La Cernăuţi s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români // Deşteaptă-te!

Ediţia a treia a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi-a încheiat lucrările, la Cernăuţi, Ucraina. Evenimentul, desfăşurat în perioada 20-23 octombrie sub genericul „Identitate, cultură, mass-media”, a fost organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Prezent la reuniune, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a subliniat importanţa unor astfel de întruniri pentru consolidarea identităţii şi valorilor româneşti în comunităţile din afara frontierelor, îndemnând jurnaliştii să se implice mai mult în promovarea acestora. „Rolul presei de limba română în statele unde există minorităţi româneşti este din ce în ce mai important, pentru ca procesul de democratizare să fie accelerat. Departamentul pe care îl reprezint va depune în continuare toate eforturile pentru ca orice publicaţie care are ceva de spus pentru românii noştri să poată exista, să poată funcţiona în condiţii civilizate”, a spus oficialul român.

Consulul general al României la Cernăuți, Tatiana Popa, a chemat, la rândul său, jurnaliştii să acorde mai multă atenţie problemelor românilor din Ucraina, exprimându-şi disponibilitatea de a răspunde tuturor solicitărilor.

Cei peste 100 de jurnalişti din ţară, din statele învecinate şi din emigraţie reuniţi în capitala Bucovinei de Nord au dezbătut pe marginea mai multor subiecte legate de reflectarea identităţii culturale a românilor în presa de limba română din comunităţile româneşti din jurul graniţelor, presa pentru minorităţi în spaţiul Uniunii Europene, precum şi identificarea posibilităţilor de finanţare a presei româneşti din afara ţării.

Prezent la Congres, Ion Popescu, singurul parlamentar de origine română în Rada Supremă de la Kiev, a atras atenţia asupra necesităţii de a încuraja românii să se declare români şi vorbitori de limbă română la recensământul de anul viitor. Rezultatele acestuia sunt foarte importante pentru ca limba română să poată fi predată în şcolile unde românii sunt majoritari.

Pentru a răspunde corespunzător acestor dificultăţi, participanţii au identificat, în cadrul unei sesiuni de lucru separate, o serie de posibile soluţii. Stabilirea unor parteneriate între instituţiile de presă din România şi mass-media de limba română de peste hotare, desfăşurarea unor cursuri de perfecţionare şi pregătire a tinerilor jurnalişti din comunităţile româneşti, sunt doar câteva dintre acestea.

Conform tradiţiei, Congresul Internațional al Jurnaliștilor Români acordă, la fiecare ediţie, un premiu pentru cel mai remarcabil promotor al valorilor româneşti în comunităţile din jurul României care anul acesta i-a fost oferit lui Cristian Tabără, directorul Departamentului Film al Televiziunii Române, realizator de emisiuni de televiziune.

Anul viitor, cea de-a IV-a ediţie a Congresului Jurnaliştilor Români se va desfăşura în oraşul Jula, Ungaria.

dprp.gov.ro