La „Bucuria”, după sănătate!

Bucuria-Sind, stațiunea balneară care poate concura cu Karlovy Vary

Stațiunea balneară Bucuria-Sind este un complex sanatorial care se află în orășelul Vadul lui Vodă şi are o capacitate de 236 de persoane. Inițial, Bucuria-Sind a fost concepută ca o stațiune balneară pentru reabilitarea pacienților cu maladii cardiovasculare. Cu timpul, spectrul de servicii oferite de stațiune s-a lărgit. Acum Bucuria-Sind poate trata și maladiile aparatului osteo-articular, gastrointestinal, sistemul metabolic, sistemului endocrin.

 

Pe lângă faptul că stațiunea se află în preajma orașului Vadul lui Vodă, pe malul Nistrului, o regiune balneoclimaterică, cu o concentrație sporită de oxigen în aer, complexul are în dotare cel mai eficient aparataj din domeniul profilaxiei maladiilor cardiovasculare și nu numai. Poate aceasta este cauza că aproape toate cele 236 de locuri din apartamentele stațiunii sunt ocupate de clienți. Un alt factor care demonstrează eficiența curei urmate la această stațiune este faptul că printre clienți sunt și persoane venite din străinătate. Astfel, la stațiune am întâlnit pacienți veniți din Rusia, Azerbaidjan, Italia și Ucraina.

Tratamentul maladiilor cardiovasculare, profilul principal

Natalia Ostapcenco, medic cardiolog la Bucuria-Sind, ne-a explicat că stațiunea se bucură de succes și pentru faptul că organismul pacientului este tratat în complex, și nu o singură maladie. „Profilul principal al sanatoriului este tratamentul maladiilor cardiovasculare. Dar nu există pacienți care acuză doar o singură maladie. În afară de maladii cardiovasculare, pacientul acuză maladii ale tractului digestiv, ale aparatului locomotor. Pe pacienții cardiaci îi supără mai mult aparatul locomotor. De aceea noi nu tratăm aparte organele, ci organismul întreg”, ne-a explicat medicul.

Karlovy Vary de la Vadul lui Vodă

O cură la stațiunea balneară Bucuria-Sind durează 18 zile. În această perioadă, pacientul reușește să urmeze un tratament complex. Aceasta este una dintre cauzele pentru care mulți pacienți devin clienți fideli ai stațiunii. Cei mai mulți dintre clienți, odată ce au beneficiat de o cură la Bucuria-Sind, se întorc peste un an la stațiunea de pe malul Nistrului. La Bucuria-Sind, clienții au ocazia să facă tratamente unice pentru Republica Moldova, cum ar fi tratamentul cu argilă, cu mofetă, un gaz bogat în dioxid de carbon folosit în scopuri terapeutice externe  – o metodă implementată în Republica Moldova pentru prima dată în acest an, și se foloseşte în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului zaharat. Metoda cu gazul de mofetă se folosește la stațiunea din Karlovy Vary. „Mai mulți pacienți spun că mergeau la Karlovy Vary pentru a face această procedură, dar acum vin la noi”, ne-a explicat Natalia Ostapcenco.

Festivități culturale

Nu doar serviciile de calitate sunt cauza revenirii pacienților, dar și prețurile accesibile. În Ucraina, la sanatorii care prestează aceleași servicii ca și Bucuria-Sind, prețurile sunt de trei ori mai mari, ne-a declarat unul dintre pacienți. Pentru ca beneficiarii să nu se plictisească, în fiecare seară, la stațiune se organizează dansuri, iar duminicile se fac tururi la mănăstiri – Mănăstirea Hâncu, Căpriana, Condrița, Curchi. Costul călătoriei este inclus în preţul biletului de tratament. Mai mult, pacienţii sunt antrenați în festivități culturale, ei organizând concerte.

Despre prețuri am vorbit și cu medicul-șef al stațiunii, domnul Sergiu Costin. Prețul biletului de tratament depinde de condițiile de cazare. Tratamentul, procedurile sunt aceleași pentru toți clienții. „O cameră pentru două persoane costă 295 de lei pe zi, o cameră pentru o singură persoană – 320 de lei, o cameră semi-lux – 350 de lei, iar o cameră de tip lux costă 400 de lei. În rest, condițiile de alimentare, de tratament sunt egale pentru toți”, ne-a explicat Sergiu Costin.

Diete speciale

Despre alimentație am vorbit cu Ana, asistenta responsabilă de alimentație. Meniul la ospătărie se face la comandă. În meniu sunt câteva feluri de mâncare, iar clientul poate să facă o comandă cu felul de mâncare pe care îl preferă. Mai mult, bucătarii gătesc mese speciale pentru pacienții care necesită un regim alimentar specific. „Avem diete pentru pacienții care suferă de pancreas, pielocistită, diabet zaharat. Persoanele care administrează insulina mănâncă de 6 ori pe zi. Pacienților bătrâni, care suferă de hipertensiune și celor care se deplasează cu greu le ducem mâncarea în apartamente”, ne-a explicat Ana.

Stațiunea Bucuria-Sind este faimoasă și pentru băile sale. Sanatoriul dispune de un izvor de apă hidrogen-carbonată, sulfată, sodică, apă minerală slab mineralizată. Există mai multe feluri de băi: cu extract de conifere, salvie, băi cu sare de mare, sulfuroase, cu terebentină, cu silicat de natriu și altele. La sanatoriu funcționează și un cabinet de acupunctură.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)