La budka lui Aicaz, nicio schimbare!

În ghereta de pe str. Sadoveanu, unde a fost bătută colega noastră, Nadejda Roşcovanu, se vând în continuare produse ușor alterabile şi alcool contrafăcut

După ce săptămâna trecută colega noastră, Nadejda Roşcovanu, a fost agresată verbal şi fizic, în plină stradă, de proprietarii unei gherete, pentru că a fotografiat un produs expirat, specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au efectuat un control depistând mai multe nereguli. În această săptămână, alte două femei din Bălţi şi Chişinău s-au plâns că au cumpărat produse mucegăite.

Carolina Chirilescu

„Conform delegaţiei semnate de către şeful Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor Chişinău, în urma controlului efectuat, s-au constatat următoarele: unitatea comercială funcţionează în lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare, personalul nu dispune de echipament de protecţie şi nu a trecut controlul medical obligatoriu. Nu sunt respectate condiţiile de păstrare a produselor uşor alterabile (plăcintele cu umplutură de carne, varză şi cartof sunt păstrate la temperatura de 30-33 grade, în timp ce ar trebui păstrate la temperatura de +2-+4 grade C). Mai mult, pentru aceste produse nu au fost prezentate certificate de confirmare a provenienţei şi calităţii. În gheretă au fost depistate produse de origine animală – salam („saleami semiafumat”, „servilat pastoral”), piept de porc condimentat, caviar de somon, toate cu termen de valabilitate expirat. Pentru aceste produse, de asemenea, nu au fost prezentate certificate ce le-ar confirma provenienţa şi calitatea”, relatează reprezentanţii Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor.

Pentru încălcările şi neconformităţile depistate agentul economic va fi amendat, conform Codului Contravenţional, cu 60 – până la 150 de unităţi convenţionale. Cu toate că proprietarii gheretei urmează să fie amendați și au statutul de învinuiți într-un proces penal, pentru vătămare corporală a colegei noastre, aceștia continua să vândă produse ușor alterabile și alcool fără accize. Ieri, 29 iunie, aceștia aveau în vânzare plăcinte cu umplutură de carne, păstrate la temperatura de 30-33 grade.

Salamuri cu mucegai

În această săptămână, la ordinul directorului general ANSA, Gheorghe Gaberi, toate direcţiile municipale şi raionale ale Agenţiei vor intensifica controalele oficiale în unităţi din domeniul alimentar cu risc sporit: magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, locuri de agrement, inclusiv tabere de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor. În timp ce au loc controale, în această săptămână, două femei s-au plâns că au procurat produse mucegăite. Prima, o locuitoare din Bălți, a cumpărat miercuri, 28 iunie, salam de la un iarmaroc organizat în centrul orașului Bălți. Acasă a descoperit că produsul e mucegăit. Consumatoarea spune că a mers să întoarcă salamul cumpărat și – culmea! – vânzătorii au dat vina pe ea pentru că produsul era stricat.

„Iată așa cârnaț cu mucegai am cumpărat sâmbătă de la iarmarocul organizat în centrul orașului Bălți. Producător e o firmă din Râșcani”, scrie stirilocale.md. O tânără din capitală a cumpărat un crenvurșt în aluat și la fel a depistat că era cu mucegai. Femeia l-a returnat la magazin, iar vânzătoarea și-a cerut scuze și i-a întors banii.

În cazul colegei noastre, Nadejda Roșcovanu, care a fost bătută săptămâna trecută pentru că a fotografiat un produs expirat, pe numele agresorilor a fost deschis un dosar penal, iar săptămână viitoare va avea loc prima confruntare între cele două părți. Dacă vor fi găsiți vinovați, proprietarul gheretei și administratoarea riscă până la 5 ani de închisoare.