La Bonn e cu totul altfel

_Victoria popaTimp de patru săptămâni respir aerul orașului Bonn, fosta capitală a RFG. Un oraș care se întinde pe ambele maluri ale râului Rin, în landul Renania de Nord-Westfalia, cu aproape un sfert de milion. Orașul are un trecut de peste 2000 de ani, la început fiind o așezare germano-romană. Este populat de diferiţi etnici, toți respectându-se reciproc. Cuvântul „Entschuldigung” (scuzați – n.r.) îţi va fi adresat chiar dacă te faci vinovat tu că ai incomodat pe cineva. Indiferent de culoarea pielii și de felul cum ești îmbrăcat sau cum arăți și cine ești, în transportul public, pe stradă, magazine și în instituțiile de stat vorbești în germană.

Urbea este viu colorată de toamnă, cu străzi largi și cu pietonale adevărate, unde mașinile nu au loc pentru a staționa, cu piste pentru bicicliști și trotuare numai pentru pietoni, cu clădiri de o singură nuanță, fără balcoane, anexe, și alte şoapre cum se fac la noi la bloc, chiar și florile de la balcoane sunt agățate cu gust fără ca să afecteze vecinii. Aici, nici un locuitor nu-și înșiră la balcon rufele la uscat, țoalele care să curgă peste geamurile vecinilor. Lumea, chiar dacă e străină, îți zâmbește.

În weekend, locuitorii orașului, turiștii se plimbă prin oraș, vizitează instituțiile de cultură, fac sport, mai ales aleargă prin parcuri, care sunt foarte dese, mai și citesc. Orice clădire, magazin, instituție de menire socială are piste pentru persoanele cu dizabilități, locuri în transport… Și în orice curte de bloc sunt locuri amenajate pentru copii. Totul e larg, e mult-mult aer, care-i ajută pe oameni să zâmbească. Îmi spuneam că la Bonn e altfel decât în capitala Moldovei.

28 octombrie 2015, Bonn, Germania

The following two tabs change content below.