poporul nostru este o filă dureroasă care demonstrează că regimul stalinist nu a asigurat întotdeauna bunăstarea popoarelor. De aceea, această catastrofă a fost recunoscută ca fiind genocid al poporului ucrainean”, a declarat Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

În cadrul acțiunii „aprinde o lumânare”, au fost prezenți și câțiva bătrâni care au trăit acele momente. Printre ei, Olga Tarasenco, pensioanară din regiunea Poltava. „Îmi este greu să vorbesc despre această tragedie. Când s-a terminat Holodomorul, aveam 4-5 ani. În familia mea erau opt copii, dintre care patru au murit. Alături de casa noastră era un hambar al colhozului cu podea de lemn. Noi, copiii, știind că sub podea au căzut diferite semințe, mergeam și le strângeam. Într-o zi trecând pe acolo, paznicul mi-a dat o bucățică de macuc (şrot). Eu l-am ascuns în rochie. Mergând spre casă, m-a întâlnit o doamnă și m-a întrebat ce am acolo, îmi părea că-mi va lua bucăţica, de aceea am fugit. Când am adus-o acasă, mama ne-a împărțit-o la toți frații egal, iar ei nu și-a lăsat nimic. Când am întrebat-o de ce nu mănâncă, ne-a zis că ea de acum a mâncat, doar că aceasta nu era adevărat”, spune cu lacrimi în ochi bătrâna.

Conform ultimelor statistici, în perioada Holodomorului au murit între patru și șase milioane de ucraineni.

Ana Babin, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)