La Aluatu, unirea urnește carul din loc

Autoritățile speră că toate problemele care ţin de reparaţia clădirii şcolii vor fi rezolvate până în septembrie
La şcoala din Aluatu, singura cu predare în limba română din raionul Taraclia, carul a început să se mişte din loc. După alarma dată de presă și tinerii unioniști din organizația ODIP,  au sărit în ajutor o mulțime de oameni. Autorităţile, deocamdată, au făcut doar promisiuni.

Directoarea Gimnaziului-grădiniţă „Dimitrie Cantemir” din Aluatu, Ada Donceva, ne-a declarat că, la şedinţa de sfârșit de an a părinţilor, s-a hotărât să se strângă bani pentru reparaţie şi să înceapă curăţarea pereţilor mucegăiţi, aşa cum le-au sugerat responsabilii de la Direcţia raională de învăţământ Taraclia.

Părinţii elevilor au reuşit până acum să colecteze peste 10 mii de lei. Zilele trecute, aceştia s-au pus pe muncă: „Am convenit să facem reparaţie aşa cum putem, pe unde o să jumulim, pe unde o să dăm cu var. O să vedem ce o să iasă până la sfârşit, până una-alta, toţi tac”, afirmă directoarea. Aceasta mai spune că administrația raionului le-a promis 150 de mii pentru instalarea electricităţii şi reparaţia scărilor, dar banii îi vor primi mai târziu.

Niciun elev nu a cerut să înveţe în română?

Şeful Direcţiei învăţământului general, Valentin Crudu, ne-a declarat că Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării va menţine această şcoală, deoarece este unica din zonă, pe o distanţă de 20-25 km, în care se predă în limba română.

„Pe moment, FISM-ul lucrează acolo. Eu sper că, până în septembrie, toate problemele care ţin de reparaţia clădirii şcolii din Aluatu se vor clarifica. Bani sunt puţini, deoarece copii sunt puţini în această şcoală”, a precizat Crudu.

Funcționarul a spus că finanţarea şcolilor din  localităţile R. Moldova se face direct, prin bugetul consolidat al autorităţilor raionale.

La Aluatu, a menționat şeful de direcţie, „în afară de reparaţia şcolii, sunt alte probleme pe care urmează să le soluţionăm încetişor. Lipsa cadrelor didactice la câteva discipline este una dintre ele. Urmează să vedem împreună cu organul local de specialitate în domeniul învăţământului din raionul Taraclia cum le vom acoperi pentru anul viitor de studii”, a spus Crudu.

Cât priveşte înfiinţarea unui liceu în această localitate, singurul mediu românesc, la care visează profesorii, Crudu spune că, pe parcursul anilor, nu a fost depusă nicio cerere pentru liceu cu predare în română de către absolvenţi, deşi o decizie a autorităţilor locale de înfiinţare a acestuia există mai demult.

„Dacă autoritatea locală va dori să deschidă acest liceu, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu se va împotrivi. Dar pentru deschiderea acestei instituții este necesar să se întreprindă acţiuni. Există cerinţe faţă de activitatea unui liceu şi, indiferent de limba de instruire, condiţiile sunt identice pentru toate unităţile de învăţământ care au statut de liceu în R. Moldova”, afirmă Crudu.

Între timp, în vreme ce autorităţile responsabile de reparaţia şcolii din Aluatu se limitează deocamdată la promisiuni, tinerii unionişti din organizaţia ODIP, datorită cărora problema şcolii din Aluatu a fost făcută vizibilă la nivel naţional (prin imagini şi video-uri publicate pe diferite site-uri, proteste şi informarea cetăţenilor şi a guvernanţilor R. Moldova), i-au mobilizat pe basarabenii care simt româneşte.

În prezent, tinerii din ODIP continuă să strângă fonduri pentru reparaţia şcolii din Aluatu prin contul bancar promovat pe pagina de Facebook a organizaţiei, precum şi la corturile amplasate în Chișinău. Până acum, spune Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP, a fost colectată o treime din suma necesară pentru reparaţia claselor gimnaziului-grădiniţă „Dimitrie Cantemir” din Aluatu. De asemenea, Bileţchi a reuşit să contacteze câţiva sponsori, care au promis să se implice.

Vă amintim că în proiectul de reparaţie a clădirii gimnaziului-grădiniţă „Dimitrie Cantemir”, complex educaţional constituit anul trecut cu scopul de a atrage fonduri româneşti pentru a salva şcoala din Aluatu, nu a fost inclusă şi reparaţia cabinetelor de şcoală. Sălile gimnaziului au rămas dărăpănate, mucezite, pe când în cele de grădiniţă reparaţia este în toi. Cele trei milioane de lei, dintre care două şi jumătate acordaţi de Guvernul României, nu au ajuns şi pentru reparaţia cabinetelor de şcoală, dar nici pentru acoperiş în întregime. Aceasta, spune directoarea şcolii, i-a mirat pe responsabilii de la direcţia învăţământului general.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)