La adăpostul legii

INFAILIBILII // Guvernul susţine că nu are probe pentru a demite „directorii roşii”

„Directorii roşii” rămân în funcţie pentru că norma juridică nu permite demisia acestora. Aşa ne-au explicat mai mulţi miniştri de ce nu pot fi demişi din funcţie şefii de la „Registru”, „Moldtelecom”, „Franzeluţa”, „Tutun CTC”, „Moldovagaz”, CET-uri, RED-uri, Banca de Economii. Chiar dacă recunosc că directorii acestor întreprinderi profitabile au servit fostei guvernări, unii dintre ei implicându-se şi în campaniile electorale, nici prim-ministrul, nici miniştrii nu le pot face nimic din lipsă de probe care ar demonstra ilegalitatea acţiunilor lor. Totuşi, promit oficialii, în scurt timp situaţia la câteva dintre aceste instituţii se va schimba.

În aşteptarea probelor

„Toate acţiunile ilegale despre care s-a vorbit cu referire la „directorii roşii” nu s-au adeverit. Ele nu au fost confirmate de către instituţiile statului care sunt abilitate cu asemenea funcţii”, a încercat să explice situaţia premierul Vlad Filat în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” de la Jurnal TV. Nemulţumit de această situaţie, şeful Cabinetului de miniştri susţine că aşteaptă ca CCCEC să îi prezinte probe în urma cărora să se poată acţiona, iar Procuratura Generală să instrumenteze până la sfârşit toate dosarele despre care s-a discutat. „Ei trebuie să vină cu încadrarea juridică pentru a lua decizii. Altfel, nu putem face nimic”, a conchis Filat.

Deciziile le iau miniştrii

Totuşi premierul ne atenţionează că decizia de a elibera din funcţie directorii unor întreprinderi cu capital de stat nu o ia el, ci miniştrii în subordinea cărora se află aceste instituţii. „Acum, dacă ar fi să-i luăm pe rând, la „Moldovagaz”, CET-uri, RED-uri şi „Moldtelecom” pachetul de acţiuni al statului este administrat de Ministerul Economiei. Î.S. „Registru” se află în subordinea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale. Singura instituţie în care eu recunosc că vina pentru faptul că problema nu a fost rezolvată este „Banca de Economii”, al cărei pachet de acţiuni se află la Ministerul Finanţelor unde ministru este colegul meu de partid”, afirmă Filat, precizând că noul Consiliu de administrare al băncii ales recent a şi ordonat un audit intern al instituţiei, în baza căruia se vor lua deciziile. „Nu poţi concedia pe cineva în baza unor articole care s-au scris în ziare. Abia aştept să văd auditul la această bancă. În cazul în care se vor descoperi încălcări, deciziile vor fi luate prompt”, a mai spus premierul.

„Colegii mi-au spus că vor face ordine”

Referindu-se la „directorii roşii”, Filat recunoaşte că îl deranjează anumite lucruri, dar, afirmă el, ar fi incorect dacă ar interveni şi ar cere ca cineva să fie demis. „Eu nu am venit în funcţia de premier din cer, eu am fost acolo jos şi am resimţit pe propria piele atitudinea celor de la „Moldovagaz” în campania electorală, când îmi presau oamenii şi îi dădeau afară pentru că aveau o altă opţiune”, zice prim-ministrul. Oficialul susţine că la cele mai multe dintre întreprinderile profitabile în care statul deţine acţiuni acum se desfăşoară adunări ale acţionarilor în urma cărora urmează să se ia decizii. „Colegii mi-au spus că vor face ordine. Urmează să vedem cum”, a mai spus Filat, evitând să spună cazuri concrete de directori de astfel de întreprinderi care generează profit şi unde a fost schimbată conducerea.

„Trebuie să acţionăm legal”

I-am contactat pe câţiva dintre miniştrii în gestiunea cărora se află pachetul de acţiuni al statului la cele mai multe dintre întreprinderile menţionate mai sus pentru a-i întreba de ce nu este schimbată conducerea acestora. Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, care are în administrare pachetul de acţiuni al statului la S.A. „Franzeluţa” şi S.A. „Tutun CTC”, ne-a spus că nu ştie cum va proceda cu directorii acestor întreprinderi. „Abia au fost alese noile consilii de administrare de la aceste instituţii. Urmează să aibă loc şedinţele acestor consilii în care se va decide cum se va proceda cu directorii instituţiilor. Nu ştiu, vom vedea”, a spus ministrul. Cosarciuc nu a putut să ne spună nici dacă în opinia lui este sau nu nevoie să fie demişi directorii de la cele două întreprinderi. „Vom aranja totul la loc. Trebuie să acţionăm legal”, a conchis el.
Vă amintim că în preajma alegerilor de anul trecut, la solicitarea lui Vladimir Voronin, pe atunci preşedinte al republicii, S.A. „Franzeluţa” a micşorat cu 20 % preţul la cele mai solicitate tipuri de pâine.

Schimbări la RED-uri?

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, nici nu vede rostul schimbării conducerii de la „Moldtelecom”, CET 1, CET 2, RED-uri, „Moldovagaz”. „De ce ar trebui să demit conducătorii acestor întreprinderi? Pentru mine contează în primul rând eficienţa managerilor şi indicatorii întreprinderilor, şi nu zvonurile şi impresiile emotive”, a declarat Lazăr pentru JURNAL. Totuşi ministrul recunoaşte că are pretenţii faţă de unii directori de întreprinderi. „Acum suntem în perioada organizării adunărilor generale ale acţionarilor la aceste întreprinderi. Avem exemple când la şedinţele adunărilor generale au fost date aprecieri negative activităţii unor instituţii şi ale unor conducători. O să urmeze schimbări în anumite întreprinderi din sectorul energetic”, a precizat ministrul.

Şi Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informaţionale, ne-a spus că este în aşteptarea controalelor la IS Registru. „Dvs veţi fi primii pe care îi vom informa despre rezultatele controalelor şi despre acţiunile pe care le vom întreprinde”, ne-a promis oficialul.

Mariana RAŢĂ